Křeček a Šplíchal: Kampaň a podivné primárky, to jsou příčiny propadu

30.05.2010 11:49

Podle exposlance a dlouholetého člena ČSSD Karla Šplíchala byla nákladná kampaň, kterou se socialisté pod dozorem americké PR agentury snažili uspět, zbytečná. „Celé je to potřeba dělat trochu jinak. Méně bombasticky a více trpělivě,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Křeček a Šplíchal: Kampaň a podivné primárky, to jsou příčiny propadu

Karel Šplíchal, který byl nominační konferencí pražské ČSSD odsunut na 17. místo kandidátky,sněmovnu opouští po  dvanácti letech. Při svém odchodu kritizuje, že na program strany měly přílišný vliv komunikační agentury a průzkumy veřejného mínění.

„Já se ani nemám šanci dozvědět, kolik ta kampaň stála. Je mi jasné, že dluhy z ní zanechají na straně šrámy," konstatoval viditelně skleslý exposlanec v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz.

Sociální demokracie si na kampaň vzala úvěr 180 milionů od soukromé záložny, peníze čerpala i ze své dceřiné společnosti Cíl.  Za hlasy získané v parlamentních volbách přitom strana dostane jen 115 milionů a vzhledem k nižšímu počtu mandátů musí po příští čtyři roky počítat i s menšími státními příspěvky.

Za neúspěch sociální demokracie v Praze, kde strana dostala jen patnáct procent hlasů, může podle Karla Šplíchala i její pasivita v pražské komunální politice. „Nebyli jsme na magistrátu výraznou opozicí, to se musí změnit," vyzval.

Šťastný skokan Křeček: Denní práce pro lidi a poctivé primárky

Na smršť preferenčních hlasů, která během víkendových voleb zpřeházela pořadí na kandidátkách, doplatili i dosavadní pražští poslanci ČSSD Gabriela Kalábková a Miloslav Svoboda, kterým na mandát nestačilo ani umístění v první čtyřce kandidátní listiny.

Uspěl naopak předseda Sdružení nájemníků, advokát Stanislav Křeček. Téměř osm tisíc preferenčních hlasů mu vyneslo obhajobu poslaneckého křesla, i když na pražské kandidátce obsadil až číslo osmnáct.

„Je to výsledek mé denní práce. Já zastupuji lidi u soudu a radím jim. Oni to oceňují a pamatují si to," zdůvodnil ParlamentnimListum.cz Křeček svůj úspěch. Příčiny propadu ČSSD vidí jinde, než bývalý kolega Šplíchal.

„Když jsem viděl přenosy našich krajských lídrů, byl jsem zděšen. Vypadalo to, že sociální demokracie nedokáže vysvětlit, o co jí jde. Naši lídři v regionech nedokázali přesvědčit lidi, že pro ně chtějí odvádět skutečně denní práci," kritizoval práci svých kolegů.

„Když je někdo na třetím místě kandidátky a myslí si, že to má jisté, tak je to špatně," dodal Křeček.

Nominační konference: Tlak v Praze i v Ústeckém kraji

Prvotní příčinou neúspěchu ČSSD byly podle Křečka již stranické primárky. „Ty primárky se ukázaly jako nefunkční, neměly moc společného s demokracií. Ukázalo se, že tam hrály roli různé postranní zájmy."

Pražská sociální demokracie na čelná místa svých kandidátek musela pod tlakem umístit nejprve zelenou poslankyni Olgu Zubovou. Po jejím stažení její místo zaujal ministr vnitra Martin Pecina.

Tlak ústředí ČSSD se projevil též v Ústeckém kraji, kde si lídr Jiří Paroubek prosadil jako budoucí poslance svého asistenta Petra Bendu, hokejistu Jiřího Šlégra či komunálního politika Josefa Tancoše. To vše za značné nelibosti služebně starších sociálních demokratů v kraji.

Benda se do sněmovny nakonec nedostal, mandát naopak získal Paroubkův dlouholetý kritik Jaroslav Foldyna.

Související:
Co zlomilo Paroubkovi vaz? Velkohubost, Petra i podivné známosti
Kompletní složení nové sněmovny. Je v ní nejvíce žen v historii
Hitem se stalo kroužkování: Marek Benda ano, Petr Benda ne
Bitva Ratha s Šnajdra bude pokračovat. Ve sněmovně

Více v tématu VOLBY

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …