Navštivte parlament. O státním svátku odhalí jindy ukryté poklady

28.10.2011 9:10

Obě komory českého parlamentu otevřou o státním svátku dveře do svých "tajných" komnat. Do pracoven a přijímacích salónů, které běžný člověk jindy nemá šanci vidět.

Navštivte parlament. O státním svátku odhalí jindy ukryté poklady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Ve sněmovně budou návštěvníci moci vidět reprezentační sály, hlavní jednací síň, zasedací místnosti a kanceláře některých parlamentních výborů, kam jinak veřejnost nemá přístup. Vstup je zdarma.

Prostory budou přístupné od 9.00 do 16.00 hodin od vchodu z Malostranského náměstí. Návštěvníkům budou k dispozici průvodci Pražské informační služby, kteří je během hodinové prohlídky seznámí s historií budov.

Rekonstrukce byla náročná a památkáři tvrdí, říká kancléř

"V těchto budovách je zajímavé snad všechno," řekl ParlamentnímListům.cz sněmovní kancléř Petr Kynštetr. "S rekonstrukcemi se začalo v roce 1992, vlastně hned poté, co se rozdělila republika." Tehdy začala sněmovna, která nahradila Českou národní radu, fungovat jako hlavní zákonodárný orgán. Potřebovala proto širší zázemí.

"Mohu s jistotou říct, že jsme pro budoucí generace zachránili doslova historické architekturní skvosty, které byly v otřesném stavu," prohlásil kancléř. Památkáři byli podle něj v dozoru nad rekonstrukcemi neústupní. "Některé věci jsme museli odvážet na rekonstrukci k odborníkům mimo Prahu," vzpomínal. "Kdybychom to nedělali, byl by tu možná nějaký hotel, ale takovou péči, kterou jsme rekonstrukci věnovali my, by tomu určitě někdo nevěnoval"

Budova se líbí domácím i turistům

Kancléř je na sněmovní objekt hrdý. O jeho prohlídky je prý trvale velký zájem jak z řad jednotlivců, tak i skupin a škol. "Příznivé ohlasy vidíme i podle zápisu domácích a zahraničních návštěvníků, kteří do sněmovny zavítají," pyšnil se Kynštetr. "Jednací sál je opravdový skvost. Těmi budovami procházely naše dějiny."

Svátek české státnosti má podle kancléře velký význam. "Podle mne je to jeden z největších svátků, který bychom opravu měli ctít," podotkl. "Jsou to přece dějiny vzniku našeho státu. Mělo by se to zajímavou formou podávat také ve školách, aby se vštěpovala úcta a hrdost vůči vlastnímu státu a národu."

Otevřen návštěvníkům bude i Senát 

"Státní svátek je skvělou příležitostí, kdy se občané mohou podívat do prostor, které jinak jsou pro veřejnost uzavřené," řekla ParlamentnímListům.cz tisková tajemnice Senátu Pavlína Heřmánková. "Mohou vidět například krásný přijímací salón a spoustu dalších zajímavých prostor."

Hanka Kubánková bude jednou ze sedmi průvodkyň, které budou návštěvníky o státním svátku provázet. Největší nápor očekává mezi druhou a třetí hodinou odpoledne. "To máte tak," smála se. "Pražáci odjedou na chaloupky a mimopražští přijíždějí naopak do Prahy. A státní svátek vzniku republiky je další zajímavostí a důvodem k návštěvě Senátu."

Loni podle ní přišly asi tři tisíce lidí. "Věřím, že to letos bude ještě víc. Už se na ně moc těšíme, je tu hodně zajímavého k vidění."

Čtěte:

ČSSD slavila státní svátek v předstihu českou i slovenskou hymnou

Česko slaví 93 let jako samostatný stát. Prezident bude udělovat vyznamenání

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…