Pojišťovny si přetahují pojištěnce benefity. To zlikvidujeme, slíbil Heger

03.04.2011 13:52

Podle šéfa zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je v rámci reformy resortu nutné změnit i systém, který funguje v rámci zdravotních pojišťoven. Jejich benefity možná úplně zruší.

Pojišťovny si přetahují pojištěnce benefity. To zlikvidujeme, slíbil Heger

Plánovaná reforma zdravotnictví se kromě změn plateb či rušení lůžek podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) dotkne i systému zdravotních pojišťoven. Ten v současnosti prý funguje neefektivně.

Benefity čeká likvidace

"Pacient by se mohl k přechodu z pojišťovny k pojišťovně přihlásit do poloviny roku, změna by pak byla od nového. V současné době si  pojišťovny nekonkurují, spíše přetahují pojištěnce benefity, to je potřeba zlikvidovat," uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce cíle reformy pojišťoven.

Ředitel té největší, tedy VZP, Pavel Horák, se ale domnívá, že si pojišťovny v současné době konkurovat dokáží. "Pojišťovny si konkurují výší pojistky i tím, jak jsou schopny zajistit kvalitní péči,  lidé migrují třeba i kvůli dvěma stovkám benefitů, to pojišťovny nutí ke zkvalitnění péče," uvedl v pořadu.

Prázdných lůžek je prý spousta

V diskuzi přišla řeč ale také na časté hovory o snížení počtu lůžek. Těch je v současnosti v Česku 62 tisíc. "Je potřeba zrušit ta lůžka, která jsou prázdná, některá mají úložnost třeba pouze padesát procent," upozornil Horák. Rezervoár lůžek je podle něho prý zejména v psychiatrických léčebnách.

Na nutnost reorganizace lůžek upozornil také středočeský hejtman David Rath (ČSSD). Ten ale uvedl, že v okolních zemích, třeba Německu či Rakousku, je počet lůžek v poměru k počtu obyvatel ještě vyšší než u nás. Změna je tak potřebná prý zejména ve financování systému.

Více čtěte:

  • Lékařům osm tisíc nestačí: Zase budeme dělat dvacet let otroky

  • Engelova výstraha vládě: Zaseklé hodiny, které může zapnout

  • Přednosta Pirk: Engel lže. Nemusíme přijmout všechny lékaře zpět

  • Roďme bez lékařů a ušetříme, volají porodní asistentky

  • Ve vězení. Tam mohou příště skončit neposlušní lékaři

  • Sestry se mstí: Lékaři se již v práci nevyspí

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…