Kraj přispěje miliónem obětem výbuchu ve Frenštátě

26.02.2013 13:22

Moravskoslezský kraj přispěje na pomoc obětem frenštátského výbuchu více než miliónem korun. Peníze budou rozděleny mezi dvanáct osob. Kraj také rozhodl ocenit pětici záchranářů, mezi kterými jsou jak hasiči, tak policista a záchranář.

Kraj přispěje miliónem obětem výbuchu ve Frenštátě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Padesátikorunová mince

Krajští radní rozhodli o tom, že Moravskoslezský kraj přispěje obětem tragédie ve Frenštátě pod Radhoštěm. Při výbuchu panelového domu tam zahynulo šest lidí a dalších jedenáct se zranilo. Radní rozhodli o vyčlenění víc než milionu korun pro ty, kteří tragédii přežili. Jde o peníze z rezervního fondu, které nepůjdou na speciální konto, ale lidé je dostanou přímo.

Některé rodiny před víc než týdnem přišly nejen o své nejbližší, ale také o střechu nad hlavou a všechny osobní věci. Neobejdou se tak bez podpory okolí. Frenštátská radnice už v minulých dnech dala padesát tisíc korun každému, kdo tragédii přežil.

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka (ČSSD) návrh na pomoc lidem z Frenštátu padl hned po tragédii a dnes šlo o pouhou formalitu.

Ve Frenštátě se už sešly tuny materiální pomoci a peníze přibývají na speciálním účtu. Podle informací Českého rozhlasu tam je aktuálně kolem 13,5 milionu korun. Tyto prostředky jsou určené primárně na nové bydlení a rodiny je dostanou až poté, co skončí vyšetřování.

Kraj odmění hasiče, záchranáře i policistu

Podle informací Českého rozhlasu kraj přislíbil také finanční příspěvek na demolici, která začala v pondělí. Zároveň chce ocenit tři hasiče, zdravotníka a policistu, kteří na místě zasahovali. Kromě pamětní medaile a čestného uznání dostanou odměnu deset tisíc korun.

Dům, v němž bylo šest bytů, explodoval v neděli 17. února. Podle policejní verze problémový nájemník přízemního bytu Antonín Blažek napustil prostory domu plynem a poté založil požár. Prý se mstil za to, že kvůli dluhům o byt přišel. Při výbuchu ale zemřel nejenom on, ale i dalších pět obyvatel domu.

Mezi oběťmi jsou tři děti ve věku od tří do jedenácti let. Dalších 11 lidí utrpělo zranění, tři z nich stále zůstávají v ostravské fakultní nemocnici.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…