Paroubek, tvůrce levicové TOPky? Nesrovnávat, žádá Kalousek

16.01.2011 16:21

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek po tomto víkendu přišel o téměř všechen svůj vliv v sociální demokracii. Převažující skupina kolem Michala Haška mu vyjadřuje otevřené antipatie. Může se stát, že Paroubek bude ze své partaje vyštípán a bude se chtít realizovat jinde, například v nové, vlastní politické straně?

Paroubek, tvůrce levicové TOPky? Nesrovnávat, žádá Kalousek

Ptali jsme se na názor "odborníka" - ministra financí a místopředsedy TOP 09, někdejšího lidovce Miroslava Kalouska.

"To, co se nyní děje kolem pana Paroubka, je otázka pro politického komentátora. Byl bych velmi nerad, aby to bylo se mnou jakkoliv srovnáváno. Já jsem se vždycky snažil, aby KDU-ČSL dělala křesťansko-konzervativní politiku. V okamžiku, kdy se ukázalo, že KDU-ČSL se rozhodla dělat, řekněme, lidovecko-socialistickou politiku, jsem založil stranu, která tu konzervativní politiku dělá. Nic jiného v tom není," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

Paroubek s novou stranou?

Podle něj by v případě Paroubka šlo o jinou motivaci.

„Pokud by se on rozhodl založit novou stranu, pak by tam ty noty byly jiné, protože sociální demokracie tady je. Je na druhou stranu docela možné, že někdo volí sociální demokracii jenom podle názvu a politiku by očekával jinou. Ovšem zda tu ta poptávka je, ukážou zase jenom voliči," dodal Kalousek.

Ačkoliv Jiří Paroubek podobné záměry nijak nenaznačil, jeho pozice v ČSSD v mnohém může připomínat Kalouskovo postavení-nepostavení v KDU-ČSL roku 2009.

V sobotu padla poslední Paroubkova bašta - Ústecký kraj - poté, co na obhajobu krajského lídra ČSSD rezignoval Paroubkův příznivec Petr Benda.

Podrobně ZDE

Paroubek dokonce na konferenci regionální organizace, za kterou dvakrát kandidoval do sněmovny, vůbec nedorazil. Po jejím skončení označil některé spolustraníky za křiváky.

Král je mrtev, poddaní se radují

Podle Paroubka ti, kdo stojí za útoky proti Bendovi, které vyústily v jeho rezignaci, chtěli docílit toho, aby časem z Ústeckého kraje musel politicky odejít i sám Paroubek. To ale Paroubek udělat nehodlá, proto se stěhuje do Teplic, odkud do politiky v Ústeckém kraji hodlá mluvit i nadále.

Že se mnozí Paroubkovi spolustraničtí oponenti chvějí blahem nad jeho další porážkou dokladuje i fakt, že primátor Teplic, kam se hodlá Paroubek přestěhovat, už obdržel „soustrastné" ememesky. „No dostal jsem soustrastné esemesky od socanů, od jeho nepřátel," potvrdil ParlamentnímListům.cz Jaroslav Kubera.

Pohřbily ho volby

Paroubkův strmý pád způsobily jarní parlamentní volby, kdy sice ČSSD pod jeho vedením vyhrála, přesto by však ani s tichou podporou KSČM nezískala nadpoloviční většinu a tím i vládu. Paroubek hned po zveřejnění výsledků voleb rezignoval na post předsedy.

Expředseda a poslanec Paroubek již nezastává ve straně žádný oficiální post. Ten poslední, předsednictví v obvodní organizaci ČSSD Praha 5, ztratil loni v listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…