Lidé jsou nas*aní na Cikány, černý sm*ady. Úřednice trpí za drsný email

12.01.2012 11:28

Lavinově se šířící email schránkami tisíců uživatelů internetu se stal předmětem policejního šetření. Od ostatních mailů, se kterými se denně většina lidí setkává, se totiž liší tím, že je rasisticky motivovaný. A pak tím, že je podepsaný úřednicí Krajského úřadu v Ústí nad Labem z odboru školství, mládeže a tělovýchovy.

Lidé jsou nas*aní na Cikány, černý sm*ady. Úřednice trpí za drsný email
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

„Několik málo slov k Varnsdorfu, Novému Boru a Šluknovu. Zaráží mě, kolik lidí dělá, že se jich tento problém netýká. Vrcholem všeho je, když někdo dokáže normální původní obyvatele odsuzovat za to, že již nevědí kudy dál a zoufalými pokojnými protesty chtějí na problém, který se týká úplně všech obyvatel naší republiky, upozornit,“  začíná pozvolna zmiňovaný email, na jehož konci stojí jméno Michaely Budínové, s přesným označením její pracovní funkce i telefonického i emailového kontaktu.

Nutno dodat, že hned v úvodu zmiňované zprávy někdo z těch, co email také obdržel, připsal: Smekám před statečností této autorky. Jak však ParlamentníListy.cz následně zjistily, „poklona“ jí nenáleží. I když skutečně dotyčná žena existuje, na krajském úřadě v Ústí nad labem pracuje  na odboru školství, mládeže a tělovýchovy, jakoukoli spojitost s emailem odmítá.

„Poté, co se začal šířit internetem, byli tady u mě i policisté. Někdo na mě totiž podal trestní oznámení, a tak se prošetřovalo to, zda na tom mám nějaký svůj podíl, či nikoli. Kolegové i mí nadřízení ale stáli za mnou, našly se totiž jasné důkazy toho, že já autorkou zmiňovaného textu skutečně nejsem, policie získala i informace o tom, z jaké IP adresy tyto emaily asi začaly odcházet,“ řekla ParlamentnímListům.cz Michaela Budínová. Jak dodala, na její ochranu pak učinil úřad hned několik kroků – mimo jiné jí byla změněna emailová adresa i telefonní číslo.

Právník: Úřednice by se měla jistit i sama. A také podat trestní oznámení

Přesto podle názoru právníka Kolji Kubíčka měla možná udělat postižená úřednice ještě jeden krok, který by jí mohl pomoci se očistit. „Ta paní měla jít na policii a sama podat na neznámého pachatele trestní oznámení. To, zda by policie skutečného tvůrce textu odhalila, není samozřejmě jisté, posílat email pod cizím jménem dnes už totiž opravdu není velký problém, a proto jsou ty případy velmi složité. Přesto by jí tento krok mohl být užitečný třeba i z pohledu zaměstnavatele,“ sdělil ParlamentnímListům.cz s tím, že jinak však úřednici žádné právní sankce, pokud se neprokáže, že je ona autorkou, nehrozí.

Michaela Budínová však na dotaz, zda neuvažuje přece jen i o tomto kroku, sdělila jen: „Nezlobte se, já chci mít hlavně klid, to snad chápete.“     

Tiskový mluvčí úřadu, Zdeněk Rytíř, na vysvětlenou ParlamentnímListům.cz doplnil, že pracovnice musí čelit rozhořčení řady občanů denně, již tři měsíce. "Každý den musí nějak odrážet dvacet až třicet lidí z různých koutů republiky. Není to jednoduché," podotkl s tím, že jak úřednice, tak i pracovníci Krajského úřadu se od názorů v textu reprezentovaných, důrazně distancují.

A o jak silný kalibr tedy ve zmiňovaném emailu jde? Je na čtenáři, aby posoudil sám.

„Ve Šluknovském výběžku se nedělo nic mimořádného, co se týká severu Čech - jen  krádeže, loupeže, bordel, rasistické útoky na původní obyvatelstvo. A nikdo se o to nezajímal, až dokud procikánské cenzuře neutekla rádoby senzacechtivá zpráva o "mačetovém masakru".  Samozřejmě, že o cikánech v původní zprávě nepadlo ani slovo, ale každý pochopil, o co vlastně šlo. Češi nikdy nebyli a ani nejsou žádní rasisté  - viz třeba vztah k „rákosníkům“,“ píše se doslova v textu emailu, jež vyvolal tolik emocí.

Rádi pomáháme potřebným, parazity však rád nemá nikdo, píše se v emailu

A dále přichází konstatování. „Nikdo ale nemá rád příživníky a parazity. Naopak, každý rád pomůže potřebným  - viz solidarita třeba při povodních. Pokud ale máme trvale živit někoho, kdo nepracuje, dělá bordel, krade a má se lépe než ten, kdo ho živí, pak je asi opravdu "něco shnilého ve státě českém",“ pokračuje neznámý autor emailu, jehož záměr, vzhledem k tomu, že se de facto schovává za jménem úřednice, může být jakýkoli…

„Pokud se tento příživník odvděčuje tím, že své živitele přepadá, okrádá, uráží a zesměšňuje za podpory vlády, justice a médií, pak zákonitě každého soudného člověka tento stav musí jednou přestat bavit! No a tak jsme se nakonec všichni stali rasisty. Jsme jimi proto, že chceme, aby zákony platily pro všechny stejně? Aby menšina nebyla protěžována na úkor většiny? A když nasraní, cikány terorizovaní obyvatelé vyjdou do ulic, tak je za výsměchu a křepčení nepřizpůsobivé menšiny" zmasakrují ozbrojené složky, které si tito řádní občané platí proto, aby je chránily?“ ptá se anonym.

A konstatuje, že ten, kdo nežil v Chomutově, Mostě, Litvínově,  Teplicích, Ústí a  teď i Šluknově, tak o cikánech nic neví.  „Že u vás na vesnici žijí Horváthovi a jsou slušní, pracují a jsou čistotní? Tak to už nejsou cikáni. Nebude to ale dlouho trvat a brzy budete mít nové, nepřizpůsobivé sousedy i vy, kterých se dění ve Šluknovském výběžku momentálně netýká. Pak bude pozdě litovat, že se vás Varnsdorf netýkal. Pamatujte, že ve Varnsdorfu se bojuje i za Prahu,“ konstatuje dále neznámý autor.

Může se stát, že se budete bát vybrat peníze z bankomatu, jelikož jsou obšancované Romy

Podle něj ti, co se proti obsahu textu ohrazují,  o Romech nic neví. Prý se to pozná až za jistých okolností.

„Až totiž půjdete po chodníku a banda malejch černejch smradů vám veřejně ve dne a na hlavní ulici bude dlažební kostkou rozbíjet přední sklo vašeho nového auta, a vy budete dělat, že to není vaše, protože se budete bát, že vás obstoupí a některý z nich vám zezadu píchne do zad kudlu, protože "to je jeho naturel" a mladistvé není možné potrestat,“ uvádí se v anonymním textu jako první okolnost poznání.

A následují i další.

„Až se budete bát vybrat peníze z bankomatu, protože budete vědět,že je cikáni hlídají a budou vás sledovat až do míst, kde vás oberou a budete rádi, že jste to přežili, pak možná pochopíte, co to jsou naši menšinoví spoluobčané. Vyjadřujte proto prosím podporu Varnsdorfu. Pošlete prosím dál tento e-mail, aby se lidé dozvěděli, co se ve Varnsdorfu děje a nevěřili lžím v novinách a lžím z úst vládních představitelů,“ žádá v závěru kontroverzního textu údajná úřednice z Ústeckého kraje.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…