Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

24.08.2011 6:41

Dle posledních vyjádření to vypadá, jako by na Šluknovsku měla vypuknout rasově motivovaná občanská válka, nebo alespoň masivní společenské nepokoje. Situace se vyostřila po víkendové hromadné rvačce v Rumburku. 23. srpna vydala Bezpečnostní rada státu prohlášení, v kterém přislíbila pro Šluknovský region neomezené peníze na zajištění bezpečnosti v regionu. Senátor Jaroslav Doubrava dokonce žádá, aby byla v případě nutnosti připravena zasáhnout i armáda.

Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe

Na Šluknovsko již dorážejí první policejní posily. Přes šedesát těžkooděnců by mělo podle vyjádření mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké dohlížet na napjatou bezpečnostní situaci v regionu.

Místní obyvatelé vyjadřují obavy o svou bezpečnost. Provozovatelka  sítě diskoték Alena Šamšová uvedla, že s násilným incidentem se setkala na vlastní kůži. „Bojím se, je to tady šílené. Na diskotékách míváme potyčky často, nedávno se mi tu poprali tři výtržníci, rozbili mi dveře...," postěžovala si ParlamentnímListům.cz s tím, že nastalou atmosféru vnímá jako velmi nebezpečnou.

Čtěte také: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Starostové Šluknovského výběžku se svým vystrašeným spoluobčanům nediví. Podle  rumburského starosty Jaroslava Sykáčka (ČSSD) je situace neúnosná už dlouho, nedělním útokem jen vygradovala. „Může se stát, že už teď bylo pozdě, že budou nastoupit muset těžkooděnci," uvedl pro ParlamentníListy.cz s tím, že lidé se bojí vycházet byť jen z domu. „Vůbec se tomu nedivím," dodal.

SLEDUJEME téma Romové
Romský student Ščuka: Dívali se na mě skrz prsty

Vláda i starostové ženou Romy do ghett. Vybuchnou, zlobí se Pehe
Tady Romové sekali mačetou. Město má strach už i o děti
Paroubek chce exemplární potrestání Romů

Cikánský rasismus

Situaci bedlivě sleduje i senátor Jaroslav Doubrava ze sdružení Severočeši.cz. Ten považuje za žádoucí, aby byla vláda připravena nasadit i armádu.

„Mám za to, že armáda by měla být v každém případě připravena, protože to, co se začíná dít, už přesahuje veškeré meze únosnosti. Pevně doufám, že si to kompetentní místa už uvědomí a že se začnou na ten problém dívat, tak jak by se na něj dívat měly. Vláda už dlouhodobě podceňuje cikánský problém a není to jenom vláda, je to obecný problém. Vláda a zodpovědné orgány státní správy už přehlížejí doslova rasismus ze strany Cikánů. Cikáni velmi dobře vidí, že se nic neděje, že se jim nic nemůže stát, nikdo je nepotrestá, aby nebyl označen za rasistu, a tak si dovolují čím dál tím víc a končí to útoky mačetou," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Doubrava.

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

Pokus o vraždu

„Poslední události jenom nasvědčují tomu, co říkám. Jednoznačně je potřeba zpřísnit tresty, jít do nejvyšších sazeb a nebát se tyto grázly odsoudit. Také zpřísnit zákon a zvýšit sazby. Tady už končí veškerá legrace. Situace je velmi vážná. Chceme, aby nám Cikáni zapalovali města podobně jako v Anglii?," zlobí se senátor. 

"Ty útoky jsou minimálně srovnatelné s útokem na Natálku a mnohdy jsou ještě brutálnější. Když si vezmete Nový Bor, to přece nebyla snaha toho člověka jenom zranit. Tam byl jenom jediný záměr, a to useknout mu hlavu. A útočícímu Cikánovi se to naštěstí nepovedlo. Je pak skandální, když jsou takové útoky klasifikovány jenom jako ublížení na zdraví. Neříkejte mi, že když chce někdo někoho jenom poranit, tak ho bude sekat mačetou po hlavě. To je jasný pokus o vraždu. To není obyčejná hospodská rvačka," uzavřel se senátor.

K tématu:
Bezpečnostní rada státu: Zajištění pořádku na Šluknovsku není limitováno penězi
Mezi útokem mačetou a žháři ve Vítkově není rozdíl, míní Šimůnková
Policista pro rozhlas: V Rumburku šlo o rasový útok
Romové z Čunkových bytovek chystají exodus: Uděláme vám v Anglii ostudu

Vinu za nepokoje prý nese vláda, prohloubila totiž bídu těch nejchudších

I romský aktivista František Kostlán a politolog Jiří Pehe dlouhodobě kritizují vládu, avšak z jiného důvodu než třeba severočeský senátor. Právě jednání vlády považují za příčinu současné situace na Šluknovsku. A to nikoliv kvůli tomu, že by vůči Romům byl Nečasův kabinet příliš shovívavý. „Vedle tendence šetřit se populisticky berou dávky i těm nejchudším, z nichž je mnoho příslušníky romské menšiny. Tito lidé se nacházejí v situaci, kdy, jak říká okřídlený citát, nemají co ztratit, jen své okovy," říká politolog Jiří Pehe.

Čtěte také: Odvážný senátor: Seberte Cikánům dávky

Podle něj je logickým  vyústěním, že lidé, kteří žijí v bídě, na svou situaci budou reagovat impulzivně a že může dojít i k nárůstu různých násilných incidentů.

Totéž si myslí i František Kostlán ze serveru Romea.cz, který říká: „Vytváření ghett pro sociálně slabé, snižování sociálních dávek a umělé zvyšování cen potravin zvyšováním DPH s sebou pochopitelně nese negativní jevy. Je však také třeba vidět, že radikalizaci chudých lidí, včetně Romů, způsobuje i to, že stát přestal bojovat s extremismem. Je to stát, který nechává tyto lidi ve štychu i v tomto směru. Ať se tedy nikdo nediví nejen nárůstu drobné kriminality, ale i různých útoků."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka, Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…