Nechceme policejní Pecinův stát, máme vlastní recept, řekl Severa

18.05.2010 12:33

Úspěšného boje s korupcí lze dosáhnout prosazováním závěrů Platformy pro transparentní veřejné zakázky, nikoli Pecinovým protikorupčním balíčkem. Před jednáním o balíčku to prohlásil poslanec Severa z TOP 09.

Nechceme policejní Pecinův stát, máme vlastní recept, řekl Severa

Protikorupční balíček ministra vnitra a lídra kandidátky ČSSD Martina Peciny prosadili na program poslední schůze sněmovny socialisté. Naplňují tak svůj slib, že volební kampaň přesunou i na sněmovní půdu. To se ale pravici nelíbí, balíček je podle ní nefunkční.

Severa varuje před policejním státem

„Boj proti korupci je možný jen minimalizací korupčního prostoru, ne budováním policejního státu, který je ze své definice prolezlý korupcí a klientelismem. Pecinův balíček je spíše základním kamenem policejního státu než státu, který umí hospodařit," uvedl poslanec Pavel Severa.

Základním krokem je podle dvorního ekonoma TOP 09 Jaromíra Drábka maximální zveřejnění rozhodování při nakládání s veřejnými prostředky. „Veřejné zakázky jsou od slova zveřejnit," dodal Drábek.

Úspora až 100 miliard korun

TOP 09 tvrdí, že pokud by se do právního řádu ČR podařilo včlenit devět základních principů Platformy pro transparentní veřejné zakázky, může státní aparát ušetřit necelých 100 miliard korun. Platforma vznikla z iniciativy Americké obchodní komory, která ČR nabídla pomoc, experti na návrzích opatření pracovali dva měsíce.

Mezi tyto návrhy patří třeba zavedení elektronických tržišť pro zadávání tendrů, prodloužení uchovávání dokumentace k tendrům na deset let, povinnost zveřejnit své subdodavatele nebo u velkých zakázek posouzení ceny Ministerstvem financí. Ruku v ruce s tím jde i rozšíření skupiny lidí, které se bude týkat zákon o střetu zájmů.

Pecinův balíček se podařilo ČSSD zařadit jako osmý bod programu poslední sněmovní schůze. Především podle pravicových stran ale jde o populistický krok, který v boji proti korupci nepomůže, proto se jej ODS neúspěšně pokusila úvodem schůze z programu vyřadit. Balíček budou poslanci schvalovat v závěrečném čtení. Pokud jej Senát zamítne, současná sněmovna už ho nemůže přehlasovat, návrh proto takzvaně „spadne pod stůl".

Související:
Svobodní chtěli posypat poslance složenkami. Ochranka je zabavila

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…