Krabice od bot nebo křoví. I tam mohou končit české děti

02.11.2011 16:47

Duchovní otec - zakladatel schránek na odložené děti babyboxy je svérázný muž. Rád je upřímný a také rád přesvědčuje, že babyboxy mají smysl. Zachránily od roku 2005, kdy vznikl první už 60 dětí, a jsou na 46. místech v ČR. Přesto dál zápasí někdy s lidskou hloupostí, někdy neznalostí a někdy i arogancí.

Krabice od bot nebo křoví. I tam mohou končit české děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kojenec

"Vesměs najdu pochopení a jsem za to rád. Babyboxy mají rozhodně smysl. A kdo si myslí opak, ať si zjistí, kolik dětí se tím zachránilo - 60. Neuvěřitelných 60 dětí, které by zřejmě bůhvíjak skončily," řekl pro server ParlamentníListy.cz Ludvík Hess.

V plánu má v blízké budoucnosti zprovoznit další schránky. Ještě letos by to mělo být v Chebu, po Novém roce v Karlových Varech a znovu chce také otevřít babyboxy ještě v jižních Čechách.

Skončí děti ve křoví? Budějovicko babybox nechce

"Usiluji o tom a jsem rád, že velkou podporu a pochopení jsem našel u některých lidí v Táboře a Českém Krumlově. Tam babyboxy chybí, stejně jako v Českých Budějovicích. Pro mne z nepochopitelného důvodu nechce pan ředitel krajské nemocnice v Budějovicích Břetislav Shon babybox v nemocnici. Přitom jde o poslední velké krajské město v ČR, které schránku nemá. Věřím ale, že najdeme cestu, jak v tomto městě schránku zprovoznit a umožnit tak odložit anonymně dítě matkám, které se nechtějí nebo nemohou starat. Je to totiž mnohem lepší, než, aby ho matka nechala v křoví, v krabici od bot nebo někde v igelitce v křoví u řeky," podotkl Ludvík Hess.

Havel mě nikdy nebral, přiznal otec českých babyboxů

To byl ostatně loňský případ, kdy žena po porodu odhodila čerstvě narozeného chlapečka v igelitce k řece. Dítě jen zázrakem přežilo, protože ho našel muž se psem.

Babybox místo pádu z okna

"Neříkám, že kdyby babybox v Táboře byl, že by to dopadlo třeba jinak, ale šance je větší. Další případ není tak starý, kdy mladá 19letá matka po porodu měla zabít miminko a snad ho vyhodit z okna v Dražicích u Tábora. Možná, kdyby věděla o možnosti babyboxu, volila by jinou cestu," upozorňuje Hess, který sám má doma dvě malé děti, z toho jednoho kojence.

Forever young

"I když jsem věkem starý dědek, duší se cítím být mladý. Matky, které dítě do babyboxu odloží, neodsuzuji. Nikdo z nás neví, čím si prochází, proč to dělají. Mnoho z nich má třeba složitou životní, zdravotní, rodinnou situaci. Ale je to prostě jediná legální šance, jak dítě odložit tak, aby se mu bezprostředně dostalo potřebné péče," říká zakladatel babyboxů.

Sám má řadu příznivců jak z celé veřejnosti, tak i lékařů, odborníků, vědců či známých osobností. Je ale i řada odpůrců. Paradoxně je mezi nimi i několik pediatrů.

"Docela mne mrzí fakt, že takto vzdělaní lidé si pletou dva pojmy - opuštění dítěte a legální možnost odložení dítěte. Někteří namítají, že babybox je vlastně zbavuje zodpovědnosti, ale pozor, ty ženy či dívky takhle nepřemýšlí. Prostě pokud jsou rozhodnuty miminka se zbavit, udělají to. A když je v místě nebo v okolí babybox, pak je daleko větší šance, že ho nezabijí, nebo nevyhodí jen tak bezprizorně," uvedl Hess.

Čtěte:

Zakladatel babyboxů: OSN kritizuje, i když o věci nic neví

Havel mě nikdy nebral, přiznal otec českých babyboxů

Babybox je lepší než popelnice. Lékař brání projekt i proti OSN

Velmi si pochvaluje spolupráci s Jihočeským krajem, s nemocnicemi v Jindřichově Hradci, Písku a Strakonicích, kde na jihu Čech babyboxy jsou. Ve Strakonicích se ani ne před měsícem našel šestidenní chlapeček. Zdravý, byl v pořádku a matka u něj nechala a stát i kočárek. Do schránky ho dala proto, že se z důvodu vážných zdravotních problémů o dítě nemohla starat, což napsala v dopisu, který byl u miminka.

"Teď jednám s vedením táborské nemocnice, s vedením krumlovské nemocnice a s vedením jihočeské záchranky, kde by ještě babyboxy mohly být. Nemusí to být nutně nemocnice, porodnice a podobně. Musí to však být zařízení, kde je stálá 24hodinová služba. Třeba v budově hasičů, záchranky, nebo domova důchodců. Prostě, kde je stálá služba a odborný personál. Záchranná služba pak většinou stejně miminko veze na dětské oddělené, kde musí podstoupit vyšetření. Já věřím, že se nám podaří rozšířit síť babyboxů natolik, aby byla celá republika pokrytá a matky mohly, pokud se ocitnou v tísni této situace využít a dát tak dítěti šanci na život a třeba mnohem lepší," upozornil Hess.

200 tisíc za život

Babyboxy pořizuje občanské sdružení Statim-Babybox z darů sponzorů. Schránka vyjde na 150 až 200 tisíc, včetně instalace. Provoz vyhřívané schránky se signálem pro personál je naprosto minimální, takže se instituce, kde je umístěn, nemusí být zruinování kvůli energii a podobně.

Více o babyboxech čtěte ZDE

Ilustrační foto: Hans Štembera

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…