Odvážný Kalousek zachraňuje Česko. Čtěte, co obdivují na ministrovi financí

21.03.2012 11:52

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek je v poslední době terčem často i velmi nevybíravé kritiky zleva i zprava. Svou pozornost na něj zaměřil i nejčtenější deník Blesk. ParlamentníListy.cz oslovily politiky TOP 09 a Starostů a nezávislých, v čem spatřují jeho největší přínos jako politika, zda je rozpočtová odpovědnost jeho historickým posláním a co by vzkázali jeho kritikům.

Odvážný Kalousek zachraňuje Česko. Čtěte, co obdivují na ministrovi financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasta Parkanová si myslí, že kritika Kalouska vyplývá přímo z funkce a úkolů, které nese na svých bedrech. „Žádný ministr financí vlády, která musí razantním způsobem omezovat výdaje, nemůže být populární, a to dokonce ani u ostatních členů vlády,“ sdělila ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně sněmovny.

Má odvahu

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové je největším přínosem Kalouska odvaha a schopnost navrhovat i nepopulární kroky, je-li přesvědčen, že jsou nezbytné.

„Své názory jasně vyjadřuje a nebojí se je hájit. Ocitáme se ve zlomové době, nepodaří-li se zbrzdit naše zadlužování, bude pro nás do budoucna obsluha státního dluhu velkou zátěží. Byli bychom ještě více závislí na rozmarech finančního trhu. Již dnes nás naše obsluha státního dluhu za příznivých úrokových podmínek stojí téměř osmdesát miliard ročně. I jeho kritici by za stávající situace museli činit obdobné kroky, nemá-li být ohrožena naše budoucnost,“ řekla redakci poslankyně Langšádlová.

"Nebudu servilní, když řeknu, že Miroslava Kalouska znám docela dlouho a nejen jako ministra financí. Ale vždy bylo jeho předností, že své názory a postoje prezentoval a trpělivě vysvětloval, a to i tehdy, když většinový názor byl jiný. Navíc u něho vždy oceňuji, že vidí dále než za roh, a je nutné ocenit, že jako ministr financí má odvahu předkládat nepopulární opatření i v době, kdy není nálada ve společnosti pro reformy příznivá, na což by si moc politiků netrouflo," uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

"Jako jeden z mála vidí za horizont volebního období. Nesnaží se předstírat, že lze řešit problémy na dluh, protože je dlouhodobě přesvědčen, že zdravé veřejné finance jsou základem zdravého jospodářského růstu," dodal poslanec Lukša.

Co byste dělali vy v kůži Kalouska?

Poslankyně a členka Výkonného výboru TOP 09 Gabriela Pecková si není jistá, zda „historické poslání“ je vhodný termín u konsolidace veřejných financí.

„Rozhodně je to ale úkol, který na sebe pan ministr Kalousek vzal. Co ale považuji za mantru, a tedy vyšší poslání jeho politiky, je snaha nasměrovat společnost k odpovědnosti každého jednotlivce za vlastní život i život své rodiny, naučit společnost, že půjčit si lze na investici, ne na okamžitou spotřebu, jinak se má člověk natahovat, jak mu stačí triko. Dar, který dostal pan ministr do vínku a rozvinul, je pohotová, věcná argumentace a odvaha pojmenovat věci pravým jménem,“ doplnila poslankyně.

Poslankyně Starostů a nezávislých Ludmila Bubeníková si myslí, že Kalousek je mimořádně  nadaný taktik a stratég. „Proto je obdivován i zatracován,“ míní poslankyně. Pro jeho zarputilé kritiky má zásadní otázku: „Jak vy byste zvládli jeho funkci v této hodně těžké době s posláním snížit či alespoň zastavit zadlužování České republiky?“

Oblíbený ministr financí je špatný ministr

„Oblíbený ministr financí je špatný ministr financí. Miroslav Kalousek povýšil obecný zájem nad vlastní. Pracuje jako zodpovědný politik, i když ví, že mu to voliči v příštích volbách osladí,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz senátor zvolený za TOP 09 Jaromír Štětina.

Podle poslance Rudolfa Chlada by v této nelehké době nejen pro Českou republiku jen málokdo unesl tlak, který je na Kalouska kvůli chybějícím financím kladen. „To lze vzkázat i jeho kritikům. Jestli je rozpočtová odpovědnost jeho historickým posláním, neumím za krátkou dobu, co jsem v Poslanecké sněmovně, posoudit,“ dodal Chlad.

Jeden z nejlepších politiků novodobé historie

Podle poslance Václava Kubaty je Kalousek jedním z nejkomplexnějších politiků. „Má velké teoretické i praktické zkušenosti, má schopnost vidět věci v souvislostech a hledat dlouhodobá řešení. Navíc svým vtipem a inteligencí a rétorickými vlastnostmi patří jednoznačně mezi nejlepší politiky naší novodobé historie a současnosti,“ myslí si poslanec.

„Je to odborník a má ohromné zkušenosti, které je nutné převést do praxe. Nikoho lepšího nevidím,“ řekl serveru ParlamentnímListy.cz poslanec Jaroslav Eček.

Ekonomikou se zabývá dlouhodobě

Kalousek se věnuje ekonomickým otázkám od počátků své politické kariéry. V letech 1990 - 1992 působil na Úřadu vlády ČR jako odborný poradce místopředsedy vlády ČR se zaměřením na otázky ekonomické transformace. Od července 1992 působil na Úřadu vlády ČSFR jako ředitel odboru poradců místopředsedy vlády ČSFR.

V období transformace vlastnických vztahů v ČR zastupoval Miroslav Kalousek vládu ČR v několika řídících funkcích v hospodářské sféře: v letech 1991 - 1992 byl rozhodnutím ministra zemědělství členem dozorčí rady Jihočeských pivovarů, v letech 1992 – 1994 působil jako člen správní rady a jednatel Západočeských pivovarů. Roku 1994 byl usnesením Poslanecké sněmovny zvolen do funkce člena Prezídia Pozemkového fondu ČR, kterým byl do roku 1996. Od ledna 1993 do ledna 1998 působil na Ministerstvu obrany ČR jako náměstek ministra, odpovědný za rozpočet a akviziční procesy.

Šéf rozpočtového výboru a ministr financí

V předčasných parlamentních volbách v roce 1998 byl Miroslav Kalousek zvolen do Poslanecké sněmovny. Po svém opětovném zvolení v roce 2002 se stal předsedou Rozpočtového výboru sněmovny (do roku 2005).

Od ledna 2007 do května 2009 působil jako ministr financí. Od ledna 2009 do května 2009 byl předsedou Rady ministrů financí EU. V roce 2010 se po květnových sněmovních volbách stal poslancem a následně po sestavení vlády ministrem financí.

Ministr financí roku 2008 a 2011

V roce 2008 mezinárodní časopis Emerging Markets vyhlásil Miroslava Kalouska  „ministrem financí roku 2008 pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik“. Časopis každý rok vyhodnocuje vývoj veřejných financí v zemích rozvíjejících se evropských ekonomik a v rozvojových zemích.

Hodnotí prosazování reforem vedoucích ke stabilitě a udržitelnosti veřejných rozpočtů. Ceny se udělují na základě hlasování analytiků, bankéřů, zástupců finančních institucí a jiných expertů. Stejné ocenění bylo Miroslavu Kalouskovi uděleno časopisem Emerging Markets podruhé v roce 2011.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…