Odborář Dušek: Česko možná čeká nepřetržitá stávka

03.03.2010 12:45

Čtvrteční stávka zaměstnanců v dopravě neproběhne. Česko ale podle odboráře Jaromíra Duška čeká něco mnohem horšího. Pokud bude sněmovna činit problémy při přehlasování Senátu a prezidentského veta, jsou dopraváci připraveni stávkovat nepřetržitě.

Odborář Dušek: Česko možná čeká nepřetržitá stávka

Právě časově neomezená stávka bude podle Jaromíra Duška nejdiskutovanější variantou, nad kterou se odpoledne možná shodnou odbory. Pracovníci v dopravě by podle tohoto scénáře odvolali čtvrteční stávku. Podle České televize tak již učinili.

A v momentě, kdy by si nebyli jisti přehlasováním stanoviska horní komory parlamentu a prezidenta Václava Klause, nastoupili by do časově neomezené stávky. Chtějí tak zohlednit iniciativu premiéra Jana Fischera i včerejší kladný výsledek hlasování ve sněmovně.

Pokud se to zadrhne, zastavíme neomezeně dopravu

V Česku je ale třístupňový systém schvalování zákonů. „Kde máme jistotu, že proběhnou dvě řádné schůze, na kterých lze toto přehlasovat? Pokud se to tedy zadrhne, zastavíme dopravu do té doby, než s tím něco udělají," vzkázal poslancům přes ParlamentniListy.cz Dušek.

Jediné, co odboráře přesvědčí k odvolání čtvrteční stávky, je pak jasné stanovisko tří poslaneckých klubů ČSSD, KSČM a lidovců, že zařídí 101 hlasů pro přehlasování. „Sám jste viděl, kolik tam bylo včera poslanců a kolik jich hlasovalo. Na překonání prezidentského veta ale potřebují absolutní většinu," vysvětlil Dušek.

Lidovci: Většinu zařídíme

Lidovci již dříve avizovali, že potřebnou sněmovní většinu zařídí, pokud odbory stávku odvolají. Na to ale dopraváci nechtějí slyšet. „Neříká se tomuhle vydírání? Nelíbí se nám, když si nějaký pidiklub ve sněmovně postaví hlavu a zakazuje nám pokračovat v sociálním dialogu stávkou," zlobí se legendární odborář.

V tomto dialogu chtějí odboráři pokračovat poté, co se k zaměstnaneckým benefitům vyjádřil prezident Klaus i předseda Senátu Přemysl Sobotka. Oba požadavky odborů podporované stávkou v úterý razantně odmítli. „Vůbec nás postoj pana prezidenta nepřekvapuje. Chová se podle ústavy, tam je napsáno, že nezodpovídá za své myšlenky a činy," uvedl Dušek. Míní tím zřejmě článek ústavy 54, který říká, že prezident není z výkonu své funkce odpovědný.

Právě veto prezidenta by podle Duška mohlo znamenat definitivní tečku za vládní a poslaneckou iniciativou.

Dále čtěte:
Klaus jde proti Paroubkovi. Ostře odmítl stávkua nepřímo i mateřskou

Odbory chtějí stávkovat údajně za zrušení nového systému zdanění zaměstnaneckých benefitů. Ty by se měly danit podle ceny obvyklé na trhu. Změnu prosadil loni v létě exministr financí Miroslav Kalousek, který chtěl zrušit výjimku, nemající prý v celé Evropě obdoby.

Odboráři společně se zaměstnavateli požádali o zrušení vysokého zdanění na jednání tripartity 2. února. Premiér i ministr financí Eduard Janota s tím souhlasili a zařadili novelu zákona o DPH na program sněmovní schůze, která má projednat vládní návrhy, jež nesnesou odkladu.

Ta má proběhnout 10. března. Odboráři ale přitvrdili a pod hrozbou stávky dotlačili poslance a vládu k tomu, aby benefity řešila už toto úterý ve stavu legislativní nouze. Ochotu poslanců a Fischerova kabinetu ale nesdílí většina ODS a TOP 09 v Senátu a prezident, proto odboráři pokračují v přípravách stávky, rozhodnout by se měli ve středu odpoledne.

Dále k tématu stávky:
Poslanci zrušili vyšší zdanění benefitů. Stávku neoddálili
ODS pro benefity ruku nezvedne
KDU: Doufáme, že se odboráři zachovají zodpovědně
ODS: Nestávkujte. Je to zpolitizované
Loutka, která podléhá odborářům, opřel se Bursík do Fischera

Koláž: Hans Štembera

reklama

autor: Petr Mašek

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…