Pospíšil dostane navíc 105 milionů na platy v justici

21.09.2011 21:45

Vláda ve středu souhlasila s tím, aby ministerstvo spravedlnosti letos na platy zaměstnanců soudů a zastupitelství použilo až 105 milionů korun ze své rozpočtové kapitoly, řekl novinářům premiér Petr Nečas (ODS). Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) původně žádal o to, aby na tyto platy mohl až do roku 2014 dát celkem asi 2,6 miliardy korun.

Pospíšil dostane navíc 105 milionů na platy v justici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Podle předsedy vlády byl ale bod nakonec "modifikován" a týká se jen letošního roku. Z úspor uvnitř vlastní kapitoly může resort spravedlnosti použít jen oněch 105 milionů tak, aby průměrný plat zaměstnance soudu letos dosáhl 17 245 korun a zaměstnance státních zastupitelství 16 875 Kč.

Jde o nejustiční pracovníky 

Nečas zdůraznil, že jde především o platy "nejustičních pracovníků", tedy profesí, jako jsou vyšší soudní úředníci, zapisovatelky a podobně. "Tedy tam, kde tento resort není platově konkurenceschopný," poznamenal předseda vlády.

"K letům 2012 až 2014 se ještě vrátíme, abychom naplnili vládní programové prohlášení, po schválení vládního návrhu rozpočtu na rok 2012," doplnil Nečas. Vláda návrh rozpočtu přijala dnes, sněmovna jej musí odsouhlasit do konce roku.

Ministerstvo spravedlnosti původně chtělo zvyšovat platy zaměstnanců v justici tak, aby se jejich průměrná mzda v roce 2014 přiblížila průměru v nepodnikatelské či rozpočtové sféře z roku 2010. Podle důvodové zprávy brali loni pracovníci na soudech 19 357 korun a na státních zastupitelstvích 19 572, ostatní státní zaměstnanci však průměrně dostávali přes 24 000 korun.

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…