Nebojíme se převzít moc, řekl komunista a nastartoval tím Karolínu Peake

26.09.2012 10:40

Místopředseda KSČM Petr Šimůnek, který má na starosti komunální a regionální politiku strany, dal v rozhovoru pro středeční Hospodářské noviny (HN) najevo, že strana je připravena převzít moc a pokud ČSSD vezme rozum do hrsti, tak otevřené koalice ČSSD a KSČM ovládnou republiku. A jeho slova rozezlila vicepremiérku Karolínu Peake. Komunisté prý začali ukazovat svou pravou tvář.

Nebojíme se převzít moc, řekl komunista a nastartoval tím Karolínu Peake
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

„Koalice by v těchto chvílích mohly být možné zhruba v pěti krajích. Ale pokud by ČSSD brala svůj volební program vážně a chtěla pro lidi dělat skutečnou sociální politiku, tak by s námi museli udělat koalice ve všech třinácti krajích, bez Prahy," prohlásil v rozhovoru pro HN Šimůnek s tím, že KSČM již ve dvou krajích spolu s ČSSD vládne a prokazuje, že to zvládá.

ČSSD v kleštích

Šimůnkovi by se příliš nelíbilo, kdyby KSČM skončila jen v roli tichého podporovatele menšinových vlád ČSSD, jak tomu bylo např. ve Středočeském kraji, kde komunisté v minulých čtyřech letech podporovali dnes vazebně stíhaného Davida Ratha.

Šimůnek také připomíná, že se ČSSD ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny. Jedním z těchto kamenů jsou velké koalice ČSSD a ODS, které vznikly v několika krajích a netěší se přílišné důvěře občanů, a druhým mlýnským kamenem jsou dvě levicové strany, které vedou bývalí šéfové ČSSD. Pokud chce sociální demokracie z tohoto problému vyjít se ctí, musí spolupracovat s komunisty. Kdyby ČSSD dala znovu přednost např. velkým koalicím, tak by mohla u voličů ztratit tvář, jako strana, která o žádné zásadní změny vlastně nestojí.  

Komunisté ukazují svou pravou tvář

Slova místopředsedy KSČM se ale pranic nelíbí vicepremiérce Karolíně Peake (LIDEM), která zřejmě přemýšlí, jak to dopadlo, když komunisté přebírali moc v polovině minulého století. Otevřenost, s jakou se KSČM hlásí o podíl na moci, ji přiměla reagovat.

„Komunisté, povzbuzeni některými průzkumy veřejného mínění, začínají ukazovat svou známou rétoriku. Prohlášení místopředsedy KSČM Petra Šimůnka, že jeho strana je v krajích připravena „převzít moc“, to dokazuje," domnívá se Peake.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…