Nečas odhalil "novinku". Nežijeme v pohádce, reformy jsou nutné

21.03.2011 13:57

Premiér Petr Nečas (ODS) odhalil na svém brífinku "zásadní" novinky. Protože nežijeme v pohádkovém, ale reálném světě, jsou podle něj nepopulární reformy nutné. Tak lze ve stručnosti shrnout poselství jeho téměř půlhodinového monotónního vystoupení.

Nečas odhalil "novinku". Nežijeme v pohádce, reformy jsou nutné

V rámci Žofínského fóra, na němž se řešily reformní kroky vlády, které se staly častým terčem její kritiky, vystoupil i premiér Petr Nečas (ODS).

Ten na brífinku systém, kterým jeho kabinet reformní prvky prosazuje, vychvaloval až do nebes. "Příprava reforem zlepšila pověst Česka," řekl premiér na úvod svého projevu, na němž i celkově pěl na reformní kroky ódy. Ty mu vystačily téměř na půl hodiny.

Nebolestivé reformy neexistují, připomněl Nečas

Ironicky naopak hodnotil kritiky změn, jež jeho vláda navrhuje. "Reformy, které jsou nebolestivé, jsou pouze součástí politických mýtů a pohádek," zasmál se na tiskové konferenci premiér. Dodal, že jeho vláda v pohádkách ani mýtech nežije, a tak musí provádět i nepopulární reformy.

A to se jí podle něho daří. "Musíme mít schopnost obstát v globálním ekonomickém tlaku, dívat se dále než za rok," zvýšil Nečas hlas, když poněkolikáté opakoval, že byť jsou reformy nepopulární a snižují i oblibu vlády, nelze před nimi přivírat oči.

Zbylých dvacet minut brífinku Nečas hned několikrát zopakoval pojmy jako konsolidace, státní rozpočet, deficit, veřejné finance a podobně. Nic zásadního však nesdělil.

Více čtěte:

  • Klaus: Výsledkem penzijní reformy bude prohloubení deficitu
  • Reforma penzí není potřeba. Vláda straší, píší vědci
  • Návrh důchodové reformy prověří pondělní diskuze koalice
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Radek Rozvoral byl položen dotaz

    koalice

    K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…