Poslaneckého křesla se zachtělo brusičce i horskému průvodci

04.05.2010 6:03

Zůstane Poslanecká sněmovna stojatou vodou, nebo přijde po posledním květnovém víkendu tsunami, které spláchne většinu z těch, kteří si už několik let dělají z politiky živnost?

Poslaneckého křesla se zachtělo brusičce i horskému průvodci

Českou politickou scénou se prohánějí výzvy jako o závod. Jednou z nejzajímavějších je ta, která nabádá voliče, aby využili preferenční hlasy a tzv. kroužkováním posunuli neznámé kandidáty ze zdánlivě nevolitelných míst, zatímco dlouhým působením v politice provařené tváře odsunuli na smetiště dějin.

Je to lákavá představa, že by na diváky, posluchače a čtenáře neútočila ze všech médií garnitura politiků, která už vzbuzuje ve většině obyvatel hlavně negativní emoce. Tak jak je lákavá, tak je i málo pravděpodobná. Šanci na úspěch by měla možná jen v případě, kdyby u nás bylo možné volit napříč stranami, jak ve svém programu požaduje Strana práv občanů Miloše Zemana.

Při platném volebním systému se dá předpokládat, že volič, který se rozhodne pro některou stranu, bude respektovat pořadí kandidátů nadiktované stranickými orgány, a tak preferenční hlasy kandidátkami zřejmě příliš nezahýbají.

Z pohodlných křesel se vstávat nechce

Při zkoumání profesí kandidátů do blížících se voleb nepřekvapí, že u stran, které mají reálnou možnost usednout do poslaneckých lavic, se to jen hemží stávajícími poslanci, nebo alespoň komunálními politiky.

Pokud by se ale voliči stran, které mají podle předvolebních průzkumů alespoň teoretické šance dostat se do sněmovny, rozhodli nevolit politiky profesionály, mohlo by nejdůležitější domácí politické kolbiště nabídnout zajímavou profesní strukturu.

Pak by se mohlo stát, že by třeba Stranu zelených zastupovala brusička drahých kamenů Stanislava Drahuská, která je na třetím místě středočeské kandidátky. Spolu s ní by mohl zelenou politiku reprezentovat kandidát z Olomouckého kraje Milan Mátl, který o sobě uvádí, že je kromě jiného i horským průvodcem.

Prodejce kávovarů, ale také pracovnice úklidu

V plejádě kandidátů ODS se to jen hemží politiky všech stupňů, stejně jako podnikateli v nejrůznějších oborech. Zajímavě tak působí povolání Jana Tesaře z Vysočiny, který se živí jako prodejce kávy a kávovarů.

To kandidátky komunistů nenabízejí až tolik dělnických profesí, jak by se dalo očekávat. Na té z Plzeňského kraje se ale objevila pracovnice úklidu Marie Urbánková, v Praze pro změnu řidič tramvaje Marek Tošil.

Při zkoumání kandidátek Věcí veřejných zaujme v Jihočeském kraji profese Ludmily Maršíkové, která je lektorkou vzdělávání dospělých pro oblast tzv. měkkých dovedností, což je technika duševní práce.

Sportovní hvězdy tradiční vábničkou

Tradičním tahem politických stran bývá lákat voliče na úspěšné sportovce. V tom hraje letos prim sociální demokracie, která v Ústeckém kraji sází na hokejistu Jiřího Šlégra, olympijského vítěze z Nagana.

O něco menší kalibr vytáhla TOP´09 v Moravskoslezském kraji a vyslala do boje kapitána fotbalového Baníku Ostrava Martina Lukeše. Zatímco Šlégr už s politickou dráhou napevno počítá, Lukeš spíše slouží jako tahák pro voliče, protože zatím s aktivní fotbalovou kariérou ještě neskončil.

Na známou sportovní osobnost vsadila v Libereckém kraji KDU-ČSL. Přilákat voliče se tam pro ni bude snažit bývalý sdruženář a také prezident organizačního výboru MS v klasickém lyžování Roman Kumpošt, kterého rok a půl před startem šampionátu v Liberci nahradila ve funkci Kateřina Neumannová.

Čtěte také:
Volební kandidátky jsou plné slovních hříček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …