Němcová versus Vaňhová: Přestřelka kvůli nepřizpůsobivým

22.10.2011 20:36

Sociální nepokoje na severu Čech se z náměstí přesouvá do politického ringu. Do střetu se tentokrát pustily předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD). Starostům obcí ze severu Čech tak nezbývá nic jiného, než nasadit vlastní síly bez ohledu na politické půtky. Že je to efektivní cesta řešení problému ukazuje i příklad další ženy, a to starostky Obrnic Drahomíry Miklošové (ODS).

Němcová versus Vaňhová: Přestřelka kvůli nepřizpůsobivým

Sociální nepokoje na severu Čech pomalu ale jistě utichají. Na zatím poslední demonstraci ve Varnsdorfu se sešlo jen pár desítek lidí. Debata o nepřizpůsobivých spoluobčanech se postupně přesouvá z jednotlivých náměstí do čistě politického ringu a v něm se v sobotu nepřímo utkaly dvě ženy. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD). Jak jejich vzájemný souboj dopadl?

Návrhy předkládá vláda i kraj. A čas utíká

Na sobotním kongresu ODS vystoupila Miroslava Němcová s projevem, v němž se dotkla i sociálních nepokojů na severu Čech. V souvislosti s nimi vyzvala hejtmanku Ústeckého kraje, aby aktuální situaci nevyužívala k posílení vlastní pozice před krajskými volbami a aby raději podpořila návrhy ODS, které přispějí ke zklidnění situace na severu.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko a Romové


„V Poslanecké sněmovně jsou návrhy, které mohou vbrzku přinést úlevu od napětí v severních Čechách. Ať hejtmanka zavolá svým stranickým kolegům z ČSSD a vyzve je k podpoře těchto návrhů. Může to udělat teď, nemusí čekat na krajské volby a já ji k tomu vyzývám," volala na kongresu Němcová.

Čtěte také:

Poctivá cigorka? To mě po..., znělo Pečkami. Nádraží je tu nebezpečná zóna


Faktem ovšem zůstává, že i Ústecký kraj pod vedením sociálních demokratů připravil sadu zákonů, které mají napomoci k řešení sociálních problémů na Šluknovsku. Tyto legislativní návrhy byly postoupeny k dalšímu projednání vládě a kabinet Petra Nečase (ODS) se je rozhodl nepodpořit, což hejtmanka Vaňhová zdůraznila i v exkluzivní reakci pro server ParlamentníListy.cz.

Dále čtěte: Klaus přísně: Není přeci možné brát vyšší dávky, než je minimální mzda


"Problematiku sociálně vyloučených lokalit je třeba řešit rychle, komplexně a systematicky, nikoli vytvářet ´konkurenční´ legislativní návrhy. To ničemu nepomůže. ´Ústecký balíček´ legislativních změn jsme připravovali odpovědně rok a půl, se znalostí věci a prostředí a s podporou starostů. To dává ´Ústeckému balíčku´ silný mandát. Odmítám, aby se tato zákonodárná iniciativa našeho kraje stala předmětem politikaření. Uděláme maximum, aby právě náš návrh získal podporu zákonodárců," kontrovala na slova Němcové pro ParlamentníListy.cz Vaňhová.

Vrcholní politici se perou a starostové pracují

Tento pátek svolala Vaňhová konferenci k problematice sociálně vyloučených lokalit, na které pozvaní starostové balíček legislativních návrhů z dílny Ústeckého kraje skutečně podpořili, to ovšem nic nemění na faktu, že starostové potřebují řešit aktuální problémy teď hned a okamžitě a nemohou příliš čekat, jak dopadnou politické střety ve vyšších patrech politiky.

K věci: Vláda nebude hlasovat pro návrhy řešící situaci na Šluknovsku


Příkladem oběma výše jmenovaným dámám může být starostka obce Obrnice ležící nedaleko Mostu Drahomíra Miklošová (ODS), která problémy s nepřizpůsobivými občany v obci aktivně řeší již několik let. Bez ohledu na to, jaké zákony budou či nebudou přijaty, se snaží využít možnosti, které nabízí stávající legislativa například ke zvýšení zaměstnanosti příslušníků menšin a lidí s nízkou kvalifikací.

K tématu: V obci je 40 procent Romů. Modrá starostka našla recept


„Chci využít dotační program sociální ekonomiky pro zvýšení zaměstnanosti těch dlouhodobě nezaměstnaných lidí z menšin a bez kvalifikace. Ráda bych v obci zřídila technické služby. Byla by to nezisková organizace, aby případně dosáhla na další dotace a pečovala by o zeleň v Obrnicích, o úklid, o zimní údržbu nebo provozovala by sběrný dvůr, který bych v obci také ráda vybudovala. Organizace by mohla zaměstnat i lidi provádějící opravy v bytech, drobné zednické práce a podobně," popsala plány na snížení nezaměstnanosti v Obrnicích Miklošová.

Potvrzují se Klausova slova

Mimo to obec už dnes zaměstnává terénní pracovníky sociálních služeb, přičemž jedním z nich je Romka, i to v Obrnicích vyvolává pozitivní reakce občanů, a to i u Romů. Tito pracovníci přichází za klienty domů i do škol. Pomáhají zájemcům řešit problémy se zadlužeností domácností a podobně. Z toho důvodu, že jde o úspěšný projekt, je starostka Miklošová připravena zařídit sociální služby přímo v obci, protože dojíždění do Mostu pro některé občany představuje problém.   

„Mezi jiným chceme vybudovat nízkoprahové zařízení patnáct plus, abychom vytvořili nějaké zázemí pro mladistvé, kteří tak nebudou bloumat po ulicích," dodává starostka pro ParlamentníListy.cz.

Psali jsme: Klaus vynadal vládám. Selhaly, když dávaly peníze na agentury a zmocněnce


Příklad z Obrnic potvrzuje slova prezidenta Václava Klause, která pronesl na tiskové konferenci po setkání se starosty Šluknovska při své třídenní cestě po Ústeckém kraji. Prezident ocenil, že starostové obcí mají připravenou celou řadu konkrétních návrhů, s jejichž pomocí by například zvýšili zaměstnanost v regionu. Otázkou zůstává, zda se aktivní starostové dočkají další pomoci také od politiků z vyšších pater politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…