Ministr Kuba: Koncese a značení lihovin nesmí podnikatele omezovat byrokracií

19.03.2013 10:43

Poslanci by měli rozhodovat o některých zákonech, které připravila loni na podzim vláda kvůli takzvané metanolové aféře. Normy by měly nastavit přísnější pravidla pro prodej tvrdého alkoholu. K nim patří například zavedení koncesí. Podle ministra průmyslu Martina Kuby ale cílem koncesí nebude rozhodně podnikatelům přitěžovat další byrokracií.

Ministr Kuba: Koncese a značení lihovin nesmí podnikatele omezovat byrokracií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Částečná prohibice. Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Dolní komora parlamentu by se měla na nadcházející schůzi kromě jiných zákonů zabývat i balíčkem vládních novel, které reagují na loňskou aféru s pančovaným alkoholem. Kabinet tyto normy připravil po podrobné analýze problému, kdy navíc 3. října 2012 přijal usnesení č. 735, k realizaci ´plánu nulové tolerance k černému trhu s lihovinami´. Tím zřídil mimo jiné pracovní skupinu složenou z náměstků ministrů zemědělství, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, vnitra, spravedlnosti a zástupců Unie výrobců a dovozců lihovin, Potravinářské komory České republiky a Asociace hotelů a restaurací České republiky.

Vládě pak tato skupina doporučila přijmout některá legislativní opatření. Jedním z nich je kupříkladu zavedení koncesí. Obchodníkům je stát plánuje udělovat bez podmínek. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) je totiž cílem normy především zlepšit kontrolovatelnost prodeje lihu, nikoliv podnikatelům přitěžovat další byrokracií.

„Ta koncese nebude nijak odborně nebo finančně omezena. To znamená, dostane ji každý, kdo si o ni požádá. Nám nejde o to nějak omezovat vstup takových subjektů na trh....Nám jde o to, že se ukázalo právě v období té metanolové aféry, že je velmi důležité, aby stát měl přehled, v kterých kamenných subjektech, kamenných prodejnách ten prodej probíhá, protože pokud se něco takového děje, tak pak je třeba mít k dispozici tu kontrolu,“ upozornil Kuba v rozhovoru pro Český rozhlas.

Prezident Svazu obchodu a dopravy Zdeněk Juračka ale zdůraznil, že pouhé zavedení koncesí, navíc v podobě, v jaké jej chce předložit vláda, černý trh s alkoholem nevyřeší.

Juračka: Chceme k tomu registrační pokladny

„My chceme, aby tato norma byla doplněna tím, že bude licence získávána podle zvláštního předpisu, to znamená vyhláškou. A aby v té vyhlášce byly tvrdší podmínky, například řádné účetnictví podvojné, plátce DPH, registrace tržeb a podobné záležitosti,“ řekl Juračka. Dodal, že stát by měl proto po všech prodejcích lihovin vyžadovat registrační pokladnu.

Poslanci se ale kromě koncesí mají zabývat i povinným značením lihu, které by mělo zamezit daňovým a celním únikům. Předloha například snižuje objem spotřebitelského balení lihu anebo zvyšuje sankce za ztrátu nebo zničení kolků. "Distributoři a výrobci, kteří označují lihoviny kolkem, by nově také museli složit kauci pět milionů korun," upozornil rozhlas.

Jak se uvádí na webové stránce vlády,  v této novele nesmí chybět kombinace správních deliktů. „Koncese na prodej lihovin pak budou ukotveny v návrhu novely živnostenského zákona a norma má být předložena do února 2013,“ praví se na www.vlada.cz.

Podle informací Čro je ale prý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ochotný připustit do novely některé úpravy.

„Je pravděpodobně racionální argument, že než plošná kauce pro všechny výrobce a distributory, bude pravděpodobně racionální a nediskriminační tuto kauci zrelativizovat, to znamená neudělat plošnou pro všechny, ale odvodit ji například od výše obratu jak výrobců, tak distributorů – to je kauce pro výrobce a distributory,“ řekl k tomu Kalousek.

Urban: ČSSD se přidá k návrhům vlády

Předseda sněmovního hospodářského výboru Milan Urban z ČSSD ale normu prý podporuje.

„My určitě jsme pro nějaké zpřísnění tak, aby nemohlo docházet k tomu, čeho jsme byli všichni svědky. Určitě budeme hledat nějaký společný postup s vládou tak, aby nemohlo docházet k ohrožení zdraví nebo dokonce k úmrtím,“ poznamenal Urban pro rozhlas.

Připomněl policejní skupinu

Premiér Petr Nečas (ODS) v rámci boje s nelegálním alkoholem pak ve sněmovně při interpelacích loni v říjnu připomněl, že v boji s pančovanými lihovinami pomáhá navíc i odborná policejní skupina.

"V rámci Policie České republiky nadále funguje zvláštní tým Metyl, který byl vytvořen pod vedením náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování v souvislosti s metylalkoholovou kauzou. Úkolem pracovního týmu je doposud mimo koordinace opatření minimalizujících následky otrav metylalkoholem i koordinace trestního řízení," řekl premiér s tím, že vzhledem k tomu, že jsou takto vytvořené vazby a postupy stále plně funkční, bylo by vytvoření další jiné speciální skupiny kontraproduktivní. Dodal, že se tento tým v budoucnu rozšíří i o zástupce celní správy.

Metanolová kauza propukla počátkem loňského září. Kvůli otrávenému alkoholu už zemřelo téměř čtyřicet lidí a další desítky byly hospitalizovány - řada z nich bude mít trvalé následky. Policie vyšetřuje kvůli metanolu přes 70 lidí, z toho je stále ve vazbě, kde čeká na soud, zhruba 30 obviněných.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…