Polsko čeká změna. Předběžné odhady voleb ukazují na vítězství konzervativců

25.10.2015 21:16

Konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) vyhrála podle prvních odhadů výsledků dnešní polské volby s více 39 procenty hlasů. Druhá vládní Občanská platforma (PO) získala necelých 24 procent a její šéfka a premiérka Ewa Kopaczová již přiznala volební porážku. Do parlamentu by se podle odhadů prezentovaných polskými televizemi dostaly ještě tři strany. PiS by ziskem 242 mandátů ze 460 v dolní komoře mohla dokonce vytvořit jednobarevnou většinovou vládu.

Polsko čeká změna. Předběžné odhady voleb ukazují na vítězství konzervativců
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Do parlamentu by se podle odhadů prezentovaných polskými televizemi dostaly ještě tři strany. Třetí místo patří protestnímu uskupení rockera a neúspěšného kandidáta z jarních prezidentských voleb Pawla Kukize, kterému odhad na základě dnešní ankety mezi voliči přisoudil devět procent hlasů. Do Sejmu pronikne se 7,1 procentem hlasů i nová liberální strana Moderní.pl, kterou vede ekonom Ryszard Petru. Těsně nad zákonným prahem pětiprocentní hranice balancuje dosavadní vládní partner Kopaczové - lidovci. Sjednocená levice sice dostala 6,6 procent, protože je však koalicí několika levicových stran, potřebuje na účast v Sejmu osm procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…