O hospodaření Budvaru se zajímá i Klaus. Sešel se s ředitelem

24.02.2012 12:20

O situaci v národním podniku Budvar se začal zajímat i prezident Václav Klaus. Ve čtvrtek na Pražském hradě přijal ředitele Budějovického Budvaru Jiřího Bočka, který ho informoval o hospodaření podniku. Informaci o schůzce ČTK potvrdil mluvčí Hradu Radim Ochvat.

O hospodaření Budvaru se zajímá i Klaus. Sešel se s ředitelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Pan prezident přijal na Pražském hradě ředitele Budějovického Budvaru Jiřího Bočka, který pana prezidenta seznámil se situací v Budvaru, s hospodařením a finančními výsledky," sdělil dnes ČTK Ochvat. Schůzka podle něj trvala asi tři čtvrtě hodiny.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) na konci ledna nařídil v Budvaru kontrolu, jejíž výsledky by měly být známy v březnu. Ministrovi se nelíbí, že Budvar coby státní podnik zadává mnohamilionové zakázky, aniž by se na něj vztahovaly zákony o veřejných zakázkách a státní kontrole. Boček nejprve odmítal vydat auditorům některé doklady a kontrolu označil za krycí manévr pro útok na firmu a snahu o její privatizaci. Budvar se později s ministerstvem na postupu kontroly dohodl.

Osudem Budvaru se v minulých dnech chtěli zabývat i někteří poslanci. Sněmovna ale debatu o situaci kolem zamýšlené kontroly v podniku nakonec do svého programu nezařadila.

Poslední státní pivovar

Budvar je posledním velkým pivovarem v majetku státu. Dlouhodobě vede spor o značku Budweiser s americkou pivovarnickou společností Anheuser-Busch, která nedávno koupila druhý pivovar v největším jihočeském městě, Budějovický měšťanský pivovar. Dostala se tak k části jeho registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier. Podle odborníků si tím Američané zároveň otevírají cestu k případné privatizaci Budvaru.

Ministerstvo zemědělství již několik let plánuje transformovat Budvar na akciovou společnost, mimo jiné proto, aby stát mohl z firmy inkasovat dividendy. Bendl ale nedávno popřel, že by stát chtěl Budvar následně privatizovat.

Rekordní prodej piva

Budvar, který je čtyřkou tuzemského pivovarství, loni prodal 1,32 milionu hektolitrů piva, což bylo meziročně o 5,5 procenta více. Pivovar tak zaznamenal druhý nejlepší výsledek ve své stošestnáctileté historii. Lepší rok měl pouze v roce 2000, kdy prodal 1,35 milionu hektolitrů piva. Celý pivní trh v ČR podle předběžných odhadů Českého svazu pivovarů a sladoven stoupl zhruba jen o jedno procento.

V roce 2010 firma vykázala zisk po zdanění 174,2 milionu korun, v roce 2009 činil 140 milionů Kč. Tržby klesly o pět procent na 1,9 miliardy korun.

Podle anonymní analýzy, o jejíž existenci dnes informovaly Hospodářské noviny, snížilo vedení Budvaru od roku 2010 hodnotu podniku o šest miliard korun. Zástupci Budvaru, lidé z pivovarnické branže a analytici však upozornili na to, že desetistránkový materiál je neobjektivní a může být úmyslně šířen s cílem manažery Budvaru poškodit, uvedl deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …