Pražská ODS si platí kampaň z veřejných peněz, míní opozice

01.10.2010 12:59

AKTUALIZOVÁNO V pátek, tedy čtrnáct dní před komunálními volbami, vyšel v Lidových novinách rozhovor s předsedou představenstva Pražské plynárenské a.s. Pavlem Hurdou. Problém je však v tom, že šlo o placenou inzerci, Pavel Hurda kandiduje za ODS do zastupitelstva na Praze 3 a významným akcionářem Pražské plynárenské je hlavní město Praha. Inzerát byl tedy zaplacen částečně z veřejných peněz.

Pražská ODS si platí kampaň z veřejných peněz, míní opozice

Pavel Hurda je předsedou oblastního sdružení ODS v Praze 3 a kandiduje zde do zastupitelstva na druhém místě v druhém obvodu. Největšími akcionáři společnosti Pražská plynárenská a.s. jsou Pražská plynárenská Holding, který drží 50,2 procenta, a E.ON, který má 49,35 procenta. V Pražské plynárenské Holdingu drží 51 procent Hlavní město Praha.

Pavel Hurda ParlamentnímListům.cz sdělil, že firemní reklamní kampaň se připravuje již několik měsíců a že ho ani nenapadlo, že by ji mohl kdokoli spojovat s komunálními volbami. "Je to boj o trh a o zákazníka. To není o tom, že někde vyjde jeden rozhovor. Velká reklamní kampaň bude pokračovat v delším časovém horizontu i po volbách. Jako jediní snižujeme ceny a chceme oslovit další zákazníky. Kampaň byla naplánována dávno před volbami ve spolupráci s reklamními agenturami," řekl redakci předseda představenstva Hurda. 

Šťastný míní, že o propagaci ODS nejde

ParlamentníListy.cz požádaly o reakci předsedu pražské ODS Borise Šťastného i představitele opozičních stran. Boris Šťastný ParlamentnímListům.cz řekl, že celou věc včetně inzerátu důkladně prostudoval a neshledal v ní problém.

"Jde o placenou inzerci firmy, ve které není žádná zmínka o naší politické straně či volební kampani. Pokládám to za standardní záležitost Pražské plynárenské a problém v tom nespatřuji," řekl redakci Šťastný s tím, že takové načasování by mohlo být zvoleno kvůli začátku topné sezóny a že to je věc obchodní strategie společnosti. 

ParlamentnímListům.cz poskytnul vyjádření i finanční ředitel Pražské plynárenské a.s. Jiří Hamšík. "Takové načasování je kvůli tomu, že jsme v současnosti jediná firma, která nezvyšuje ceny. Naše reklamní kampaň nezačíná ani nekončí komunální volbami. Je dlouhodobá. Chceme zachovat naši klientelu a oslovit i nové zákazníky. To, že teď budou volby, je pouze časová shoda a v reklamní kampani budeme pokračovat i po volbách," řekl redakci Hamšík.

TOP 09 a Věci veřejné inzerci kritizují

„Byť pan Hurda nepřekračuje zákon, je to, co se týče etiky v politice, velmi problematické. V TOP 09 je něco takového nemožné. Existuje nepsané pravidlo, že naši kandidáti nemohou být podporováni z peněz firem, kde mají podíl veřejné instituce, stát a města," řekl ParlamentnímListům.cz předseda pražské TOP 09 František Laudát.

Ostřejší ve svém vyjádření byla Markéta Reedová, která vede kandidátku Věcí veřejných. „Je naprosto jasné, že jde o skrytou reklamu na ODS. Je zřejmé, že čtrnáct dní před volbami nemůže jít jen o informace pro zákazníky. Jedná se tu o zneužívání veřejných peněz firmy, kde má město podíl," řekla serveru ParlamentníListy.cz Reedová.



Představenstva a dozorčí rady

Ta dodala, že veřejné peníze nejsou zneužívány jen touto formou, ale obecně i finančními odměnami a mzdami pro členy představenstev a dozorčích rad společností s majetkovým podílem hlavního města. Představenstva a dozorčí rady se podle ní sejdou párkrát do roka a jejich členové za to pobírají miliony. „Každý ať se podívá, kdo kde sedí a udělá si obrázek sám," dodala Reedová.

Díky tomu, že v současnosti existuje jednobarevná rada na pražské radnici, je v dozorčích radách těchto městem částečně vlastněných společností významné procento členů ODS. Například členem představenstva Pražské energetiky je exstarosta Prahy 5 a bývalý předseda příslušného oblastního sdružení ODS Milan Jančík. Členem dozorčí rady téže společnosti je také ale šéf pražské ČSSD Petr Hulínský, který je současně předsedou představenstva Pražské teplárenské. Jiří Dienstbier ml. nezvedal telefon, ani nereagoval na SMS.


Související:
Dozorčí rada ČEZu má nového předsedu. Stal se jím Říman
Správní a dozorčí rada VZP má nové členy

Reprofoto: LN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…