Podnikatel Jančura: Nečas je srab. A Kalousek prý páchá zločiny proti lidskosti

30.07.2012 19:58

Podnikatel Radim Jančura si ohledně hodnocení pravicové vlády rozhodně nebere servítky. Pán státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09) podle něho páchá zločiny proti lidskosti. A ani další ministři prý v kabinetu nemají co dělat.

Podnikatel Jančura: Nečas je srab. A Kalousek prý páchá zločiny proti lidskosti
Foto: STUDENT AGENCY
Popisek: Radim Jančura

Ač by vládní středopravicová politika měla být ze strany českých podnikatelů kvitována s povděkem, i z jejich řad se již ozývá kritika. ParlamentnímListům.cz se se svými názory na vládu premiéra Petra Nečase (ODS) svěřil i majitel a ředitel Student Agency, Radim Jančura.

Nečas je srab

"Patřím mezi kritiky této pravicové vlády, Nečas je slabý, je to srab, Kalousek přerůstá přes hlavu, výměnu Pospíšila za Blažka považuji za nešťastnou," vypočítává negativní personálie Nečasovy vlády známý úspěšný podnikatel.

Mnozí ministři by v ní prý vůbec neměli působit. "Drábek, Blažek, Kuba, Kalousek, Nečas," vyjmenovává ty, kteří v kabinetu nemají co dělat. Trnem v oku jsou mu pak šéfové resortu financí a spravedlnosti.

"Zvyšování DPH považuji za zločin proti lidskosti," komentuje krok šéfa státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09). Pro lidi, kteří přežívají od výplaty k výplatě, jde prý o smrtící krok.

S ministrem Kalouskem se přitom Jančura dostal do křížku už v minulosti." V souvislosti s tím, kdy na mě pan Kalousek dával trestní oznámení za pomluvu, kdy jsem o něm tehdy prohlásil, že si nakradl miliardy, tak jsem se velmi těšil, že to začneme u soudu projednávat. Z mé strany to bylo velmi tvrdé označení, takže jsem si myslel, že to státní zastupitelství nechá dohrát dál, abych ta svá tvrzení mohl doložit. Ať buď prokážu, že je zloděj a nakradl si miliardy, anebo ať zavřou mě. Jenže státní zastupitelství Prahy 1 tu věc velice rychle odložilo,“ uvedl nedávno pro redakci podnikatel.

A doplnil, že se mu pak nepodařilo ani dostat do spisu, aby zjistil důvod odložení. „To je dost vážná věc a jsem docela přesvědčen o tom, že ve chvíli, kdy se Kalousek ráno probudil, uvědomil si, že by z jeho strany nebylo zrovna politicky moudré to mé vystoupení dál řešit a zajistil, aby to trestní oznámení bylo odloženo."

Sám ministr se kvůli tomu obrací na svého advokáta. „K tomu mám jediný komentář. S tím neudělám nic jiného, než že to předám svému právníkovi, aspoň mu pan Jančura dá vydělat,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz na podnikatelova tvrzení ministr financí.

Drábkovy podivné zakázky

Kalousek ale není jediným ministrem, který Jančurovi vadí. Na šéfu práce a sociálních věcí Drábkovi mu zase vadí zejména zadávání zakázek bez výběrových řízení. Zejména mu vadí skutečnost, že ministr práce a sociálních věcí zakoupil po dlouhou dobu nefunkční software.

Kritikou na pravicovou vládu nešetří ani odbory. Josef Středula z odborového svazu KOVO z vlastních zkušeností ví, že Jančura není jediným podnikatelem, kterému je Nečas a spol. trnem v oku.

„Jestliže navíc slýchávám během jednání s podnikateli, že je to spíše na defenestraci, a to dokonce od podnikatelů pravicově orientovaných, měl by to být opravdu důvod pro ty, co tu situaci vyvolávají, aby se nad tím hodně zamysleli," varoval o víkendu Středula.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …