ODS se zlobí na noviny a konkurenci. Nejsme mafiáni, ani Palermo

06.10.2010 22:12

Občanští demokraté z Prahy 11 odmítají, že by vedení zdejší radnice zastrašovalo opoziční politiky, jak uvedla úterní Mladá Fronta Dnes. Článek je prý ukázkou předvolebního boje, vedeného nefér způsoby. Podle šéfa místní buňky ODS Jiřího Janečka za ním stojí TOP 09 a Hnutí pro Prahu 11.

ODS se zlobí na noviny a konkurenci. Nejsme mafiáni, ani Palermo

Úterní MfD popisuje v článku autorů Jaroslava Kmenty a Antonína Viktory poměry na pražském Jižním Městě. Místní politici údajně hovoří o „Palermu", zastrašování, sledování i fyzických útocích. V hledáčku násilníků se má podle výpovědí uvedených v textu ocitnout každý, kdo nějakým způsobem protestuje proti zdejšímu vládnutí „kmotrů", včetně bývalé starostky Marty Šorfové či kandidátů opozice Zdeňka Vítka a Jiřího Štylera.

Chtějí vyhrát za každou cenu

Vedení stranické buňky na Jižním Městě i pražské organizace ODS se ale za současného starostu ODS Dalibora Mlejnského staví. Jak šéf ODS Praha 11, pražský radní Jiří Janeček, tak celopražský lídr Boris Šťastný, upozorňují shodně zejména na fakt, že podobný materiál se objevil jen deset dní před komunálními volbami, ve kterých svede ODS v Praze souboj především s TOP 09.

„Podle nás za tím stojí Hnutí pro Prahu 11 a TOPka. Chtějí vyhrát volby za každou cenu a tak vytváří atmosféru, že tu máme malé Palermo. Měli by raději dělat vlastní kampaň mezi lidmi," řekl ParlamentnímListům.cz Janeček.

O zastrašování opozičních politiků se prý v Praze 11 nikdy nahlas nehovořilo. Radniční koalice pro něj prý navíc nemá žádný důvod. „Můžete mi vysvětlit, proč bychom měli na někoho tlačit při jednání zastupitelstva, když tu máme úplně pohodlnou většinu? Prostě prosadíme to, na čem se dohodneme s koaličním partnerem, kterým je ČSSD," uvedl Janeček.

Reaguje tak na tvrzení bývalého místostarosty Jana Šimůnka, který v textu MfD hovoří o zastrašování zastupitelů při veřejné volbě starosty Mlejnského v roce 2006. Podle Šimůnka měl mít Mlejnský v sále skupinu nebezpečně vyhlížejících svalovců, kteří „uklidňovali" každého, kdo s postupem volby nesouhlasil.

Vše o kauze ČTĚTE ZDE

Štylera prý možná zbili jeho pracovníci

„Jedinou osobou, která byla zastrašována, byl pan Štyler," pokračuje dále Janeček. Štylera, do roku 2006 zastupitele za Chodovské hnutí pro Prahu, zmiňuje MfD jako oběť nejbrutálnějšího napadení letos v červnu. „Ano, on zaměstnává pracovníky z Ukrajiny, a zřejmě s ním měli nějaký problém ohledně placení mzdy," podotkl Janeček.

Stejně obhajuje ODS na Jižním Městě i šéf Prahy Boris Šťastný. „Začíná se to nechutně politizovat. Povšimněte si, že zprvu se v MfD hovořilo jen o sledování místních politiků agenturou ABL. Jedním z těch lidí byl i pan starosta Mlejnský. Je také jediný, proti komu byly záznamy použity (neznámý člověk poslal tyto materiály kontrolnímu výboru hlavního města a policii). Dostáváme se tu od sledování k politickému boji deset dní před volbami," diví se Šťastný.

Za dvanáct let se mi nikdo neozval

Podle pražského lídra ODS je podivné, že se o údajných nesrovnalostech na radnici Prahy 11 nehovořilo už před čtyřmi lety. „Jsem v ODS od roku 1998. Na téma Prahy 11 jsem nikdy neslyšel nic závažného. Nikdo za mnou nepřišel, ani jako poslance se mě nepokusili tehdejší členové kontaktovat. To je přeci divné," dodal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Šťastný s tím, že radnice Prahy 11 funguje kvalitně a politické šarvátky se na komunální úrovni vyskytují všude.

Sám starosta Mlejnský v pondělí v médiích oznámil, že ze sledování své osoby nepodezírá firmu ABL, o které hovoří MfD, ale své bývalé kolegy z ODS. Má prý k dispozici konkrétní důkazy i výpovědi svědků. Svého právníka měl uvědomit až tehdy, kdy se sledováním místních politiků v Praze 11 začal zabývat tisk, do té doby prý záležitost řešit nijak nechtěl.

„Distancujeme se od jakéhokoliv sledování a odmítáme takovéto metody. Kategoricky odmítáme nařčení ze strany pana starosty Mlejnského, že by jej naši členové někdy v minulosti nechali sledovat. Považujeme to z jeho strany za účelovou lež a z tohoto důvodu prověříme možnost podání trestního oznámení na pana starostu pro pomluvu," uvedli ve společném tiskovém prohlášení členové TOP 09 v Praze 11 Jan Vašíček a Stanislav Urbánek. Starosta Mlejnský se chystá svolat ke kauze v nejbližších dnech tiskovou konferenci.

Související:

  • Paroubek burcuje: Odvolejte Bártu. Kvůli sledování Šorfové
  • Peake brání Bártu: Kauza s ABL je nafouknutá bublina
  • John: Bártovo odvolání nenavrhnu. Jde o pokus „vrtěti psem" 
  • Kauza kolem sledování političky ODS
  • ABL sledovala šéfku kanceláře ODS. Bárta o tom neví 
  • Fotokoláž: hns

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Petr Mašek

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…