Nečas je překvapen odchodem Doktora z ODS. Chce vědět, jak bude vládu podporovat

16.11.2011 12:17

Premiér Petr Nečas na brífinku při příležitosti jmenování Martina Kuby ministrem průmyslu a obchodu zmínil, že je rozhodnutím o odchodu poslance Michala Doktora z ODS velmi překvapen. Doktor mu prý tuto skutečnost, tedy, že by uvažoval v případě svého nejmenování ministrem o odchodu ze strany, dopředu nesdělil, ačkoliv oba spolu hovořili ještě včera.

Nečas je překvapen odchodem Doktora z ODS. Chce vědět, jak bude vládu podporovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Pan poslanec Doktor mně nic takového dopředu neoznámil, přitom jsme včera spolu mluvili a dohodli jsme se, že se ještě potkáme. Mrzí mne jeho gesto a chci slyšet od něj skutečné důvody jeho kroku a chci slyšet další představu spolupráce jeho osoby s touto vládní koalicí a touto vládou," řekl Nečas.

Poté zopakoval, že skutečně s Doktorem hovořil ještě včera, ale krátce. "Dohodli jsme se na dalším setkání. Ale musím říci, že pan poslanec Doktor učinil tento krok bez toho, aniž bychom se setkali a zkonzultovali to," dodal premiér.

Nově jmenovaný ministr Martin Kuba pak na tomtéž brífinku zmínil, že s Doktorem hovořil v pondělí na regionálním sněmu jihočeské ODS.

„Oba jsme si sdělili, že jsme v nominačním hledáčku pana premiéra. Oba jsme souhlasili s tím, že by bylo přínosné, aby byl někdo z jihočeských politiků byl nominován na tuto funkci.Také jsme souhlasili s tím, že rozhodnutí pana premiéra budeme respektovat a pokud by to padlo na někoho z nás, tak že to bude přínos pro jihočeskou ODS pak že budeme na dalších věcech kooperovat. Pan Michal Doktor by tak byl mým partnerem a koordinátorem....Já ale tuto věc - tedy jeho odchod z ODS - také znám jenom z médií," dodal překvapeně Kuba.

Důvodem se staly okolnosti kolem jmenování

ParlamentníListy.cz jako první z médií uvedly, že ví z důvěryhodného zdroje o odchodu  Michala Doktora z ODS. Důvodem k tomuto kroku se mu staly události posledních dnů kolem jmenování nového ministra průmyslu. Sám Doktor později tuto informaci našemu serveru potvrdil.

Více zde:

„Michal Doktor se chystá odejít z ODS. Předseda vlády Petr Nečas mu měl přislibit funkci ministra, ale nakonec otočil. Vadí mu, že jmenoval Martina Kubu, který je ve skupině jihočeské ODS, se kterou je v trvalém sporu. Nejde mu o funkci, ale o princip. Že premiér nedrží slovo a koho jmenoval místo něj," řekl ParlamentnímListům.cz napřed důvěryhodný zdroj.

Doktor na dotaz redakce, zda odchází z ODS, nejprve neodpověděl. V SMS pouze uvedl, že v 13.30 bude mít tiskovou konferenci. Později svůj odchod z ODS potvrdil. 

Spekuluje se, že premiér nedodržel slovo

Poslanec Michal Doktor byl žhavým kandidátem na post ministra průmyslu a obchodu uvolněný po odchodu Martina Kocourka. Dokonce o této záležitosti jednal s premiérem Petrem Nečasem. Podle informací ParlamentníchListů.cz šéf jihočeského regionu Martin Kuba na schůzce s premiérem prý byl ostře proti tomu, aby se Doktor stal ministrem.

Doktor přitom s vedením jihočeské ODS bojuje již dlouhodobě. Před sněmovními volbami byl odsunut v primárkách na nevolitelné místo a do sněmovny se dostal jen díky své individuální kampani a preferenčním hlasům, čímž přeskákal kandidáty nad sebou. To mu ale prý nemůže řada lidí v jihočeské ODS odpustit.

V ODS je již od roku 1991

Michal Doktor je v ODS považován za slušného a principiálního člověka, na druhou stranu za uzavřeného solitéra. Patřil také k výrazným odpůrcům Mirka Topolánka a Lisabonské smlouvy.

Do ODS vstoupil Doktor v roce 1991.Mezi lety 1990-2002 zasedal v zastupitelstvu města Lomnice nad Lužnicí, kde v období 1992-1998 zastával funkci radního. Ve volbách 1998 byl zvolen členem dolní komory českého parlamentu, kde se ve svém prvním funkčním období věnoval činnosti v Zahraničním výboru a jako místopředseda v Podvýboru pro prezentaci České republiky v zahraničí.

Ve volbách 2002 svůj mandát obháji a věnoval se činnosti v Rozpočtovém výboru a předsedal Volebnímu podvýboru, stal se třetím místopředsedou poslaneckého klubu ODS. I ve volbách 2006 svůj post obhájil a ve sněmovně se věnoval činnosti ve výborech: organizačním, rozpočtovým, volebním a výboru pro obranu, předsedal Stálé komisi pro bankovnictví a krátce působil jako třetí místopředseda poslaneckého klubu ODS.

V roce 2010 byl v Jihočeském kraji do parlamentu zvolen ze 7. místa kandidátky, když se počtem preferenčních hlasů dostal na místo první.

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…