Předsedou VV bude opět Radek John

23.05.2011 22:27

AKTUALIZOVÁNO Novým předsedou Věcí veřejných se stane Radek John. Zvolili si jej v internetovém hlasování registrovaní příznivci této strany. Nad Karolínou Peake ale vyhrál jen těsně.

Předsedou VV bude opět Radek John

Radku Johnovi dalo hlas 1197 hlasujících, pro Karolínu Peake hlasovalo 976 véčkařů, pro Dagmar Navrátilovou  356 osob.

Peake byla vážný konkurent

Čekání na výsledky internetové volby nového šéfa Věcí veřejných provázela velká očekávání. Šance dvou hlavních kandidátů, tedy současného předsedy strany Radka Johna, a poslankyně Karolíny Peake, byly velmi vyrovnané.

Třetí kandidátce, Dagmar Návratilové, předvolební odhady nedávaly už od počátku příliš mnoho šancí.


Věcmi veřejnými v poslední době otřáslo hned několik afér, které narušily jejich vládní i obecně politickou pověst a postaraly se i o výrazné snížení jejich popularity mezi lidmi.

I přesto se  internetového hlasování o novém předsedovi strany účastnilo 2523 příznivců strany.

Volbu provázela kritika

Revoluční způsob  hlasování ale vzbuzoval už od počátku mnohé pochybnosti a spekulace o jeho transparentnosti. Kritizuje jej třeba politoložka Vladimíra Dvořáková nebo komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. "Autoři hlasování jsou samy Věci veřejné; jsou tam sice nějací dohližitelé, ale ti neví, jak volba probíhá..."  uvedl v pondělních Událostech, komentářích.

A kritice způsobu volby se nelze divit. O podivném zákulisí internetového hlasování totiž s despektem hovořili i někteří ze členů samotných Věcí veřejných. Třeba poslankyně  a místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová, která se uřekla na nedávno zveřejněné nahrávce.


Víkend ukáže, co dál

O dalším vývoji Věcí veřejných ale mimo pondělního hlasování véčkařů rozhodne i stranická konference, která se bude konat již během následujícím víkendu. Radek John si na ní vybere své kolegy do vedení partaje.

Bárta ve vedení zůstává, Andrýsová pryč

Už krátce po svém znovuzvolení ale oznámil,  že vyjednavačem jeho strany zůstane kontroverzní Vít Bárta.

"Nedáme se oslabit. To je jako kdyby se TOP 09 zbavila pana Kalouska," komentoval ležérně angažmá Bárty krátce po své volbě John. Nastínil ale, že ve vedení strany zůstane například Kateřina Klasnová, naopak Lenka Andrýsová zřejmě znovu místopředsedkyní strany nebude.

Filip "gratuloval"

Johnovi skrz televizní obrazovky v pondělí večer ke zvolení pogratulovala řada zástupců české politické scény. Třeba poslanec ČSSD Jeroným Tejc nebo šéf KSČM Vojtěch Filip. Byť ten spíše ironicky.


Zeptejte se znovu zvoleného předsedy VV Radka Johna ZDE

##MINIPAS 1237##


Infobox: Radek John

Datum a místo narození: 6. prosince 1954, Praha. 
Vzdělání: Vystudoval scenáristiku a dramaturgii na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze; absolvoval studijní pobyt na World Press Institute v St. Paul v USA. 
Současné funkce: Předseda Věcí veřejných; poslanec. 
Předchozí zaměstnání: Redaktor časopisu Mladý svět (1980-1993), scenárista Filmového studia Barrandov (1981-1990), v letech 1993-2009 redaktor televize Nova, kde byl mimo jiné šéfredaktorem publicistiky či šéfproducentem pořadu Na vlastní oči. 
Působení v politice: Od 27. června 2009 je předsedou strany VV; od 29. května 2010 je členem Poslanecké sněmovny. V červenci 2010 byl jmenován ministrem vnitra a místopředsedou vlády, 21. dubna 2011 byl ale odvolán z funkce ministra vnitra. Ve vládě zůstal jako vicepremiér odpovědný za boj s korupcí, na tuto funkci však rezignoval a 20. května 2011 jeho demisi prezident přijal. Od loňského října je také členem zastupitelstva městské části Praha 5. 
Rodina: Rozvedený, s bývalou manželkou herečkou Zlatou Adamovskou má dceru Barboru a syna Petra; mimo manželství se mu narodila dcera Tereza. 
Ostatní: 
- Autor filmových scénářů, mimo jiné Jen si tak trochu písknout, Jako zajíci, Sněženky a machři, Proč?, Bony a klid, Tankový prapor, knih Džínový svět, Začátek letopočtu nebo Memento, autor řady dokumentárních filmů, reportáží a článků. 
- Mnohonásobný vítěz ankety o nejoblíbenější osobnosti televizní obrazovky TýTý v oblasti moderátor (osobnost) publicistiky, absolutní vítěz ankety TýTý za rok 1995. 
- Spolu s Josefem Klímou byl spjat s jedním z nejstarších pořadů televize Nova, publicistickým týdeníkem Na vlastní oči. Z Novy odešel v únoru 2009 poté, co se v médiích objevily podrobnosti o jeho angažmá ve společnosti Ora print. Založil ji vlivný pražský podnikatel Roman Janoušek a John v ní v letech 2002 až 2009 působil jako předseda představenstva. Firma v té době měla kontroverzní zakázky pro VZP nebo Lesy ČR. John jakékoli pochybení v souvislosti se svým působením ve firmě odmítl. 
- Při loňských povolebních vyjednáváních podmiňovaly VV účast ve vládní koalici křeslem ministra vnitra pro Johna. Zejména ODS ale kritizovala propojení VV s bezpečnostní agenturou ABL, kterou vlastní rodina neformálního lídra Věcí veřejných Víta Bárty. 
- I v dalším období kritizovala Johna v rámci koalice především ODS a jeho odchod z resortu vnitra byl jedním ze základních požadavků premiéra Petra Nečase (ODS) během vládní krize letos v dubnu. John z vnitra sice odešel, zůstal ale vicepremiérem a nově dostal na starost boj s korupcí. Při výběru svých spolupracovníků však John narazil na premiérův nesouhlas, především v případě bývalého náměstka ministra vnitra Michala Moroze. Organizační struktura i personální obsazení Johnova uvažovaného protikorupčního útvaru přitom bylo v působnosti vedoucího úřadu vlády. John se nakonec rozhodl z vlády odejít. 
- Před volbami předsedy VV dostal John nejvíce nominací (42), Karolína Peake dostala 21 nominací a exministr dopravy Vít Bárta 20. 

Více čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…