Koalice bojuje o školné. Bude se platit hned nebo až po studiu?

06.06.2011 12:15

Téma placení školného na veřejných vysokých školách je tématem velmi ožehavým. Podle představ koalice by studenti měli platit až 20 tisíc korun za rok. Nehrozí ale, že si s sebou tuto zátěž ponesou až do důchodu?

Koalice bojuje o školné. Bude se platit hned nebo až po studiu?

Spory v koalici hned tak neskončí. Spor o školné se zrodil už v okamžiku vzniku koaliční vlády a dořešen není dodnes. Mají ho vysokoškoláci zaplatit hned, jak navrhuje TOP09 nebo až po studiích i s úroky, jak to prosazují ODS a VV? O problematice školného v koalici informoval server Novinky.cz.

"Já si myslím, že je věc diskuse, zdali by mělo být školné přímé nebo odložené. K odložené platbě jsem skeptická. Jsou tu pochybnosti, pokud je stát tak málo efektivní například ve vymáhání výživného na děti," řekla Právu šéfka školského výboru sněmovny Anna Putnová (TOP 09). Podle ní má mít školné především motivační charakter.

Budete ho splácet ještě v důchodu?

Podle představ koalice by mělo školné dolehnout na studenty, kteří nastoupí na veřejnou vysokou školu v roce 2013, platit by se mělo až deset tisíc korun za semestr. Ministr Josef Dobeš (VV) trvá na školném odloženém a to navzdory tomu, že v minulosti prosazoval např. zápisné na školy ve vši až čest tisíc korun ročně.

Škola by měla peníze dostat hned, z půjček od banky, ale studenti by tyto půjčky měli splácet až po studiu, např. v okamžiku, kdy dosáhnou průměrné mzdy. Mnozí pedagogové však na průměrnou mzdu dosáhnou až po mnoha letech praxe. Např. po třiceti letech, měli by tedy školné splatit až těsně před důchodem? Díky podobným nejasnostem bude muset koalice ještě jednat, přesto lze říci, že studenti v brzké době placení školného neuniknou.

Čtěte také:

Zápisné, pak školné. Studenti jsou v šoku, levice bouří

Školné je užitečné, spravedlivé a pomůže chudým, míní Komárek

Ilustrační foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …