Odevzdat církvi a ještě zaplatit. Další průšvih restitucí, který vidí i Marek Benda

31.12.2012 17:42

Církevní restituce budou nejspíš nakonec nákladnější a složitější, než politici a církve původně předpokládali. Navzdory zákonem stanovené blokaci někdejšího církevního majetku už se totiž stalo, že Pozemkový fond již majetek vydal jinému subjektu. Tím je zaděláno na vleklé soudní spory.

Odevzdat církvi a ještě zaplatit. Další průšvih restitucí, který vidí i Marek Benda
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a kardinál Dominik Duka

Pokud by v nich církve uspěly, připadl by majetek jim a současným vlastníkům by stát musel vyplatit náhradu. „Je to problém a zřejmě to bude problém i finanční, protože za porušení zákona státními orgány nese odpovědnost stát,“ říká pro Právo poslanec ODS Marek Benda, spolutvůrce zákona.

Například českobudějovické biskupství již oznámilo, že se chce soudit o pozemky poblíž města, které připadly jinému restituentovi. Ve středočeských Řevnicích se zase řád dominikánů chce soudit s obcí o budovu zámečku, ve které se dnes nachází umělecká škola.

Další soudní spory lze prý očekávat například při pochybnostech o skutečnostech opravňujících k restituci. „Někde bude třeba zápis nečitelný, určitě se řada dokumentů nedohledá a my nebudeme vědět, jestli skutečně došlo ke skutečnosti, která zakládá nárok na vydání. To bude muset vyřešit soud,“ říká náměstek Pozemkového fondu Petr Šťovíček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …