Pětina okresních měst zvedne příští rok daň z nemovitostí

29.10.2011 7:25

Zhruba každé páté okresní město zvýšilo pro příští rok daň z nemovitostí, a to většinou na dvojnásobek. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnil server Podnikatel.cz. Daň zvedala města naposledy před dvěma lety. Daň z nemovitostí se musí uhradit do konce května, ale lidé kvůli chystanému navýšení nemusí podávat nové přiznání k dani z nemovitostí.

Pětina okresních měst zvedne příští rok daň z nemovitostí

K navýšení daně sáhne celkem 14 ze 71 okresních měst. Bude to například Kolín, Kutná Hora, Mladá Boleslav, Louny, Most, Rychnov nad Kněžnou, Chrudim, Havlíčkův Brod, Znojmo nebo Uherské Hradiště. Z dalších "neokresních" stoupne daň třeba v Rožnově pod Radhoštěm či v Bohumíně. "Okresní města se zvyšováním daně z nemovitostí snaží zacelit výpadek příjmů z ostatních daní. Ve většině případů si lidé na dani připlatí dvakrát tolik. V některých částech měst se ale daň zvýší až na čtyřnásobek, například v okrajových oblastech Liberce," řekl ČTK zástupce šéfredaktora serveru Daniel Morávek.

Musíme nahradit výpadky v přijmech

Vedení měst hájí chystaný růst daně hlavně výpadky v příjmech a zvýšením výdajů do infrastruktury. Peníze, které od obyvatel tímto způsobem vyberou navíc, chtějí investovat do dalšího rozvoje měst.

Například Frýdek-Místek zvýšil daně v okrajových částech katastrálního území Frýdek. "V minulých letech v těchto částech města došlo k pozitivním změnám z pohledu plynofikace, dostupnosti, bytové a individuální výstavby a podobně, které smazaly rozdíly mezi okrajovými částmi a vnitřním městem," sdělila serveru Hana Kalužová, tamní vedoucí odboru správy obecního majetku.

Lidé ale nemusí podávat nové přiznání k dani z nemovitostí. Výši daně po změně sdělí správce daně poplatníkovi rozhodnutím, jímž je platební výměr nebo hromadný předpisný seznam. Kdy a kde bude seznam k nahlédnutí, oznámí správce daně vyhláškou, kterou zveřejní na své úřední desce i na její elektronické podobě, přístupné rovněž z internetových stránek České daňové správy.

Janotův balíček

Daň z nemovitostí se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb, jejichž sazby se odvíjejí od charakteru nemovitosti. Daň se poté ještě násobí koeficientem, který je stanoven dle velikosti obce, a případně místním koeficientem, který si obce mohou samy určit. A většinou právě pomocí zvednutí místního koeficientu nyní města zvýší daň z nemovitosti a některá si vypomohla i nárůstem základního koeficientu nebo koeficientu pro podnikatele.

Místní koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009 v hodnotě dva, tři, čtyři nebo pět. Asi třetina obcí se chopila této příležitosti hned. Města volila převážně koeficient dva, ale některá i vyšší. O rok později se kvůli Janotovu balíčku a zvýšení sazeb daně z nemovitostí obce do zvyšování koeficientů zpravidla nepouštěly, některé naopak sáhly ke zrušení či snížení koeficientů. Malá část měst zvyšovala koeficient pro výpočet daně z nemovitostí ještě v letech 2010 a 2011.

Foto: kupnet.cz

Související:

Byty a domy nikdo nechce. Jejich ceny tak výrazně klesly

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…