Lehké děvy polykají miliardy. Na jejich zlatý důl doplácí podnikatelé

22.07.2011 6:56

Prostituce je velmi výnosné a často kritizované "zaměstnání". Zejména proto, že dosud není zdaněné, se skrz ženy, které se živí vlastním tělem, "ztrácí" obrovské sumy peněz. Právě zdanění nejstaršího řemesla by přitom mohlo alespoň částečně zalepit děravý státní rozpočet. Zatím k němu ale i přes opakované výzvy nedošlo.

Lehké děvy polykají miliardy. Na jejich zlatý důl doplácí podnikatelé

Průměrná prostitutka si podle informací ParlamentníchListů.cz přijde na více než dvojnásobek průměrné mzdy, zhruba na 50 tisíc korun měsíčně.


Za čtyři hodiny pět tisíc

"Působím na území celé republiky, moje taxa je 5 tisíc korun za 4 hodiny, přičemž nezáleží na počtu mužů. Tato cena je asi běžná, je v tom drink, dvakrát taxi, tak, " uvedla pro redakci jedna z žen, která se živí vlastním tělem. 

V souvislosti s velkými příjmy, které mají jak samy prostituky, tak jejich zaměstnavatelé, lidově řečeno pasáci, se Věci veřejné už více než rok bijí za návrh na zdanění nejstaršího řemesla. Zatím bezúspěšně. A to je prý  - zejména v době, kdy se ve státním rozpočtu hledá každá koruna navíc - velká škoda.

  • SLEDUJEME téma: rozpočet 
  • SLEDUJEME téma: DPH
  • "V souvislosti s problematickým rozpočtem je to výborný nápad, díky zdanění prostituce by se dalo výrazně ušetřit," vysvětlil redakci ParlamentníchListů.cz jeden z předkladatelů návrhu, Jiří Rusnok z Věcí veřejných.

    Veřejné domy? Běžné firmy

    A za pravdu mu dává i opozice. "Zdanit se to mělo už dávno, skrz prostituci utíkají miliardy. Jistě je třeba ji zlegalizovat a  z veřejných domů udělat normální způsob podnikání, klasickou živnost," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák. 

    Více k tématu prostituce ZDE

    Na nelegální příjmy z prostituce podle něho doplácí zejména "obyčejní" podnikatelé. "Jak k tomu přijdou běžní živnostníci? Podnikání by se nemělo rozdělovat, živnost jako živnost, ta nejstarší stejně jako každá jiná," dodal pro redakci.

    Podle ředitelky české pobočky mezinárodní mezinárodní organizace La Strada Ireny Konečné ale věc není zdaleka tak jednoduchá.

    Prostitutky jako zaměstnanci? Sci-fi

    „Ideální by samozřejmě bylo, aby ta děvčata měla stejná práva jako zaměstnanci, na to asi někdo jen tak nepřistoupí," řekla už dříve  ParlamentnimListům.cz Konečná.

    Už samotná registrace žen, které se živí vlastním tělem, ale podle ní přináší diskriminaci. „Je to vidět v Holandsku, ty dívky jsou všude registrované jako sociální pracovnice, díky čemuž se na ně na úřadech mohou dívat skrz prsty," vysvětluje Konečná.

    Velkým problémem jsou ale podle Konečné právě dopady legalizace a zdanění prostituce na manévrovací prostor organizovaného zločinu. 

    Pasákům, těm je hej

    „Jak chcete zjistit, zda je ta žena prostitutkou o své vlastní vůli? Na to se těžko hledá nějaký recept. Naopak, tady může vzniknout stav, kdy se registrovaná prostitutka stane automaticky tou, která není obchodovaná jako bílé maso. Pasákům pak stačí děvčata jednoduše registrovat a má od policie definitivně pokoj," dodala Konečná.

    K věci:
    Blažek odmítá, že by se Praha stala pasákem prostitutek

    Rusnok ale kontruje. Právě registrace lehkých děv je podle něho prvním krokem k boji s nedobrovolně zaměstnávanými ženami, které jsou k prostituci nuceny. "Když už budou tyto ženy někde registrovány, bude to navázáno i na různé zdravotní prohlídky a podobně, vyjdou z ilegality," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že návrh na zdanění prostituce se stává aktuálním znovu právě v těchto dnech.

    Ministerští řezníci

    "Miliardy od toho neočekávám, ale dobu, kdy se řeže do každého ministerstva, vidím jako šanci znovu o této věci začít mluvit," dodal pro redakci člen VV. Návrh na zdanění prostituce ale prozatím neprošel u jeho koaličních partnerů.

    Kníže: živnost se vším všudy

    Jeden z jejich zástupců, šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg pro redakci uvedl, že pokud by se prostituce stala zdaňovanou živností, pak by to "musela být živnost se vším všudy".

    VV ale navrhují krom zdanění nejstaršího řemesla  i další finanční injekce státního rozpočtu. Za úvahu podle nich stojí třeba daňová amnestie.

    "Doporučuji využít všechny ostatní možnosti navýšení příjmů rozpočtu, než dojde k samotnému zvýšení daní, což postihne všechny občany," uvedl Rusnok další možnost, jak bojovat s dírami v rozpočtu.

    Předseda KSČM a právník Vojtěch Filip uznání prostitutek za živnostníky nepovažuje za dobrý nápad. "Považuji to za víc než problematické, pokud by mělo být poskytování sexu za úplatu zdaněno, musel by to stát uznat jako živnost. To by ovšem před tím musel vypovědět mezinárodní smlouvy o potírání prostituce, kterými je vázán. Nebo riskovat mezinárodní ostudu a sankce," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Filip.

    Více čtěte:
    Legalizace prostituce sváže ruce mafiánům, říká John
    Svoboda chce legalizovat prostituci. Nejstarší řemeslo jako živnost
    Svoboda chce diktovat prostitutkám. Má to být regulérní živnost

    Foto: europarl.eu

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…