Památkáři jsou proti přestavbě domu na Havlovu knihovnu

21.01.2012 12:50

Projekt přestavby historického domu na Hradčanech na Knihovnu Václava Havla se Národnímu památkovému ústavu ani trochu nelíbí. Některé plány, jako zastřešení nádvoří, nicméně připouští. Zásahy do stavby jsou podle nich příliš velké.

Památkáři jsou proti přestavbě domu na Havlovu knihovnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Havel

Vědecké radě ústavu vadí necitlivé zásahy k plánovanému vytvoření nadstandardně vybavené soukromé rezidence, rozsah zásahů do podloží kulturní památky či chystané zrušení původního bytu někdejší první dámy Hany Benešové s památkově chráněnými prvky.

Dům koupil Bakala

Generální ředitelka se ale názorem rady řídit nemusí. Architekt Marek Tichý, který se podílí na tvorbě plánů, řekl, že projekt se bude ještě měnit a rozhodně nejde o konečnou verzi.

"Podoba projektu se postupně vyvíjí a mění již od doby jeho vzniku a bude se vyvíjet a měnit po celou dobu jeho realizace". Historický dům U Drahomířina sloupu koupil podnikatel Zdeněk Bakala, jehož nadace také sponzoruje současnou činnost Havlovy knihovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…