Pospíšil na Primě nepustil Dienstbiera téměř ke slovu

03.10.2010 12:21

Nedělní Partie televize Prima měla dva hosty - současného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a jeho stínového protějška za ČSSD Jiřího Dienstbiera. Mluvil však převážně právě současný šéf resortu.

Pospíšil na Primě nepustil Dienstbiera téměř ke slovu

Témata nedělní politické diskuze na Primě, kterou jako obvykle sledoval analytik Břetislav Polách, je možné rozdělit do čtyř kategorií. V té první se řešila kauza údajného sledování pražských politiků agenturou ABL, druhá se zabývala odvoláním nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, třetí snižováním platů soudců a poslední kapitola probírala novely zákona připravované Jiřím Pospíšilem a řešící například výši soudních poplatků.

"Škoda, že televize Prima neposkytuje doslovný přepis debaty, protože z toho by šlo jednoznačně ukázat, jak hodně Jiří Pospíšil v debatě dominoval. Dobrý by byl princip, který se užívá ve fotbale při držení míče a je v procentech. Já jsem ta slova sice nepočítal, ale od začátku pořadu, tedy od 11:00 až do 11:08 hovořil jen a pouze Jiří Pospíšil. Jeho oponent řekl stěží dvě věty."

Stejně vedená debata byla podle Polácha k vidění i v následujících minutách. Pospíšil, mimo jiné nejpopulárnější politik podle posledního měření agentury STEM, měl mnohem více argumentů a neměl snad jediné přeřeknutí. "Mluvil spatra a mluvil dobře, fakticky. Výsledkům jeho popularity (výsledky ZDE) a důvěryhodnosti (výsledky ZDE) se proto nemůže nikdo divit.



"Jiří Dienstbier, i když se zdá, že by mohl zahálet, zvolil taky nápaditou taktiku - totální negaci. Jakkoli se Pospíšil snažil argumentovat, Dienstbier vždycky velice suše a promptně negoval. Ať se hovořilo o čemkoli," uvedl Polách. 

U Jiřího Dienstbiera bylo dále podle slov analytika evidentní, že ještě není tolik zvyklý na televizní přenosy.

"Velice, ale velice často koukal do stolu, anebo letmo na moderátora. Na svého soka v diskuzi se podíval výhradně až poté, co dokončil větu, anebo celou řeč. Pospíšil měl vždy jako partnera moderátora i hosta, vždy jim koukal do očí, což svědčí o velké zkušenosti. Takto výrazně postupují jen tři politici u nás - Kalousek, Rath a Pospíšil. Ani jeden z nich neuhne pohledem, ani jeden z nich si mnohdy nepomáhá gesty.

V tomto měření se Jiří Dienstbier často spoléhal na jednu ze svých horních končetin, jíž neustále mával do záběru. Fakticky byl také obstojný, ale tato nedělní Partie měla pouze jednu výraznou tvář - Pospíšila."

Foto: Repro TV Prima

Další analýzy mediálního vystupování:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …