Okamura: Pláč za Havla láká turisty. Proč mi za to nadáváte

22.12.2011 8:24

Česká republika se v očích turistů zviditelnila. Takto okomentoval podnikatel v turistickém ruchu Tomio Okamura skutečnost, že na Česko je v posledních dnech upřena pozornost celého světa.

Okamura: Pláč za Havla láká turisty. Proč mi za to nadáváte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura na křestu jeho knihy

V okamžiku, kdy zareagoval Tomio Okamura na dotaz novinářů slovy: "To, že by se Česká republika takto zviditelnila na celém světě, se už dlouho nepodařilo," strhla se na jeho hlavu vlna kritiky. A to bez ohledu na to, že i jemu před necelými dvěma týdny zemřela matka – ve stejném věku jako exprezident. Minulý týden, tedy v čase Adventu, ji pohřbil.  

Ještě před kritickou větou však pronesl Okamura i zdrženlivější slova:.

„Je to velmi smutná a tragická událost. Sám od sebe rozhodně nemám potřebu vůbec komentovat jakékoli souvislosti s tím, že by někomu mohla přinášet ekonomický prospěch. Václava Havla jsem si velmi vážil, proto jsem se o něm zmiňoval i ve své knize Umění vládnout. Řadím ho totiž mezi nejvýznamnější politické osobnosti u nás,“ zopakoval pro ParlamentníListy.cz nešťastný souběh událostí tak, jak se seběhl. Dodal, že však chápe okolnosti a situaci novináře, který mohl být pod informačním tlakem.  

Každá země, o které se aktuálně mluví ve světě, zaznamenává vyšší zájem turistů

Jako viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří považoval podle svých slov Okamura za povinnost odpovědět na dotaz čistě prakticky a pravdivě.

„Během zimy se lidé rozhodují o místu dovolené na hlavní turistickou sezonu, a byť je to smutná věc, tak je to pro Česko v tomto ohledu velmi dobrá reklama. A tím rozhodně nechci nijak pietu po panu Havlovi narušovat. Kdyby zemřel v USA například Bill Clinton, také to zvýší logicky zájem i ze strany turistů o tuto zemi – protože se o ní bude více mluvit,“ vysvětlil dále ParlamentnímListům.cz Tomio Okamura.

První turisté zřejmě dorazí už v pátek

Jak se vzápětí potvrdilo, to, že navzdory smutné události, skutečně cestovní ruch zaznamená nárůst, si nemyslí jen Okamura. Souhlasí s ním nezavisle na sobě i další odborníci na turistiku. Ti pro ČTK středu uvedli, že úmrtí Václava Havla může přitáhnout do Česka nerozhodnuté lidi, kteří si nyní vybírají místo pro strávení letošní vánoční dovolené. První návštěvníci z blízkých zemí podle nich prý dorazí už na páteční pohřeb.

"Je nepříjemné spojovat úmrtí pana prezidenta s růstem cestovního ruchu a s ním spojenými zisky," uvedl viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Pavel Hlinka. Přesto podle něj opravdu platí, že když se o Česku začne ve světě mluvit, tak se to zpravidla odráží v počtu lidí, kteří se do země přijedou podívat, dodal.

Chybí memoárová infrastruktura spojená s osobou Havla a třeba i jeho muzeum

I podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) může mít fakt, že se informace o Česku v souvislosti s úmrtím prezidenta Havla objevují na prvních stránkách novin po celém světě, pro příjezdový cestovní ruch přínos.

Poznamenal, že v současnosti v zemi neexistuje nic jako memoárová infrastruktura spojená s osobou Václava Havla, není zde například žádné muzeum. Masové zvýšení příjezdů očekávat prý asi sice nelze, jako podpůrný fakt pro výběr destinace ale tato událost zapůsobit může.

To, že první turisté dorazí zřejmě do Prahy už v pátek, v den pohřbu, se domnívá i ředitel analytické společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

"Půjde asi především o návštěvníky z blízkých zemí Evropské unie, kteří se při výběru víkendových nebo vánočních pobytů v evropských metropolích rozhodují ze dne na den. Největší návštěvnost je možné očekávat zejména z Polska a Francie, kde byl prezident Havel velice populární," dodal Papež.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…