Moravané chtějí vlastní parlament, peníze a zrušit Senát

25.04.2010 19:06

Předseda politické strany Moravané Jiří Svatopluk Novotný popírá, že by záměrem jeho uskupení bylo odtržení Moravy od zbytku České republiky. „Kde se vzala ta chiméra?“ reaguje na dotaz ParlamentníchListů.cz.

Moravané chtějí vlastní parlament, peníze a zrušit Senát

Ačkoliv moravisté vidí budoucnost Moravy i nadále uvnitř České republiky, své historické zemi by rádi zajistili větší autonomii. „Navrhujeme obnovení zákonodárného orgánu pro Moravu - zemského parlamentu. Navrhujeme restituci ukradeného zemského majetku. Navrhujeme plné respektování moravského národa," připomíná předseda Novotný práva, kterých Morava jako samostatná země požívala za dob Rakousko-Uherska a formálně o ně přišla v roce 1949.

Čtyři vyšší územně správní celky, které pokrývají většinu území historické Moravy, její zájmy prý v žádném případě nehájí dostatečně.

„Krajská samospráva po stránce legislativní iniciativy i finanční síly je ubohá, ubohá, ubohá parodie," zlobí se Novotný. Proto tedy chce restaurovat systém historických zemí a změnit rozpočtové určení daní tak, aby nové jednotky společně s městy a obcemi ovládaly až jednu třetinu státního rozpočtu.
Obnovení již zmíněného zemského parlamentu by Novotný vyvážil zrušením Senátu.

Děti se učí lži z české mytologie

Jako velkou křivdu předseda Moravanů vidí zanedbávání tématu Velké Moravy při výuce dějepisu ve školách. „Moravské děti se v dějepise učí lži z české mytologie a polovylhaného obrození, místo aby se učily řádné informace o Velké Moravě, moravské stavovské republice, moravských osobnostech apod.," podotýká.

Ani média prý Moravě nepřejí. Jako organizace řízené z hlavního města věnují devadesát procent „plkům z matičky Prahy" a moravským tématům se věnují pouze okrajově. 

Strana Moravané vznikla v roce 2005 přeskupením promoravských politických sil, jejichž aktivita sahá až do roku 1990. Moravisté měli své zastoupení v Poslanecké sněmovně naposledy roku 1996. V posledních sněmovních volbách získali 0,23% platných hlasů, své kandidáty ve čtyřech moravských krajích postaví i letos.

K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…