Papež udělil tradiční požehnání Urbi et orbi

25.12.2011 22:12

Papež Benedikt XVI. udělil tradiční požehnání z baziliky sv. Petra Městu a světu. Jako tradičně žehnal národům v jejich jazycích, bylo jich 65. Vyzval k ukončení násilí v Sýrii a připomněl strádání v zemích východní Afriky.

Papež udělil tradiční požehnání Urbi et orbi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adventní věnec

Papež Benedikt XVI. zahájil hlavní vánoční obřady zažehnutím světla míru a půlnoční mší v papežské kapli zaplněného chrámu svatého Petra. V poledne pak udělil tradiční požehnání, které bylo znatelně kratší, než jaké bylo zvykem u jeho předchůdce Jana Pavla II.

Papež také popřál mnoho sil například lidem postiženým ničivými záplavami na Filipínách. Tradičně se na Svatopetrském náměstí k požehnání scházejí tisíce věřících z mnoha zemí světa. Náměstí zdobí velký vánoční strom, který letos darovala papeži Ukrajina.

Na Svatopetrském náměstí byly také slavnostně odhaleny obří jesličky. Skládají se převážně z figur v nadživotní velikosti a pro barokní baziliku Sant'Andrea della Valle je vytvořil umělec Vincent Palloti. Na půlnoční mši papež vyzval lidi, aby se odvrátili od konzumní společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…