Liška: Dobeš problém s eurodotacemi nezvládne. A rezignuje

09.01.2012 9:27

Česku hrozí, že přijde o nemalou část prostředků z dotačních programů EU, jejichž čerpání má na starosti ministerstvo školství. Bývalý šéf tohoto resortu Ondřej Liška (SZ) míní, že za to může současný ministr Josef Době (VV). Protože ve jménu škrtů vyházel kvalitní úředníky, ale pak nabral nováčky, kteří se museli zaučit. Tuto chybu už podle Lišky Dobeš nestihne napravit.

Liška: Dobeš problém s eurodotacemi nezvládne. A rezignuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Ve včerejších Otázkách Václava Moravce České televize prohlásil ministr školství Josef Dobeš (VV), že opustí svou funkci, pokud se mu nepodaří vyčerpat peníze z dotačních programů Evropské unie. Nebylo to přitom poprvé, kdy dal za dotace z EU svou hlavu na pomyslný špalek. Exministr školství Ondřej Liška (SZ) však nevěří, že se Dobešovi zadaří. Rozhovor s ním přinášejí dnešní Hospodářské noviny (HN).

Za kvalitu procesů dám ruku do ohně

Liška byl ministrem školství v době vlády Mirka Topolánka (ODS). Je pevně přesvědčen o tom, že pod jeho vedením se podařilo čerpání dotací z operačních programů zachránit, protože před tím se tolik nedařilo. Coby ministr to dokázal především s pomocí schopných spolupracovníků. Chválí si i úředníka Jana Vitulu (TOP 09), kterého ministr Dobeš odvolal, neboť byl podle jeho názoru pověstnou žábou sedící na prameni dotací.

„Když jsem z ministerstva na jaře roku 2009 odcházel, dám ruku do ohně za to, že procesy čerpání evropských peněz byly nastavené a rozběhnuté na jedničku. To je ostatně napsané i v tom posledním auditu Evropské komise. Období následující, tedy za exministryně Kopicové a Dobeše, už komise ale hodnotí jako problém, zdůrazňuje Liška.

Exministr tvrdí, že jednoznačným viníkem současných nesnází je Dobeš, protože nedělá to, co by dělat měl, místo toho, hned po nástupu do funkce vyhodil několik úředníků ve jménu škrtů a s čerpáním dotací teď proto nastaly problémy. Další ministrovou chybou pak bylo, že brzy přijal na správu dotačních programů mnohem více lidí, než tam bylo původně, ale šlo o nováčky, kteří se museli zaučovat. Liška je navíc přesvědčen, že Dobeš už svá pochybení nestačí napravit

„Nevěřím, že je schopen to napravit, schází kontrola, nedodržují se procedury, je malá průhlednost. To nejde napravit bez kvalitních lidí, která však Dobeš nemá,“ uzavírá exministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…