Národe, tvůj prezident má asi průšvih. A může být hůř

22.02.2012 11:19

Výsada hlavy státu udělovat milosti se dostala znovu do centra pozornosti poté, co Václav Klaus minulý týden udělil čtrnáct milostí a jednomu odsouzenému povolil ze zdravotních důvodů odklad nástupu do vězení, což dokonce prověřuje policie. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek proto vyzval prezidenta, aby vysvětlil okolnosti, za nichž milosti udělil.

Národe, tvůj prezident má asi průšvih. A může být hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Ještě nikdy nevyvolaly milosti udělené prezidentem Václavem Klausem tolik rozruchu jako ty z minulého týdne. Pochybnosti se týkaly případu bývalé šéfky Metropolitní univerzity Praha Anny Benešové, jíž prezident prominul podmínku za uplácení, a odklad nástupu do vězení ze zdravotních důvodů pro Tomáše Malinu, který dostal pět let vězení za stomilionovou zpronevěru.

Je to i proto, že až dosud to Klaus na rozdíl od svého předchůdce Václava Havla s milostmi nepřeháněl. Udělil jich 387, což za jeho funkční období činí v průměru 43 milostí ročně. To Havel jimi zdaleka tolik neskrblil. Rozdal jich 1948, za rok průměrně 150. A zatímco Klaus milosti zdůvodňuje a uvádí celá jména omilostněných, tak Havel uváděl jen iniciály omilostněných a většinou důvody pro milost neuváděl.

Anketa

Co říkáte na pochybnosti o milostech udělených Václavem Klausem?

hlasovalo: 2291 lidí

Havel s milostmi myslel na své známé

První český prezident neváhal otevřeně pomáhat svým známým, což prokázal především milostí pro kolegyni z disentu Martu Chadimovou ještě před vynesením rozsudku. Také Martin Odložil, syn Věry Čáslavské, dlouholeté Havlovy přítelkyně, od něj dostal milost poté, co byl odsouzen na čtyři roky do vězení za to, že smrtelně zranil svého otce Josefa Odložila. A milost od Havla dostal i cyklokrosařský mistr světa Radomír Šimůnek, jenž vjel do protisměru a v protijedoucím autě zabil tři lidi.

Nynější hlava státu je kritizována zase za to, že při udílení milostí projevuje příliš pochopení pro ty, kteří byli odsouzeni za korupci či zpronevěru. Ve zmíněném případu Benešové se spekulovalo o jejích kontaktech s Livií Klausovou, u podnikatele Maliny zase o tom, že mu milost u prezidenta zajistil společný známý Václav Petr z firmy Erpet. A bývalá policistka Radka Kadlecová, která brala úplatky od žadatelů o pobyt v ČR, se před svým lékařem pochlubila, že už má milost koupenou.

ČSSD chce od prezidenta vysvětlení

To vše vedlo místopředsedu sněmovny i ČSSD Lubomíra Zaorálka k tomu, aby vyzval prezidenta a jeho kancelář, aby podali vysvětlení ohledně poskytnutých sporných milostí, a to i z minulosti. Pokud tak prezident neučiní, chce Zaorálek na pátečním jednání stranického grémia navrhnout další kroky. Podle serveru Aktuálně.cz vyzve ČSSD Klause k odchodu z funkce.

Hodně razantně zareagoval na Zaorálkovy požadavky europoslanec za ODS Hynek Fajmon. „Pan Zaorálek by měl okamžitě zveřejnit informaci, proč vláda ČSSD prodala levně OKD a jejich byty na Moravě, aniž by je nabídla nájemníkům. Dokud to neudělá, tak nemá právo nikoho k ničemu vyzývat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Fajmon rozzlobeně.

Na místopředsedu sněmovny se obořil i vicekancléř

Ani zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek se neubránil osobnímu útoku na místopředsedu ČSSD Zaorálka, když o něm pro Lidové noviny prohlásil, že vyzýváním prezidenta a jeho kanceláře ke zdůvodnění poskytnutých sporných milostí projevuje neobhajitelnou hloupost.

„Pan Zaorálek se mýlí důsledně a s jistou vášnivostí, typickou pro nevzdělance z pražské, respektive ostravské kavárny,“ uvedl Hájek. Připomněl, že zdůvodňování milostí zavedl právě až Klaus, zatímco bývalý prezident Václav Havel je nezdůvodňoval. V ústavě přitom není ani zmínka o tom, že by měl prezident milosti zdůvodňovat.

Je to objektivní právo, ale vysvětlení by rozptýlilo pochybnosti

„Je pravdou, že některé milosti vyvolávají velké pochybnosti, ale jejich udělování je z ústavy objektivní právo prezidenta republiky,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík s tím, že TOP 09 je strana, která ctí konzervativní hodnoty, mezi něž patří úcta k hlavě státu.

Právě proto se TOP 09 nedomnívá, že by při rozhodování o prezidentských milostech došlo k něčemu neetickému, nebo dokonce ke korupci. Přesto by vládní strana uvítala, kdyby se veřejnosti dostalo vysvětlení. „Jediné, co nám v té souvislosti zbývá, je zdvořile požádat pana prezidenta, aby vysvětlil okolnosti udělení milostí a vyvrátil tak pochybnosti, které se objevily,“ dodává Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…