Nemocnice už zveřejňují ceníky nadstandardů. Někde může přijít nával

09.01.2012 19:29

Na počátku tohoto roku vešel v platnost reformní zdravotnický zákon, který rozlišuje běžnou a nadstandardní péči. A některé nemocnice proto v prvním týdnu už začaly postupně zveřejňovat, jaké částky u nich pacienti za některé výkony a pomůcky zaplatí.

Nemocnice už zveřejňují ceníky nadstandardů. Někde může přijít nával
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Cenové kalkulace však dosud zpracované nemají úplně všechna zdravotnická zařízení, a tak mohou někde pacienti ještě pár dnů i týdnů na definitivní ceny čekat. V případě, že půjde o plánovanou operaci, ParlamentníListy.cz zjistily, že je dobré mít informace z více nemocnic. Ceny se totiž mohou lišit poměrně zásadně.

Jisté je, že si pacienti připlácejí za lepší sádru, nitrooční čočky a některé vakcíny nepovinného očkování. Vznikl dokonce i seznam 15 nadstandardních úkonů, které dostala vloni na sklonku roku k připomínkám odborná veřejnost. Zatím se i proto na seznam nedostaly lepší kyčelní klouby nebo robotické operace, o kterých ministerstvo také uvažovalo.

Sledujeme téma Nadstandard v praxi

I když se v minulém roce proti nadstandardům zvedla obrovská vlna nevole z řad občanů, opozičních politiků, Svazu pacientů, odborů i různých iniciativ, ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, že nakonec budou pro pacienty výhodné.  „Zatímco dosud platili pacienti lepší sádru v plné výši, od 1. ledna doplácí jen rozdíl mezi tím, co uhradí pojišťovna, a tím, kolik si nemocnice či lékař účtují. Platby pacientů se mohou v jednotlivých zařízeních lišit, pořád to ale bude prý pro pacienty levnější než dosud,“ hájí reformu ministra Leoše Hegera (TOP 09) mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Nadstandardy v praxi? Pole pro korupci a možná i nemocniční turistiku...

Podle prezidenta Svazu pacientů Luboše Olejára však lze na nově zavedené praxi najít něco pozitivního jen velmi ztěžka. „Pokud bude cenové rozpětí za nadstandardní úkony velké natolik, že se lidem vyplatí cestovat někam jinam, než kam spadají podle oblastí, otevírá se tím velké pole pro korupci,“ řekl ParlamentnímListům.cz Olejár.

V praxi to může totiž znamenat to, že operace za nitrooční čočky, kterou například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vyčíslila pro bulvární deník Aha v nadstandardu až na 83 147 korun v maximu (minimum tam je uvedeno už od 2 415 korun), vyjde podle stejného zdroje v nemocnici na severu Čech v maximu na pouhých 30 156 korun( minimum od 2 894 korun). To by logicky mohlo vyvolávat snahy o jakýsi „lékařský a nemocniční turismus“.

„No to je zajímavá myšlenka – jako že by se organizovaly zájezdy do levnějších nemocnic? Kdo ví, zda to nebude stát za úvahu…Ovšem spíš se domnívám, že se otevře prostor korupci – poněvadž lidé nebudou chtít někam cestovat daleko,ale budou chtít být odoperováni co nejblíže bydlišti. Pokud bylo bylo ještě jinde výrazně dražší, dá se předpokládat, že budou ochotni lidi raději strčit lékaři poblíž domova nějaký úplatek za to, aby se našlo pro ně místo v nemocnici v místě jeho bydliště,“ vysvětlil dále ParlamentnímListům.cz Luboš Olejár.

Všechny nemocnice ještě ceny nezveřejnily, kde bude levněji, může být nával

Jak to však bude proveditelné, ukáže i podle něj skutečně až čas. Logicky se prý dá očekávat to, že nemocnice budou přijímat v první řadě k operacím a hospitalizaci lidi ze svých spádových oblastí. Pokud i v okolí bude nějaká nemocnice se zajímavými  a levnějšími cenami, bude tam nával. A tak budou mít lidé problém se tam dostat. Na druhou stranu právě to, může zabránit nějaké masívnější turistice za zdravím.    

V seznamu nadstandardu jsou symbolem E označeny výkony, které mají ekonomicky náročnější variantu. Místo sádrového obvazu tak nyní mohou mít pacienti třeba obvaz z polymerovaného plastu. Mohou si také doplatit na dva typy lepších nitroočních čoček, v některých případech například i na lepší vakcínu proti tetanu. Pokud si při očkování dítěte proti pneumokoku vyberou rodiče lepší vakcínu, nebudou ji už jako dosud platit celou, ale jen rozdíl mezi její cenou a úhradou pojišťovny.

V seznamu je vyjmenováno 15 položek, k tomu je jako další položka takzvaný signální kód, který lékař připojí ke kódu položky jako signál pro pojišťovnu, že pacient si doplatil na lepší materiál nebo výkon. Pacienti nebudou muset nikam chodit s účtenkami, platit budou rovnou v ordinaci. Ostatní si vyřídí lékař se zdravotní pojišťovnou sám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …