Politici šetří, ale ne na sobě. Loni procestovali 55 milionů

23.02.2011 9:41

"Obyčejní" Češi si utahují opasky, zatímco představitelé státu mají desítky milionů na to, aby létali po světě. Tak se dá zkratkovitě popsat závěr přehledu nákladů na zahraniční cesty politiků.

Politici šetří, ale ne na sobě. Loni procestovali 55 milionů

Ač Českem zmítá ekonomická krize, kvůli které je nutné šetřit napříč všemi resorty, politici si z ní příliš hlavu nedělají.

Rozhazovačný Fischer

Za zahraniční cesty totiž utrácí desítky milionů korun. Jen loňský účet za cesty prezidenta, premiéra a ministra zahraničí se vyšplhal na 55 milionů. 17,6 milionů přitom dokázal procestovat jen za půl roku šéf úřednické vlády Jan Fischer.

Podle deníku Právo tak překonal i Václava Klause, jehož cesty za celý rok vyšly na 12,7 miliónu korun. Stejně stálo i sedmnáct cest, které loni absolvoval ministr zahraničí Fischerovy vlády Jan Kohout. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) „prolétal" zatím jen 7,7 miliónu korun.

„Politik skoro nepřetržitě cestuje. Mnohé cesty jsou krátké a jakékoli dojmy, které při nich člověk získává, jsou opravdu jenom ,z rychlíku‘," vysvětloval loni Klaus, proč jsou náklady za cesty politiků tak vysoké.

...a střídmý Nečas

Jeho vysvětlení zatím však nepotvrzuje premiér Petr Nečas (ODS). Ten se po svém červencovém nástupu na post předsedy vlády držel spíše v tuzemsku - za půl roku procestoval 4,1 miliónu korun.

Údaje vyplynuly z přehledu plánovaných nákladů na zahraniční cesty nejvyšších ústavních činitelů za rok 2010, který se podařilo získat právě deníku Právo.

Doprovod větší než fotbalové družstvo

Pravidla  pro schvalování jsou již deset let neměnná: každou cestu včetně finančního zajištění a počtu doprovodu schvaluje vláda. Prezident si na svou cestu coby doprovod může vzít 17, premiér pak 12 osob. Počet členů doprovodu se ale může zvýšit, to když politika doprovází například jeho manželka.

Více čtěte:

Polovině Čechů se nelíbí tuzemská ekonomická situace

Zdraží maso, libuje si Bárta. Musíme hubnout, jsme tlustý národ

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…