Kouření je nekulturní, vysvětloval Heger v klidu u Moravce. Pak přišla druhá část...

24.03.2013 14:35

V Austrálii mají na krabičkách od cigaret odstrašující fotografie, a ne jen pouhá varování, že kouření škodí zdraví. Ministr zdravotnictví Leoš Heger považuje tento nápad za zajímavý, kritizuje totiž například různé růžové a „hezké“ krabičky, po kterých často sáhnou mladé dívky.

Kouření je nekulturní, vysvětloval Heger v klidu u Moravce. Pak přišla druhá část...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

„Dívky, když vidí růžové krabičky a všelijak zdobené ‚po dámsku‘, tak po nich spíše sáhnou,“ vysvětloval v Otázkách Václava Moravce na ČT ministr. Podle něj by tak možná odstrašující krabičky s fotografiemi nemocných lidí mohly fungovat – boj proti kouření je prý pro něj důležitý právě u mladých ročníků, které se mohou nechat zlákat vzhledem krabičky.

S tím souvisí i snaha prosadit zákon, který by zakázal prodej cigaret v automatech. Nejen ale snaha zamezit mladým v návykovém kouření je podle Leoše Hegera klíčová. „Pro nás je hlavní ochrana nekuřáků,“ dodal také.

Jak mají vypadat krabičky cigaret?

Za pravdu mu dala europoslankyně Zuzana Roithová, která byla také hostem v pořadu. „Tady už Evropa a samozřejmě i Amerika zasáhly do toho, jak mají vypadat krabičky,“ upozornila. Jde o to, že obal cigaret nemá vzbuzovat přílišné pozitivní emoce – z krabiček tak například zmizeli kovbojové na koních. Australské krabičky ji ale překvapily.

Co nyní Roithová probírá v rámci Evropské unie, jsou také cigarety s příchutěmi. Proti těm se ostře ohradila. „To je přesně cílené na ty mladé lidi, aby jim to více chutnalo,“ varovala.

Jak ale připustila, je možné, že Evropská komise neprosadí směrnici, která by v unii zakázala ochucené cigarety a zvětšila na krabičkách varování před nebezpečnými důsledky kouření. Prozatím se odmítavě vyslovili polští poslanci nebo německá vláda.

O směrnici nyní bude rozhodovat Evropský parlament, sama Roithová se prý bude snažit upravit její znění. "Budu hlasovat pro vyvážené znění, které ještě není na stole," doplnila v ČT.

Velkou roli v boji proti cigaretám, chtě, nechtě, hrají ale peníze, upozornila Roithová

Také vysvětlila, že sice mnoho vlád má ve svých programech boj proti kouření, ale ve výsledku tolik neudělá. „Příjmy, které má každá ta země, hrají určitou, někdy dost důležitou roli,“ upozornila a měla na mysli daň, která následně pomáhá zalepovat rozpočet.

Sama se ale jasně vyslovila proti kouření. „Pane Moravče, já jsem lékařka. Přece byste ode mě nečekal, že budu hlasovat pro podporu kuřáctví,“ řekla s úsměvem. „Bylo by dobré, kdyby se vláda postavila jednoznačně za boj proti kuřáctví,“ dodala.

V tom s ní ministr Heger souhlasí, a tak se například snaží o úplné zakázání kouření v českých restauracích. Jak ale připustil, nemusí to vláda a parlament schválit. Spoléhá tak trochu i na samotné kuřáky. „Dneska každý kuřák se s tím svým kouřením spíš schová. Cítí, že je to nekulturní záležitost,“ dodal.

Zvyšování poplatku pojištěnců zamrzlo, v tom je ten defekt, míní Heger

Dalším tématem OVM byly také zdravotní pojišťovny. „Zvyšování poplatku za pojištěnce zamrzlo a vytváří defekt v systému,“ upozornil Heger. Moravec to doplnil grafem, podle něhož činil schodek pojišťoven za loňský rok 1,5 miliardy korun.

„Ten systém je v takovém stavu, že kdyby byl dneska příliv financí ve výši tří, čtyř miliard, mohl by být investován do systému mnohem efektivněji než dříve,“ vysvětloval své plány ministr. „Příští rok budou volby, a tak si myslím, že pan ministr uspěje,“ doplnila ho Roithová.

Podobný systém Heger plánuje i u akutních lůžek a jejich přeměny na lůžka následné péče. „Nečekejte, že se tím uspoří, ale bude to efektivnější,“ vysvětlovala záměry ministerstva Roithová, která se s Hegerem již delší dobu zná.

A pak došlo na solární energii, která se stala i tématem druhé části. A bylo dusno...

Závěrečným tématem první části Otázek byla i solární energie. Zde moderátor pomocí grafů upozornil, že licence do konce loňského roku na výrobu solární energie mělo cca 15 tisíc lidí a 4000 firem. U dvaceti procent firem je ale anonymní vlastnictví. A přitom 51 procent celkové solární elektřiny vyrábí právě těchto 797 firem.

Jak popisoval Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost, ohledně tohoto problému již několikrát vyzvali premiéra i ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu ke schůzce – bezvýsledně, nikdo jim neodpověděl. „Jsou tady určité projekty, které možná můžeme nazvat solárním tunelem,“ míní Sedlák.

Jednou z „obviňovaných“ společností bývá Amun.Re. Čtyřikrát se o ní již mluvilo v OVM. Jak se ale ohradil předseda představenstva Martin Shenar, měly by se prý uvádět konkrétní údaje, co prý dělá společnost špatně.

„Pro mě by transparentnost měla přijít až poté, co by společnost byla obviněna, že něco udělala špatně,“ hájil anonymní struktury firmy.

Ve druhé části Otázek Václava Moravce se pak kolem tohoto tématu strhla velmi ostrá debata. Text o ní ParlamentníListy.cz připtavují a přinesou v nejbližším čase. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…