Němcová o ODS: Průzkumy byly cinknuté. Vyrovnali jsme se s minulostí jako žádná jiná strana

24.10.2013 6:55

ROZHOVOR Volební lídr ODS Miroslava Němcová říká, že ODS už se očistila od všech kmotrů a lidí, kteří stranu využívali pro vlastní zájmy. A věří, že když v minulosti dali voliči hlas ODS, i když v ní byl třeba kritizovaný klan kolem pražského podnikatele Hrdličky, nebylo by logické, kdyby nedali hlas jí a exprimátorovi Bohuslavu Svobodovi a dalším slušným lidem na kandidátkách v krajích. A v rozsáhlém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradila, kdo bude po volbách předsedou strany.

Němcová o ODS: Průzkumy byly cinknuté. Vyrovnali jsme se s minulostí jako žádná jiná strana
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslava Němcová ukazuje studentům zákon o státním rozpočtu

Pro pravicové voliče, kteří se rozhodují, komu dát svůj hlas, je nejdůležitější, jestli se ODS skutečně očistila od kmotrů a dalších problematických lidí, kvůli kterým ji mnozí z nich už nechtěli volit?

My jsme uvnitř ODS prodělali v posledních dvou, třech letech docela velký proces, který nebyl navenek vidět, ale odehrál se. Všichni ti, kteří si přišli do politiky dělat svůj byznys, nebo prosazovat své zájmy, už ze strany odešli. Stálo nás to spoustu politických bodů, jak dovnitř, tak navenek, ale už jsme od těchto lidí očištěni. Žádná jiná strana tohle udělat nemusela, já na čisté svědomí mohu říci, že tuhle etapu můžeme uzavřít, a je to vidět na všech kandidátních listinách v jednotlivých krajích, je to vidět na tom, kteří lidé se k nám hlásí a kteří byli ochotni za nás kandidovat. Jsou to starostové, místostarostové, lidé z občanských povolání s velkým morálním kreditem, lidé z pedagogické, akademické sféry, lékaři, a ti by za námi nešli, kdybychom ten první krok, který nám kazil kredit, neudělali.

V médiích se ale objevila informace, že někteří členové ODS z Vysočiny, například bývalý šéf strany na Jihlavsku, nebudou volit vlastní stranu. Není to tím, že jste jako dřívější lídr Vysočiny odešla na pražskou kandidátku?

Já myslím, že ne. Na Vysočině je lídryní bývalá starostka Havlíčkova Brodu Jana Fischerová, která si zároveň v minulých třech a půl letech vysloužila ostruhy ve sněmovně, která je velmi pracovitá. A jak její zkušenost z komunální sféry, tak z té poslanecké ji opravňuje k tomu, aby se mohla na Vysočině postavit a říci, že ta ODS za něco stojí. Jestli se ozývají nějaké hlasy těch, kteří mají výhrady, to bude vždycky. Neexistuje způsob, aby všichni viděli jednu osobu nebo jeden programový cíl stejně. Vždycky se najde někdo, kdo to vidí jinak. Ale jak jezdím po Vysočině, tak vím, že tam právě s lídrem, s Janou Fischerovou, jsou spokojeni a mají důvod nás volit.

Co byste radila členům ODS, kteří veřejně hlásají, že nebudou volit ODS, a tak ji poškozují? Voliči si mohou říci, proč bychom měli věřit straně, které nevěří ani její členové.

Já si myslím, že jsou to jednotlivci, a ODS má zhruba dvacet tři tisíc členů. A ti jednotlivci, kteří nechtějí volit ODS, se asi spletli. Jsou od toho, aby ve straně prosazovali jak její lidi, kteří byli demokratickým způsobem zvoleni, tak její program. Ten program je v pořádku, proti němu není žádná výtka. Ale když už mají něco proti některým osobám, mohou kroužkovat a vybrat si ty, které jim vyhovují. A pokud se přesto rozhodnou volit nějakou jinou stranu, nemají v ODS co dělat.

ODS je na rozdíl od jiných stran tolerantní k tomu, že si někteří členové z nižších pozic na kandidátce dělají vlastní kampaň a vyzývají voliče, aby jim dali preferenční hlasy. Nebojíte se, že řada lídrů na to může doplatit? V Praze se objevují dokonce výzvy od bývalých členů ODS, aby lidi kroužkováním kandidátů z nižších míst znemožnili zvolení vaše i exprimátora Bohuslava Svobody.

Volby jsou velkou loterií. Jak lidé uplatní preferenční hlas, neví nikdo, tudíž se může každému stát, i skvělému člověku, že nakonec bude přeskočen těmi, kteří projdou na preferenční hlasy. S tím počítáme všichni. Nakonec - i kdyby ODS byla tak pošetilá jako sociální demokraté a dávala zákazy proti výzvám ke kroužkování, lidé jsou přece svéprávní. Já bych si nikdy nedokázala stoupnout někam na ulici a říkat, vy nás musíte volit jako celek.

My naopak říkáme: jsme individualistická strana, vy si vyberte, někdo vám sedí, někdo ne, s někým se ztotožňujete, s někým ne, ale ten výběr kvalitních osobností máte. Takže si myslím, že kroužkování je naprosto v pořádku a jen opravdu pošetilý člověk si myslí, že nějakým stranickým povelem – nesmíte kroužkovat – lidi přiměje, aby nekroužkovali. Budou kroužkovat všichni.

Nakonec jste to umožnili i zákonem, aby lidé kroužkováním mohli ovlivnit, kdo se do sněmovny dostane.

Jistě.

Mnoho lidí, kteří vám důvěřují a rádi by vás viděli i v křesle premiérky, mají obavy, protože není jasné, jaká bude budoucnost ODS, kdo vlastně bude po volbách stát v jejím čele a bude určovat její budoucí politiku a směřování. Zda to budete vy, nebo úřadující předseda Martin Kuba, který pro mnoho lidí není dostatečnou zárukou, že očista od kmotrů a přerod ODS bude pokračovat. Neměla ODS ještě před volbami jednoznačně říci, kdo bude předsedou strany?

Já to slyším často, ale čas na kongres opravdu nebyl. Kdo chtěl alespoň rozumně připravit volby, musel se soustředit především na ně, a ne na vnitřní život strany. Nakonec volby rozhodnou, za kým občané stojí, za kým nestojí, bude to pro nás jakýsi vystavený účet. A bude to možná i rozumné pro to, aby kongres, který bude v krátké době poté, bral v potaz tuhle zprávu voličů. Jasným volebním lídrem jsem já, dostala jsem všechny hlasy na výkonné radě, celá ODS za mnou stála včetně  poslaneckého i senátního klubu. V tomto ohledu je lídr úplně jasný, a o tom, jak bude vypadat ODS, se rozhodne po volbách. A vlastně i díky voličům, protože oni to zčásti rozhodnou.

Preferenční hlasy by tedy měly dát jasně najevo, komu voliči důvěřují?

Důvěra se také odvíjí od počtu preferenčních hlasů. Ale při volbě vedení strany budou  hrát roli samozřejmě ještě i jiné aspekty, nemůže rozhodovat jen to, zda je někdo populární hvězda, za tím člověkem musí být také vidět nějaká práce, zjednodušit to jen na preferenční hlasy nejde. Ale základní velký ukazatel to je.

Měli jste na získání voličů jen krátkou dobu, ale kredit ODS byl některými skandály z poslední doby přece jen velmi poškozen. Přesto věříte, že voliče, které vyzýváte, aby vám ještě jednou dali ten hlas, přece jen přesvědčíte, že se ODS změnila a bude se dál proměňovat?

Vím, že to s námi mají voliči složité. Ale v duchu si říkám, že by nebylo v logice věci, když hlasy dávali ODS v době, když tady byl kritizovaný klan kolem pana Hrdličky, aby nám hlas nedali, když teď přicházíme my s docentem Svobodou. Ať se podívají na naše kandidátní listiny a spoléhám na to, že uvidí, jak hodně jsme se změnili. V Praze je to diametrálně viditelné, v ostatních krajích také, a víc už pro to udělat prostě nešlo. Teď už nám opravdu nikdo nemůže říci, že jsme se sami nevyrovnávali s minulostí, žádná strana tím neprošla tak jako my. A jsme si vědomi, co znamená mít důvěru lidí, a proto jsme kandidátky složili naprosto jednoznačně z lidí, kteří mají slušnou pověst.

Co kromě lidí se slušnou pověstí chcete svým voličům zaručit? Proč by vám ještě měli dát hlas?

Kdybychom tyto volby zjednodušili na nějaké poselství, tak musí ODS říci, co nechce. ODS rozhodně nechce, aby nás v budoucnu ovlivňovali nějací lidé z pozadí, nějací kmotři, nějaké šedé stíny, kteří si půjdou na náš účet dělat svůj byznys. S tím jsme se vyrovnali jak v Praze, tak jinde, a v budoucnu to nepřipadá v úvahu.

Za druhé nechceme, aby tady vládly nějaké nesystémové strany, protože s Věcmi veřejnými jsme si všichni spálili ruce už dost a nepřipadá v úvahu, abychom s dalšími Věcmi veřejnými, ať už se jmenují ANO,  SPOZ, Hlavu vzhůru nebo Úsvit, byli ochotni spolupracovat. Jsou stejně nebezpečné pro demokratický systém, jako byly Věci veřejné. Za třetí určitě vidíme riziko z možné ústavní většiny sociálních demokratů a komunistů. Tu ústavní většinu už mají v Senátu, mají též obsazeny kraje, víme, jak levicový prezident ovlivnil sestavení Ústavního soudu, a je potřeba tohle nějak zastavit.

Nyní jste vyjmenovala, co ODS nechce, protože to považuje za velmi rizikové. A o co bude ODS usilovat?

To se dá také shrnout do tří důležitých kapitol. Chceme, aby byla v České republice zachována svoboda slova, to je klíč pro demokratický život společnosti, pro názorovou pluralitu, pro možnost argumentovat svobodně ve prospěch něčeho nebo v neprospěch něčeho jiného. Vidíme, že to je ohroženo. Vidíme, co se dělo při hostování kardinála Duky v Českém rozhlase, vidíme koncentraci moci do rukou Andreje Babiše v podobě hospodářské, mediální a teď usiluje i o kus politické moci.

Druhou věcí, která je solí země, jsou drobní živnostníci, drobní podnikatelé, lidé, kteří se odváží postavit na vlastní nohy, zaměstnat rodinu, jednoho, dva lidi ze své obce, ty chceme podporovat. Nemyslíme si, jak říkají socialisté, že to jsou příživníci, nebo jako Andrej Babiš, který je zrovna tak dehonestuje a dává důraz jen na velký kapitál. My sázíme na talent a schopnost lidí se v drobných živnostech prosadit. A třetí, co určitě podporujeme, je parlamentní demokracie, na té stojí náš ústavní systém a není možné, aby si z něj prezident republiky pomocí strany svých přátel ukusoval víc, než je možné. A nikdo to tak silně neříkal jako já, ve chvíli, kdy jsem byla ještě předsedkyní Poslanecké sněmovny, proto mám teď právo si stoupnout a varovat před tím.

Některé průzkumy veřejného mínění z posledních týdnů přisuzovaly ODS jen kolem šesti, sedmi procent hlasů. I když všechno může být jinak, protože mnozí voliči se rozhodují až na poslední chvíli, je ODS připravena i na nejhorší možnost, že by se do sněmovny vůbec nedostala?

Já tuhle možnost naprosto vylučuji. Průzkumy, které byly silným podceněním pozice ODS, nás poškozovaly jako ti kmotři. Jsou tady lidé, kteří se cíleně rozhodli svést veškerou frustraci společnosti na ODS, přestože k tomu nebyl žádný důvod. Vylučuji, že bychom se nedostali do Poslanecké sněmovny. Vím o tom, že tyto průzkumy měly odradit naše budoucí voliče, ale já bych chtěla naopak všechny povzbudit, protože vím stoprocentně, že to byly cinknuté, nepravdivé, lživé, vymyšlené, manipulativní průzkumy.

Kdo naběhne teď na tuhle manipulaci, čeká ho život, kdy se s ním bude už dál manipulovat jako s věcí, nebude brán jako vážený občan, kterému se má seriózně předložit relevantní průzkum veřejného mínění a on se podle něj zachová. Nikdo si nemůže hrát s občanem jako s věcí. Ale jestliže na tuto hru naběhneme, tak se z nás ty nemyslící věci v budoucnu stanou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…