Praze kontroluje finance. V minulosti pracoval pro StB

07.12.2010 5:53

Bývalý spolupracovník StB Lubomír Ledl se stal pražským zastupitelem. Svou spolupráci s komunistickým sborem ale popírá.

Praze kontroluje finance. V minulosti pracoval pro StB

Lubomír Ledl, místopředseda kontrolního výboru zastupitelstva a pražský zastupitel za KSČM, byl v minulosti spolupracovníkem Státní bezpečnosti. A ta si jeho práci pochvalovala.

Před lety byl sice u soudu očištěn z podezření, že s StB spolupracoval, online deník Aktuálně.cz ale získal svazek, který o něm bezpečnostní sbor vedl.

Agilní spolupracovník

Ve spisu, z něhož se ale zachovaly jenom fragmenty, popisují estébáci novopečeného místopředsedu kontrolního výboru zastupitelstva jako muže velice svolného ke spolupráci.

"Sám projevil iniciativu v tom směru, že bude podávat informace o VC (vízoví cizinci, pozn. red.) z Budapeště," stojí podle Aktuálně.cz například v zápisu o schůzce, která se konala krátce po zavedení svazku v únoru 1982. V té době byl veden ještě jako kandidát na spolupráci.

S komunisty byl jedna ruka. Teď to popírá

Ledl byl v 80. letech velmi významný funkcionář totalitní komunistické mládeže, vědomou spolupráci s StB dodnes popírá. "Prostě to není pravda, nic takového se nedělo," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Jeho svazek je nyní uložen v Archivu bezpečnostních složek. Je volně k dispozici a  podle zákona o jeho vydání stačí pouze zažádat.

Související:

Ledl (KSČM): Když se řekne veřejně aktivní člověk
Ledl (KSČM): Jako kandidát na senátora vás ubezpečuji, že nejsem trouba

Foto:  cnb.cz

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…