Nečas zachráněn. Tluchořův puč v ODS zatím uhašen

01.06.2011 15:28

Podle informací ParlamentníchListů.cz se „tluchořovský puč“ proti předsedovi ODS a premiérovi Petru Nečasovi v ODS nerozšíří. K usnesení středočeské ODS Petra Tluchoře se další regiony s velkou pravděpodobností nepřidají. Usnesení této organizace nepodpořil klíčový politik ODS, místopředseda strany Pavel Drobil.

Nečas zachráněn. Tluchořův puč v ODS zatím uhašen

Výkonná rada ODS se v pondělí shodla, že podporuje projekt reformní vlády a kroky premiéra Petra Nečase. „Podporuji usnesení výkonné rady a grémia, které podporují trojkoaliční projekt reformní vlády a kroky premiéra Petra Nečase," řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Drobil, aniž chtěl komentovat usnesení středních Čech.

Více:


Šťastného Praha na straně premiéra

V úterý se proti usnesení středočeské ODS, která vyzvala, aby ODS jednala o dvoukoaliční vládě bez účasti Věcí veřejných, silně ohradila pražská organizace ODS se svým předsedou Borisem Šťastným.

„Svým usnesením jsme ukázali, že stojíme pevně za premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem a vymezili jsme se tak jasně proti kritice jeho kroků ze strany některých politiků ODS a proti tomu, že středočeská ODS a Petr Tluchoř premiérovi de facto vyhlásili válku. Jinak totiž usnesení jejich regionální rady interpretovat nelze. Podporujeme jednoznačně reformní úsilí této vlády, neboť reformy jsou pro tuto zemi nezbytné," řekl ParlamentnímListům.cz šéf pražské ODS Boris Šťastný.

K Tluchořovi se jižní Morava nepřidá

Podle informací ParlamentníchListů.cz nepodpoří usnesení středních Čech ani jihomoravská regionální organizace, jejímž členem je místopředseda ODS Pavel Blažek. Ten sice v minulosti říkal, že by bylo lepší řešení bez VV a s dohodou s ČSSD, ale jižní Morava se proti premiérovi nepostaví. Dlouhodobě v ODS existuje strategické spojenectví Moravskoslezského kraje a Jihomoravské kraje a tyto regiony patří ve vnitrostranické politice ODS společně se středními Čechami a Prahou k těm nejvýznamnějším.

„Neděláme si o našich koaličních partnerech žádné velké iluze, ale usnesení středočeské ODS neříká, jak prosadit reformy v menšinovém kabinetu, který nebude mít sílu prosadit ani zlomek čehokoli. Celé to spíše vnímám jako útok Petra Tluchoře na premiéra a takovou věc, dokud já budu předsedou, naše regionální sdružení nepodpoří," řekl ParlamentnímListům.cz předseda regionu Vysočina europoslanec Ivo Strejček. Jak informovala ČTK, ostatní regionální sdružení ODS také nezvažují podobné usnesení.

Postoj středních Čech není jednomyslný

Usnesení středočeské regionální rady nemá však jednoznačnou podporu ani ve středních Čechách. „Sice chápu rozčarování členů ODS z našeho koaličního partnera, nicméně si nemyslím, že teď je čas na radikální stanoviska, protože nemáme k dispozici žádné konstruktivní řešení, jak udržet většinou podporu sněmovně pro reformní vládu, protože žádného jiného možného koaličního partnera nemáme k dispozici. Za dané situace mi tedy usnesení výkonné rady připadá zodpovědnější a premiér Petr Nečas má i kvůli svému uvážlivému postoji mou plnou podporu," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jiří Oberfalzer.

Podobně se nad usnesením své regionální organizace pozastavil i eurosposlanec a člen Výkonné rady Hynek Fajmon. „Podporuji usnesení výkonné rady, které jsem členem a usnesení regionální rady ODS za nesmysl a ptákovinu. Vláda musí zůstat v tomto formátu," řekl ParlamentnímListům.cz Fajmon.

Nečase podporuje i poslanec Aleš Rádl. "Zdá se, že Petr Tluchoř se vydal cestou Vlastimila Tlustého ´chata vířivka´. Všichni vědí, že Věci veřejné nejsou ideální koaliční partner, ale nikdo žádný smysluplnější vládní projekt, než je současný formát, nepředložil," řekl redakci Rádl.

Diskuse

Senátor Karel Šebek ale nemíní, že by usnesení středočeského regionu šlo proti usnesení výkonné rady a premiérovi. „Není to o nějakém sporu. Obě strany mají pravdu. Středočeši chtěli naznačit, že je třeba ve straně reflektovat širší názorové spektrum a po širší diskusi se nakonec více potvrdí i mandát premiéra Nečase. Prostě se domníváme, že není dobré, aby ODS ustupovala nezvyzpytatelným Věcem veřejným. Ty ke stabilitě vlády mnohdy nepřispívají. Rovněž jsme vyjádřili podporu našemu ministrovi Ivanu Fuksovi, kterého chtějí Věci veřejné odvolat z vlády,a niž by pro to byl jakýkoli rozumný důvod," řekl redakci Šebek.

Podobně primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati blízký Petru Bendlovi míní, že usnesení středočeské ODS spíše Petru Nečasovi pomůže při vyjednávání s VV, aby si příliš „nevyskakovaly". „Usnesení regionální rady protichůdné není. Je to pouze reflektování názorů členů ODS. Věci veřejné poškozují ODS a není možné setrvat ve vládě se sektou s podivným financováním. Tuto debatu jsem rozpoutal již před 14 dny," řekl redakci primátor.

K 9

Od 16:00 jedná K9 o zdravotní reformě a další budoucnosti vlády. Podle informací ParlamentníchListů.cz je ze strany vedení ODS snaha o klidnou diskusi a domluvu. I Věci veřejné mají zájem na dohodě. ODS i VV si totiž uvědomují, že z jejich rozporů nejvíce těží TOP 09 a její první místopředseda Miroslav Kalousek. „Když se Nečas s Johnem perou, Kalousek za rohem se směje," řekl redakci vysoce postavený člen VV a podobně to vnímá i premiér.

Stále však platí, že kamenem úrazu je spor o personálie ve vládě. ODS souhlasí s tím, že mají mít VV čtyři členy vlády. Nyní mají školství a ministerstvo pro místní rozvoj. Mohou si tedy dále dosadit zástupce své strany na ministerstvo dopravy, kde je nyní nestraník Radek Šmerda. Další místo má být vicepremiér. Zatím není vyřešeno, s jakou konkrétní působností.

Avšak Věci veřejné stále trvají na ministerstvu spravedlnosti. Pozice premiéra Nečase je stále, že se mají dořešit reformy, nejen zdravotnická. Další změny ve vládě, a to u všech stran po dohodě na reformách nejsou vyloučeny. Pokud neustoupí ani jedna ze stran, další budoucnost trojkoaliční vlády vypadá bledě. A pozice Petra Tluchoře se znovu posílí, protože to byl on, kdo varoval před VV.

Více:
Víme, v čem bude kámen úrazu středeční K9 mezi Véčky a ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…