Okamura namířil svou cestu do Senátu. A s ním i Večerníček

07.06.2012 22:25

Tomio Okamura po dlouhých měsících očekávání toho, jakým směrem bude mířit své politické ambice, oznámil ve čtvrtek kandidaturu do Senátu. „Kandidovat budu jako nezávislý, za obvod 80 ve Zlínském kraji,“ řekl Tomio Okamura. Boj o Hrad nevyloučil.

Okamura namířil svou cestu do Senátu. A s ním i Večerníček
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura oznámil svou kandidaturu do Senátu v pivnici Malostranská beseda

Jako jeden z několika bodů toho, proč by ho měli lidé volit, pak uvedl: „Mně můžete věřit – to, co vám slíbím, splním. Poctivá práce je základ mojí celoživotní práce a úspěchu. Nepotřebuji stranickou trafiku, abych si přivydělal.“

Připomněl, že bude v případě zvolení stát o 5 milionů a 400 tisíc korun méně než stranický aparátčík. „Strany totiž za každého senátora berou kromě jiného paušál 900 tisíc korun ročně,“ zdůraznil Okamura.

Stěhovat se prý na Moravu nechystá, boj o Hrad nevylučuje

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda neuvažuje také o tom, že by se do obvodu, za který kandiduje, přestěhoval, reagoval vcelku podle očekávání.

„Já v těch místech trávím z týdne vždy několik dnů, mám tam přítelkyni, celou řadu aktivit, je to kraj mé maminky, takže i spousty známých a přátel. Jelikož však chci v politice a v naší zemi mnohé změnit, je potřeba, abych to mohl dělat na centrální úrovni, z těch nejvyšších míst – tudíž Prahu opustit nelze,“ řekl Tomio Okamura.

Po ohlášení jeho kandidatury do Senátu, o které se špitalo v kuloárech již delší čas, se nabídla i otázka toho, zda se nebude snažit usilovat také o post hlavy státu. I o těchto ambicích Tomia Okamury se totiž hodně napsalo, navíc řada anket mezi lidmi podobnému nápadu svými výsledky vycházela maximálně vstříc. Okamura v nich totiž mnohokrát podstatně vedl před jinými kandidáty.

„Už jsem řekl, že volbami do Senátu si prověřím to, do jaké míry mám u lidí důvěru a podporu. Pokud mně ji projeví, rozhodnu se, zda do klání o post prezidenta půjdu. Nevylučuji to, ale musím zopakovat, že to opravdu není na pořadu dne,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Okamura. V případě, že by do boje o Hrad vstoupil, neviděl by jako překážku ani to, že by ostatní kandidáti na prezidenta měli před ním výrazný časový náskok ve svých kampaních.  

Vzhledem k tomu, že se v souvislosti s prvními náznaky vstupu podnikatele a úspěšného blogera Okamury objevily spekulace o tom, jak to vůbec s úspěšností jeho podnikání je, věnoval část tiskové konference také detailnímu vysvětlení toho, jak se věci mají. Reagoval tak zejména na jednu z reportáží pořadu Reportéři v ČT.

Připomněl i občanské aktivity a legislativu

Od roku 2004 do konce roku 2005 do zániku pražské redakce byl Tomio Okamura externím spolupracovníkem rádia BBC v Praze. Působil jako komentátor na problematiku Japonska. Od podzimu 2004 je členem prezidia a od roku 2009 viceprezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) pověřeným pro styk s médii. Tomio je patron a sponzor Fondu ohrožených dětí (FOD) Klokánek. Výtěžek z kulturních akcí, které Tomio organizuje, bývá obvykle věnován neziskovým organizacím. Tomio byl pro rok 2008 jmenován do čestné funkce českého ambasadora Evropského roku mezikulturního dialogu, který organizuje Evropská unie. Je členem občanského sdružení Borelioza CZ, které se snaží o osvětu a pomoc lidem s touto zákeřnou nemocí, kterou Tomio také prodělal.

V roce 2010 se podílel na textu své biografické knihy – Český sen, která se hned po vydání umístila mezi deseti nejprodávanějšími tituly v České republice. V květnu 2011 mu už jako samostatnému autorovi vyšla kniha esejů Umění vládnout, která analyzuje současné společenské a politické problémy, nabízí k diskuzi konkrétní řešení a vize budoucího směřování naší země.

Podílel se i na tvorbě některých zákonů

Tomio Okamura se spolupodílel na oponentuře mnoha zákonů. Některé z nich případně spolukoncipoval, další se snaží prosadit. Byly či jsou to mimo jiné zákon o cestovním ruchu, cizinecký zákon, živnostenský zákon (jejich liberalizace), zákon o rodině (úprava popření otcovství), zákon o exekutorech (snížení a slučování paušálních odměn), zákon o veřejných zakázkách, trestní zákon (ustavení korunního svědka korupce). Bránil v minulém volebním období zrušení pojistky proti tunelování v Obch. zákoně.

Podpořil také připravované zákony o odpovědnosti úředníků a politiků. Je spoluzakladatel občanského sdružení Antidefamation – společnosti proti pomluvám, na obranu obětí mediálních štvanic. V souvislostí s dluhy, které platil stát za firmu VAE veřejně kritizoval mimo jiné i Mirka Topolánka. Na exředitele odboru MMR pro korupci podal trestní oznámení. Veřejně vystoupil proti některým vládním reformním krokům (v souvislosti s DPH na potraviny a knih). V kampaních podpořil nezprofanované slušné politiky, a to bez ohledu na jejich stranickou příslušnost.

Do Senátu chce kandidovat i Jaroslav Novák Večerníček

Na závěr je nutno ještě dodat, že dlouholetý kamarád Tomia Okamury Jaroslav Novák Večerníček ohlásil na stejném místě ve stejný den také svoji kandidaturu do Senátu – a to za obvod Svitavy, kde se před 45 lety narodil. Ten, komu jméno této osobnosti nic neříká, může hledat nápovědu v tom, že je také nazýván „Lovcem politků.“ V posledních deseti letech podal totiž nespočet trestních oznámení, žalob anebo stížností spojených s korupcí nebo s jinými zločiny politiků či dalších odpovědných osob z exekutivy.

S jeho pomocí příslušné orgány například připravily podklady pro stíhání exposlance Petra Wolfa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …