Nečase čeká na podzim katastrofa. Odborníci to ODS sečetli

21.01.2012 8:49

POLITOLOGOVÉ Drtivá většina redakcí oslovených politologů je toho názoru, že Občanská demokratická strana jde do předem prohraných krajských, ale i senátních voleb. Chybí regionální vůdci, strana je rozhádaná, někteří současní a bývalí figurují v korupčních kauzách a vládní politika je obecně považována za nespravedlivou. To už ODS nic nepomůže? Na čem může získat body a jak volby dopadnou?

Nečase čeká na podzim katastrofa. Odborníci to ODS sečetli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas hovoří ke spolustraníkům

Politolog Jan Bureš z Metropolitní Univerzity tvrdí, že je sice ještě hodně brzy na tipování vítězů a poražených, ale jisté je prý to, že nadcházející krajské a senátní volby budou podle politologa hodně ovlivněny společenskou atmosférou, která bude v té době v zemi panovat.

„ČSSD bude chtít z krajských a senátních voleb opět udělat referendum o vládní politice, což může znovu uspět, protože vládní reformy jsou veřejností vnímány jednak dost kriticky, a jednak rozporuplně - jako nedomyšlené, nedotažené, nespravedlivě a nerovnoměrně postihující jednotlivé vrstvy občanů. A navíc veřejnost denně sleduje, jak vláda ze státního rozpočtu vyhazuje miliony na podivné projekty, přemrštěné odměny atd. „V tomto duchu si myslím, že ODS nebude mít rozhodně jednoduchou pozici a že může znovu prohrát,“ predikuje politolog pro ParlamentníListy.cz porážku občanským demokratům.

ODS je podle Bureše také oslabena na několika frontách. „Za prvé vnitřní spory, odchod dlouholetého poslance Martina Doktora a některých jiných senátorů je jasným dokladem toho, že ve straně něco není v pořádku. Jsou tu také ale spory ohledně vztahu ke straně TOP 09,“ sumarizuje politolog.

Euroskepse možná zabere

Jedna z mála věcí, na kterou by voliči podle Bureše mohli slyšet, je vztah ODS k evropské integraci. „Je pravda, že toto téma nebylo dosud pro voliče dost atraktivní, ale jak se prohlubuje krize eurozóny, stoupá počet občanů, kteří jsou vůči další integraci nedůvěřiví a odmítají i vstup do eurozóny. Na tomto poli by tedy ODS mohla získat určité body, ale je otázka, kolik by jich bylo, šance ODS nevidím ani tady moc dobře,“ odhaduje Bureš. K záchraně nejen ODS, ale i celé pravice prospěje podle politologa ubrání plynu při komunikaci reforem.

„Předpokládám, že Nečasova vláda přestane od poloviny roku mluvit o radikálních reformách, aby vládní strany trochu nabraly voliče,“ očekává odborník změnu rétoriky.

Dílčí výhodou ODS podle Miroslava Mareše je, že zatím není stanovené nosné  "krajské téma" jako v roce 2008 v podobě zdravotních poplatků. "To ale zřejmě vynahradí dopady vládních reforem," souhlasí Mareš s Burešem a v souvislosti připomíná faktor nízké volební účasti, které tradičně oslabuje ČSSD.

Skandalizace hejtmanů není všelék

Kromě eureskeptické noty by ODS podle Bureše ještě mohla těžit z antikampaně, pokud by se ODS podařilo v krajské a senátní kampani poukázat na nějaké korupční skandály hejtmanů ČSSD. Ke škodě občanských demokratů se však ukazuje, že korupční skandály vyplouvají na povrch hlavně v souvislosti s politiky vládních stran, především ODS a VV. „Jak vidíte, je ODS dost rozhádaná i v Praze, takže i tady jí to může část voličů odebrat a těžce by ji mohla poškodit TOP 09, která se těší v metropoli větší podpoře,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz.

Chybí vůdci a blacklist je dlouhý

Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd připomíná, že v komunální politice zástupci ODS často vystupují v různých lokálních korupčních aférách. Obvinění z korupce čelí  liberecký primátor Jiří Kittner, bývalý náměstek primátora Pavel Krenk a bývalý tajemník Sportovního areálu Ještěd Jiří Zeronik. Obviněn za vzetí úplatku je i místostarosta Kolína Roman Pekárek a kmotr severočeské ODS Alexandr Novák, se kterým stále pokračuje soud. Také nad bývalým starostou Prahy 5 Milanem Jančíkem se vznáší žaloba za podepsání pro městskou část nevýhodných smluv.

„K dobytí pozic v krajích by ODS potřebovala mít nějaké schopné a oblíbené starosty, které by dala do čela krajských kandidátek. Těch moc nemá a krajské volby navíc proběhnou v polovině volebního období stávající vlády, kdy obecně bývá popularita vládních stran nízká,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.

Politolog Pavel Kopecký navíc připomíná, že odcházející osobnosti se stávají posilou konkurentů. "Ti tak mohou ještě zvýraznit pravděpodobné oslabení ODS v krajských volbách. Mnohaletý étos pravicového tahouna navíc převzala TOP 09 a také "otec zakladatel" Václav Klaus si jde cestami, což Nečasovu chřadnoucímu spolku rozhodně nesvědčí," připomíná tendence Václava Klause Kopecký.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…