ODS připravuje kšeft s ČSSD: Referendum za referendum

19.01.2012 7:28

Premiér Petr Nečas (ODS) vyzývá představitele z řad koaliční TOP 09, aby společně s vládou prosazovali referendum o vstupu do fiskální unie či přijetí eura. A odpověď? První místopředseda strany Miroslav Kalousek premiéra obviňuje, že utíká před vlastní odpovědností plynoucí z vládnutí, jako to podle Kalouska dělali dříve lidovci.

ODS připravuje kšeft s ČSSD: Referendum za referendum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a společná evropská měna. Fotokoláž.

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) si prošla další krizí, když včera hlasy ODS a VV prohlasovala pořádání referenda o vstupu do fiskální unie či přijetí eura a to proti vůli TOP 09. Premiér vyzývá koaliční partnery z TOP 09, aby drželi v jednom šiku a před veřejností vystupovali jednotně. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek mu však vzkázal, že nebude hlasovat pro útěk od politické odpovědnosti. Zprávu přináší dnešní Lidové noviny (LN).

ČSSD Nečase podrží, za přijetí zákona o obecném referendu

Premiér po zasedání vyzval TOP 09, aby v parlamentu vládní rozhodnutí podpořila. „Když vláda rozhodne, všichni členové jsou povinni její pozici hájit,“ řekl premiér. „Referendum nepodpoříme ve sněmovně ani v Senátu,“ odpověděl mu ale první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je momentálně na pracovní návštěvě mimo území republiky, proto se k celé situaci vyjadřuje právě Kalousek a ne sám předseda TOP 09. A ministr financí má za to, že se premiér jen schovává za vůli voličů a odmítá přijmout osobní politickou odpovědnost. Operuje přitom i s postojem prezidenta Klause, který je podle Ústavy tím mužem, který může dohodu o vstupu do fiskální unie podepsat nebo k tomu zmocnit vládi. Hlava státu ale smlouvu odmítá podepsat a vláda zatím pověření nedostala.

„Byli jsme přehlasováni a necítíme se vázáni hlasovat pro vládní pozici v Poslanecké sněmovně ani v Senátu. Chtěli jsme, aby vláda přijala odpovědnost o vstupu do rozpočtové unie sama, nemusela se spoléhat na sociální demokraty a komunisty ani se schovávat za občany nebo pana prezidenta. Na útěk před odpovědností jsem byl zvyklý u lidovců, netušil jsem, že ho budu zažívat rovněž s ODS,“ řekl Kalousek.

Nečasovi tak nezbývá, než doufat v pomoc opoziční ČSSD, bez které se neobejde, pokud chce prosadit ústavní zákon o referendu v otázce vstupu do fiskální unie či přijetí eura. ČSSD se přijetí takového ústavního zákona nebrání, ale oplátkou za to požaduje přijetí ústavního zákona o obecném referendu, což je nápad, kterému se představitelé ODS dlouhá léta vzpírají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…