Ostrá kritika od šéfa komory: Heger neprosadil nic! Nemá ani na zvýšení platů

31.10.2012 15:36

Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka nehájí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zájmy resortu. Ani po několika letech totiž prý nedokázal prosadit valorizaci platby za takzvané státní pojištěnce, tedy děti, důchodce a nezaměstnané. Proto je podle Kubka nyní zdravotnictví zcela na hraně - a to je důvod, proč nebudou v roce 2013 peníze na zvýšení platů lékařů a dalších zdravotníků.

Ostrá kritika od šéfa komory: Heger neprosadil nic! Nemá ani na zvýšení platů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf České lékařské komory Milan Kubek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger přinesl dnes na jednání vlády celkem 13 opatření, která mají zamezit zadlužování systému veřejného zdravotnictví. Jedním z nich je i zpoplatnění zubních plomb. To by podle poznámky Českého rozhlasu (Čro) do systému mělo přinést zhruba miliardu korun. Výjimku by z této platby dostaly jen rizikové skupiny obyvatel.

Heger po jednání kabinetu uvedl, že opatření musí učinit, neboť pro lékaře ani pro další zdravotníky už nebudou pro příští rok žádné peníze. S tím totiž nepočítá nová úhradová vyhláška, podle níž v roce 2013 také neporostou úhrady za zdravotní péči. "Zdravotní pojišťovny by za ni tak měly vydat maximálně tolik, kolik vyberou na pojistném," oznámil dnes také po jednání Nečasova kabinetu Heger a připomněl, že peníze do systému má přinést hlavně rušení akutních lůžek.

„Ten systém je pro příští rok opravdu v určitém deficitu a vzhledem ke zvyšování platů zdravotníků, ke kterému došlo, je potřeba brát ohled i na okolí. Zejména protože v celé řadě dalších sfér platy spíše klesají,“ uvedl Heger.

Podvedl lékaře a zdravotní sestry i letos

S tím ovšem hrubě nesouhlasí prezident České lékařské komory a někdejší šéf Lékařského odborového klubu Milan Kubek. „Není to nic překvapivého, pan ministr podvedl lékaře a zdravotní sestry letos, takže se nedalo očekávat, že by snad slovo držel příští rok... Pan ministr svěřený resort neřídí a nehájí zájmy pacientů a zdravotníků,“ dodal pak Kubek k tomu, že ministr nebude mít na vyšší platy.

Podle něj dokonce Heger ani nehájí dostatečně zájmy resortu. „Ani po několika letech nedokázal prosadit valorizace platby za takzvané státní pojištěnce - děti, důchodce a nezaměstnané. Situaci navíc komplikuje i plánované zvýšení DPH. Neprosadil ani zdravotní daň na tabák a na alkohol, která by mohla přispět do zdravotnictví,“ upozornil Kubek pro Český rozhlas.

Vysaje to až čtyři a půl miliardy....

Zvýšení DPH podle něj „vysaje“ ze zdravotnictví do státního rozpočtu další čtyři až čtyři a půl miliardy korun. „Také proto pro to pan ministr Heger hlasoval. Budu velmi zvědav, s jakou pana ministra přivítají delegáti blížícího se sjezdu České lékařské komory,“ dodal Kubek, který nevylučuje, že se nová úhradová vyhláška odrazí na chystaném protestu zdravotníků čtyř středoevropských zemí, k níž má dojít v půlce listopadu.

„Tam jde o to zachovat zdravotnictví jako veřejnou službu dostupnou všem občanům bez ohledu na to, jestli jsou bohatí, či chudí. Pouze na základě toho, jestli zdravotní péči potřebují, nebo ne. Tento základní princip je v České republice ohrožen. A je ohrožen i v ostatních třech státech,“ dodal Kubek.

Odbory visegrádské čtyřky budou protestovat 20. listopadu

Připomeňme, že lékařské odbory ze zemí visegrádské čtyřky budou kvůli situaci ve zdravotnictví 20. listopadu protestovat. Podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Engela bude ale protest pouze symbolický a pacientů se nedotkne. Tento protest je pouze prvním krokem.

„Krajním řešením je mutace akce Děkujeme, odcházíme na co nejširším půdorysu... Můžeme se bavit o prvním pololetí příštího roku," řekl tento týden Engel. „Určitý scénář k tomu máme, souvisí to s projektem visegrádské čtyřky, že už si to nechceme nechat líbit jenom v jedné zemi, ale vystoupíme nějak plošně," dodal tajemně Engel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…