Prezidenta bude stejně vybírat parlament, tvrdí politologové

11.06.2010 6:04

Politici slibovali před volbami občanům přímou volbu prezidenta. Splnění závazku zdánlivě nic nebrání, přesto dle politologů budou příštího prezidenta nejspíš znovu vybírat poslanci a senátoři.

Prezidenta bude stejně vybírat parlament, tvrdí politologové

Při čtvrtečním jednání „velké devítky" o budoucí koalici přišla na přetřes léta diskutovaná přímá volba prezidenta. Zástupci ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dohodli, že se společně pokusí sáhnout do Ústavy tak, aby si nástupce prezidenta Václava Klause mohli volit sami občané.

I když měla v programu přímou volbu i ČSSD, která se chystá do opozičních lavic, odborníci si myslí, že hlavu státu bude za tři roky opět vybírat Parlament. A ne občané, jak strany slibovaly před sněmovními volbami.

"Kdybych si měla tipnout, tak v příštích volbách my hlasovat nebudeme," myslí si politiložka Vladimíra Dvořáková. „Ta jednání se podle mne zaseknou na nějakých technických problémech," dodal k tomu pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Důvod je nasnadě. Ačkoli se na myšlence přímé volby shodnou takřka všichni političtí hráči, těžko se domluví na tom, jaké by měl mít prezident volený lidem pravomoci. Tří pětinová většina hlasů, která je potřeba pro změnu Ústavy, se tak bude hledat v obou komorách Parlamentu jen velice těžko.

Související:
Benda: Přímá volba prezidenta není nejchytřejší

Přímou volbu chtějí všichni ale...

A to i když se budoucí trojkoalice a sociální demokraté tváří smířlivě. „My už jsme přímou volbu navrhovali před volbami, nevím, proč nás ODS tehdy nepodpořila. Nyní čekáme, s čím přijdou a jsme určitě připraveni jednat," řekl redakci místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, který chtěl přímou volbu sněmovnou protlačit ještě před volbami.

Podle Dvořákové ale jednání nebude vůbec jednoduché. "Pravomoci prezidenta jsou už nyní vymezeny dosti vágně a každý prezident si je vykládá jak chce. Politici se budou ptát, chceme silného prezidenta? Bude zde prostě snaha do Ústavy takto zasahovat," řekla ParlamentnímListům.cz.

Tyto dotazy navíc nemusí zaznít až před sněmovnou, ale i u kulatého stolu trojkoalice, kde Věci veřejné svým kolegům "vnucují" takřečený americký model silného prezidenta, který by mohl plnit funkci podobnou předsedovi vlády.

Žádný Gott nebude, shodují se odborníci

I kdyby návrh na přímou volbu prezidenta nakonec úspěšně legislativním schvalovacím procesem prošel, podle odborníků se okruh kandidátů na Hrad příliš nezmění.

"Argument, že by se prezidentem mohl stát nějaký televizní bavič, zní hodně často. V zemích, kde prezidenta volí občané, se ale nakonec vždy ukázalo, že se jím stal politik," podotkl Pehe.

A s ním souhlasí i Dvořáková: "Opravdu si nemyslím, že by lidé volili Karla Gotta. Prezidentem by se stal někdo spřízněný s mocí politických stran. Protože to bude jejich kandidát za jejich peníze v kampani."

"Leda, že by se tu našel nějaký český Berlusconi," zakončil úvahy o kandidátech Pehe.

Související:
Ospalí lídři: Přímá volba prezidenta a reforma penzí
Nechci Paroubka na Hradě. Proto přímá volba, řekla Němcová

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…