Poslanci už s Rathem jednají. Hlídají je policisté v kuklách

22.05.2012 10:53

V půl jedenácté začalo jednání mandátového a imunitního výboru s Davidem Rathem v objektu ministerstva vnitra Spiritka na Břevnově. Obviněného poslance ráno převezlo policejní auto z vazební věznice v Litoměřicích. Novináři, kteří jsou přímo na Spiritce, prý ale poslance neměli možnost vidět. Pro Českou televizi to zmínil její reportér.

Poslanci už s Rathem jednají. Hlídají je policisté v kuklách
Foto: hns
Popisek: David Rath má nové boty

Poslanci přesně podle časového harmonogramu přijeli do objektu ministerstva vnitra Spiritka na Břevnově, kde vyslechnou Davida Ratha. Odhady jednání jsou pak podle informací České televize na hodinu až dvě.

Jednání výboru pak bude pokračovat odpoledne ve sněmovně, kde poslanci vydají doporučení.

„Viděli jsme tady za branami před 10:30 poslance z mandátového výboru, kteří do objektu přijeli mikrobusem, či auty. Davida Ratha jsme ovšem nezahlédli,“ zmínil ve vysílání ČT24 reportér televize. Podle něj ale nějaká význačná bezpečnostní opatření na Spiritce nejsou vidět.

"Za branami je jen vidět policie. Jsou tu asi desítky policistů s kuklami na hlavách a v neprůstřelených vestách," dodal reportér s tím, že je za branami také zaparkována černá oktávie, jež Ratha převážela z věznice.

Desítky policistů v neprůstřelných vestách

"Vstupní vrata Spiritky jsou obležena novináři. Zacvičí si zejména kameramani, kteří nestojí v první řadě. Své aparáty musí čas od času vzpírat nad hlavu, aby získali aspoň ilustrační záběry dvora," napsal k akci také reportér Mladé fronty Dnes.

Hájit svého klienta se rozhodl zřejmě přímo před členy mandátového výboru i Rathův advokát Adam Černý. Ten do areálu Spiritky dorazil v 11:00 hodin.

V poledne by měli mít pak společný brífink předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka spolu s Jeronýmem Tejcem. Ten je také členem výboru, který zpovídá Ratha. Sobotka je předsedou ČSSD a Tejc šéfem jejích poslanců.

Vila Spiritka se podle médií nachází na Praze 6. Z veřejných informací o objektu pak lze vyčíst, že se jedná o klášterní usedlost z konce 16. století. Od 80. let minulého století patří do majetku ministerstva vnitra, které ji užívá jako reprezentační zařízení.

Viděli záznam ze zatčení Ratha

Co prozatím uniklo od poslanců z výboru? Tak prý především shlédli videozáznam z Rathova zadržení. To jim bylo promítnuto již ráno na půdě dolní komory. Pravděpodobně záběry pustila policistka, která nejspíše pracuje v útvaru protikorupční policie

O tom, zda bude moci jednání proběhnout za přítomnosti policistů, museli podle informací Práva členové výboru rozhodnout hlasováním. "Bojím se, že pokud bychom odhlasovali ne, tak nám Ratha nedají," řekl před hlasováním Právu člen mandátového výboru Marek Benda z ODS. Ten je zároveň šéfem ústavně právního-výboru

Výbor ale podle dosavadních informací nejspíš podpoří Rathovo stíhání. Před týdnem už rozhodla o jeho vydání policii předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Rath byl totiž zadržen hned po spáchání trestného činu.

Konečné rozhodnutí ale vydá sněmovna na nejbližší schůzi 5. června, bude se řídit doporučením výboru. Podle informací ČT24 ale ve věci panuje shoda napříč všemi politickými stranami.

Požádat o zbavení poslanecké imunity lze dvěma způsoby. Prvním je standardní žádost, když poslanec má být obviněn. Tato možnost již byla v ČR uplatněna několikrát. Druhým způsobem je pak souhlas předsedy poslanecké sněmovny se stíháním následně po zadržení poslance při spáchání trestného činu nebo bezprostředně po něm. Poté může být poslanec vydán soudu a až pak může být zbaven imunity při hlasování ve sněmovně.

Vyhodí je

Jako zajímavost pak média odhalila, že nad blízkými spolupracovníky Ratha na krajském úřadě se stahují mračna. Odejít bude muset prý hlavně mluvčí kraje Berill Mascheková. Právě ona Ratha svými mediálními vyjádřeními stylizovala do role oběti politického případu. Skončit by podle ČTK měla i šéfka oddělení veřejných zakázek Johana Novotná, anebo vedoucí odboru kanceláře hejtmana Barbora Snopková Haberová.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …