Komentátor Uhl: Kapitalismus s lidskou tváří jde. Udělala to teď EU

29.10.2011 15:16

Kapitalismus prý teď ukázal „lidskou tvář“, podobně jako kdysi socialismus. Komentátor má na mysli odpuštění části dluhu Řecku. Navíc je to podle něj spíš v zájmu věřitelů než dlužníků.

Komentátor Uhl: Kapitalismus s lidskou tváří jde. Udělala to teď EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

„Tvář lidská je to ale jen napůl, protože řecké dluhy odpustí věřitelské banky, jež premiéři nakonec donutili souhlasit, jen z poloviny," podotýká ve svém komentáři v deníku Právo Petr Uhl.

„Bylo inspirací starozákonní milostivé léto, přicházející jednou za padesát let, kdy se odpouštějí všechny dluhy a propouštějí všichni otroci?" ptá se ironicky Uhl. Připomíná také, že se dluhy odpouštěly i v minulosti, Řecko není první. Dříve to bylo například Haiti nebo část chudých afrických zemí.

Související: Petr Uhl varuje pravici: Zničíte komunisty a diskreditujete se

Uhl porovnává „kapitalismus s lidskou tváří" se „socialismem s lidskou tváří" známým z minulosti. „Lidé chtěli, a stále chtějí, nejen blahobyt, ale i mír, vnější a vnitřní. Proto tolik stojí o lidskou tvář, dnes lidskou tvář tržního hospodářství," vysvětluje.

„I v ČR mluví někteří ekonomové a novináři, a pomalu i politici, o nutnosti společné daňové politiky EU, o unijním schvalování státních rozpočtů členských zemí a o společném ministerstvu financí, byť by se jmenovalo jinak. ... I kvůli své oblibě lidských tváří říkám, že to je cesta," dodává Uhl na konec s tím, že Česko by euro mělo dříve či později přijmout.

Čtěte více:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…