Místo rohlíků gumy. Děkujeme, odcházíme, vzkazují vládě už i pekaři

1. 11. 2011 22:11

PŘÍBĚH Na každé cestě do práce je vždy malý voňavý bod, pro který stojí za to ráno vstát z postele. Jsou to pekárny, které vůní čerstvých koláčků a kávy lákají už z dálky. Teď ale hrozí, že čerstvé voňavé pečivo vystřídají gumové buchty v celofánu. Pekařům dochází trpělivost a vzkazují: "Děkujeme odcházíme!"

Místo rohlíků gumy. Děkujeme, odcházíme, vzkazují vládě už i pekaři
Foto: archiv
Popisek: Pekař sází chleba do pece

"Pekařina se za posledních 20 let propadla na dno cenové politiky, je to horší než za komunistů," uvedl pro ParlamentníListy Jiří Bláha, majitel pekárny Pekařství a cukrářství Bláha a zároveň také živnostník roku 2010.

Osmdesáti procentům hrozí krach. Za komunistů bylo líp

"Stav pekařů v Čechách je alarmující, 80 procent z nich krachuje a stát nepomůže," pokračuje Bláha. "Stouply pronájmy nemovitostí, ceny surovin, u mouky je to v některých případech například až o 100 procent. Sehnat kvalitní zaměstnance je problém a ani se jim nelze divit, nikdo nechce vstávat ve čtyři ráno. Prodávat v pekárně není totéž jako v obchodu s oblečením. Abyste v šest hodin otevřeli, musí být zaměstnanec na svém místě už ve čtyři hodiny ráno. O pekařích ani nemluvím, kdo to dneska chce dělat?"


Podle Bláhy tak hrozí totální krach pekařství v Čechách. Vlivem zvyšování cen je podle něj z pekařiny stále méně atraktivní a vydělávající obor. A pekařům už pomalu nezbývá nic jiného než skutečně péct jen z lásky, jenže za tu si rohlík nekoupíte.

Totální krach. Nebude ani chleba?

Za pravdu mu dává i paní Marie Vlaštovková z Brna. Ta na věc má stejný názor, ale hodnotí ji spíše z pohledu zákazníka: "Dneska už rohlík pod tři koruny snad ani nekoupíte. Pečivo je každou chvíli dražší, přitom chleba je základní potravina. Nevím, kam dál to ještě zajde," stěžuje si ParlamentnímListům.cz. 


Dnešní ceny skutečně vzbuzují dojem, že před revolucí byly potraviny levnější, je ale nutné přihlédnout i k faktu, že i tehdejší průměrná hrubá mzda se pohybovala kolem 3 000 československých korun. Na tuto částku si většinou sáhly privilegované pracovní pozice, jako byli například horníci a dělníci, většina lidí si však domů odnášela 2000 československých korun. Přitom běžná cena chleba se v posledních letech před pádem režimu pohybovala kolem 2,5 Kčs, což by bylo dnes něco okolo 22 korun.

Pečení po domácku? Romantika, ale není čas

Pamětnice paní Marie Ludvíková říká: "Za našeho mládí jsme si pekli často chleba sami a taky to šlo." Zároveň ale přiznává, že tato alternativa je sice romantická ale v dnešní uspěchané době většinou i nereálná. A proto se zvyšování cen pečiva také obává, asi jako každý.

A to ještě netuší, že další zdražování pečiva nás v nejbližší době skutečně možná čeká. Skupina Agrofert Holding kupuje vlastníka největších tuzemských pekáren United Bakeries, Euro Bakaries Holding. Skupině Agrofer v současné době patří druhá největší domací Pekárna Penam. Obecně tuto společnost lze hodnotit jako největšího vlastníka zemědělství a pekařství v České republice. Pokud antimonopolní úřad koupi schválí, bude skupině Agrofer patřit také známá značka Delta a Odkolek. A pokud k tomuto spojení dojde, je možné očekávat razantní zdražení pečiva. Svaz pekařů a cukrářů možný dopad na cenu pečiva pro spotřebitele zatím odmítá komentovat.

  • Další příběhy ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE


Více čtěte:


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Irena Ševelová

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

„Poche jsou smradlavé nohy ČSSD, které musíme useknout. Radši jezdit na vozíku než shnít.“ Známe atmosféru v ČSSD

11:41 „Poche jsou smradlavé nohy ČSSD, které musíme useknout. Radši jezdit na vozíku než shnít.“ Známe atmosféru v ČSSD

Koaliční krize je patrně u konce. Aspoň prozatím. Potom, co Michal Šmarda sám řekl, že nehodlá být n…