Kníže už nemá na majetek za 300 milionů čas ani sílu. Věnoval ho synovi

08.11.2011 16:45

Spící ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) chce mít co nejméně starostí o rodinný majetek. Proto už před časem nechal na svého nejstaršího syna Johanese, zvaného Aki, přepsat většinu českého majetku. Pětačtyřicetiletému pokračovateli rodu, který se zotavuje v nemocnici ze zranění po lovu, tak patří milovaný zámek Orlík, nedaleký Varvažov, chata na Orlíku, i lesy a louky v okolí. Majetek je odhadován až na 300 milionů korun.

Kníže už nemá na majetek za 300 milionů čas ani sílu. Věnoval ho synovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Ministr zahraničí a šlechtic už vloni, kdy na Orlíku řádili zloději a ukradli věci za milion korun, prohlásil, že je mu to sice líto, ale už mu to nepatří. Vše je jeho syna Johanese (Honzy jak mu říká).

Kníže už nemá sílu. Ani čas

"Nemám už sílu a čas se o to starat. Mám pokračovatele rodu a jeho povinnost je starat se o rodinný majetek," řekl Schwarzenberg starší.

Více o Karlu Schwarzenbergovi ZDE

A stará se prý dobře. "Syn pana ministra je opravdu dobrý hospodář. Musí to být skutečně fuška, všechno to obhospodařovat. I když na většinu věcí mají lidi a firmy, to hlavní musí obstarat on. Starý pán se tu ukáže opravdu jen výjimečně, to už spíš zajede na Čimelice," řekl pro server ParlamentníListy.cz obyvatel Orlíka pan Jaroslav, který pamatuje ještě otce Karla Schwarzenberga.

Zbyly už jen Čimelice

Právě zámek v Čimelicích u Písku si ministr Schwarzenberg ještě ponechal. Sám ale bydlí v Dřevíči ve středních Čechách na malém zámečku. Vlastní také řadu dalších nemovitostí.

Kromě paláce v Praze, má ještě Schwarzenberský palác v centru Vídně, kde bydlí na stálo i jeho žena Therese zu Hardegg - Schwarzenberg. Neumí česky, proto je jí blíž Rakousko než Čech. Schwarzenberg má ještě i zámek Murau v Alpách nebo zámeček Schwarzenberg v Bavorsku, odkud rod vlastně pochází.

Se svou ženou se ministr zahraničí oženil dvakrát. Po druhé před několika lety, když ochrnula následkem úrazu na lyžích. Dnes šlechtička už chodí, i když hůře. Ale díky operaci a léčbě v USA, která prý přišla na několik milionů korun, nemusí být na vozíku.

Manželé Schwarzenbergovi mají celkem tři děti. Kromě nejstaršího syna Johanese, který podle šlechtických tradic má nárok na rodový majetek, jako hlavní pokračovatel rodu, mají ještě dceru Annu. Ta je provdána za britského scenáristu Petera Morgana, držitele ceny Zlatý glóbus za snímek Královna.

Zbude i na dceru

Jejich nejmladší syn Karl Phillip se oženil v říjnu 2009. Sám starý Karel Schwarzenberg ho před lety málem ztratil. To, když se jeho žena rozvedla a vzala si průmyslníka Prinzhorna. Ten také člena šlechtické rodiny adoptoval. Dnes jsou prý ale podle přátel rodiny vztahy urovnány. Nicméně, hlavní majetek připadne synovi Johanesovi. Něco pak dceři a v závěti ale Karel Schwarzenberg neopomene ani Karla Filipa.

Úřad ministra zahraničí Karla Schwarzenberga velmi vysiluje a časově omezuje natolik, aby mohl po všech svých sídlech jezdit. Proto se prý na Orlík dostane tak dvakrát za rok, stejně jako na další svá místa. Když má trochu času, je buď ve Vídni, nebo v Murau. Tam také ženil svého syna Johanese a pořádají se tam téměř všechny rodinné oslavy.

Čtěte:

Kníže se prý spojí s ČSSD. Chce na Hrad, nechá padnout i vládu

Schwarzenberg se brání: Do redakční práce nezasahuji

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …